Iasi 365 - portalul iesenilor bine informati

Switch to desktop Register Login

Coana Mita Biciclista una din cele mai extravagante prostituate ale Bucurestiului

Share

 

De cateva zile am tot auzit pe la radio o reclama in care aparea numele Mita Biciclista, un personaj destul de cunoscut pentru multi dintre noi, datorita poeziei pe care acum cativa ani in urma o stiau toti pustanii. Presupun ca cei care fac reclama evenimentului  au aflat ca Mita Biciclista era o prostituata si cred ca lucrul asta nu i-a deranjat de promoveaza in continuare cu aceleasi slogane. Dar sa reven la Mita Biciclista.

Mita Biciclista nascuta in anul 1885 la Ditesti, in judetul Prahova, pe numele ei real Maria Mihaescu,  era fiica unei spalatorese care lucra la un instalator neamt. Tanara avand vreo 14- 15 ani a fost remarcata si luata cu voia ei in inceperea "carierei de curtezana". Devenita o tanara culta si invatata la pension in strainatate, Maria Mihaescu l-a avut ca prim amant pe Regele Leopold al Belgiei.

coana-mita-biciclistaMaria era o femeie frumoasa, nu prea inalta (cam 1.60 m), cu parul blond tuns scurt si cu ochii verzi – albastri. Ea a fost curtata de multi barbati celebri: Nicolae Grigorescu (trecut de 50 de ani), Octavian Goga sau regele Ferdinand. El i-a daruit casa de langa Piata Amzei, casa cu doua corpuri, ce-i poarta numele. Chiar regele Manuel al Portugaliei a cerut-o de nevasta, dar ea a refuzat. A ramas fidela amorului pentru dr. Nicolae Minovici, parintele societatii „Salvarea“.

 Intre cele doua veacuri, bicicleta era inca o raritate, iar Mita a fost prima femeie ce pedala pe marile strazi ale Capitalei. Era o femeie frumoasa, nu prea inalta, cam de un metru saizeci, cu parul blond tuns scurt si cu ochii verzi-albastri.

Curtezana celebra a dus o viata extravaganta si fara lipsuri pana la sfarsitul vietii. Era o femeie avuta pentru acea avreme. Detinea o trasura, o masina coupe si servitori din Polonia. Manca numai la Athenee Palace si mergea la cel mai scump coafor de pe Calea Victoriei. A trait o perioada la Paris, iar cand s-a intors in tara a continuat sa cocheteze cu acel stil de viata si le vorbea tuturor in franceza.Cand se afla la Paris a castigat si o bataie cu flori pe Champs-Elysees, unde a concurat alaturi de una din frumoasele parizience. A castigat prin faptul ca pielea de pe biciul de la trasura era impodobit cu flori.

A devenit cunoscuta drept Mita Biciclista prin anul 1898, cand a fost vazuta de ziaristul George Ranetti plimbandu-se cu bicicleta pe Calea Victoriei. Se spunea ca acesta era indragostit de ea, dar pentru ca il respingea acesta a poreclit-o "Mita Biciclista".

 O alta extravaganta de-a Mitei Biciclista era si scaldatul in mare in costum de baie sumar, in perioada in care toata lumea facea baie in public in halat. Acest lucru a starnit si un mic incident. Un sef de post a somat-o pe Mita sa iasa din apa. Acesta a suierat ca aceasta sa il auda, iar Mita a iesit nervoasa din apa si l-a lovit cu umbrela. Pe la mijlocul anilor '40 s-a casatorit  cu generalul Alexandru Dimitrescu, vremuri in care au inceput si problemele financiare. Desi a trait ani la rand in lux, Mita se vede nevoita in inchirieze cateva camere din casa pe care o detinea, iar ea se muta in mansarda. Cu toate acestea, nu avrut sa renunte la lux, mai ales cand se stia vazuta pe strada.

Prin anul 1927, in tara erau in jur de 12.000 de femei care practicau prostitutia. Toata ziua stateau zambind in fata magazinelor si hotelurilor de lux de pe marile bulevarde ale Bucurestiului in asteptarea clientilor. La sfarsitul secolului al XIX-lea li se spunea "mititica", "lelita", "talianca" ori "vino’ncoa". Mai tarziu, prin perioada interbelica, aceste fete se numeau grizete sau podarese.  "Numele venea de la bulevardele pavate in acele vremuri cu lemn. Cel mai adesea erau poreclite, iar toate aveau cate un protector!", povesteste istoricul Adrian Majuru.