Mănăstirea Frumoasa din Iași
Manastirea Frumoasa a fost construita intre anii 1586-1587 de catre o ruda a boierilor Buzesti si anume de hatmanul Meletie Balica. Intre anii 1723-1733 s-au facut ample lucrari de reparatii deoarece primele constructii s-au degradat si demolat, aceste reparatii fiind facute de domnitorul Grigorie al -II- lea Ghica.
In afara de reconstructia biserici se construieste si un ansamblu de palate minunate de moda orientala si se amenajeaza un lac mare pe care se puteau plimba barci. Se pare ca numele manastirii se trage de la frumusetea locurilor amenajate.
Cu timpul o parte din constructii s-au degradat astfel incat arhimandritul Ioasaf Moldovan construieste intre anii 1819-1833 turnul clopotnita care se pastreaza in conditii foarte bune si azi. Actuala biserica a fost construita intre anii 1836-1839 de catre arhimandritul Ioasaf Anastasa Voinescu, interiorul bisericii fiind terminat de pictat in anul 1841. Catapeteasma a fost realizata si montata in biserica in anul 1838. Arhitectul Martin Kubelca a transformat palatul care se mai numeste "palatul de pe ziduri" in paraclisul "Sf Ecaterina" aceasta transformare facandu-se in anul 1841.
Un alt ctitor important a fost Mihail Sturza care a impodobit interiorul bisericii si a ridicat alaturi spre nord un mausoleu pentru familia sa. Pe latura de est a ansamblului manastirii in zidul imprejmuitor este o a doua poarta care se cheama "poarta spanzuratilor". Traditia zice ca acesta poarta face legatura cu un maidan , loc unde se organizau executiile publice, in special in zilele de iarmaroc.
Biserica in forma ei actuala dateaza de la 1936 si inlocuieste in totalitate o biserica mai veche, aceasta biserica fiind construita in stil clasic si care are un plan dreptunghiular alungit. Intrarea este marcata de patru coloane puternice care sustin un fronton decorat. Pridvorul este altcatuit din trei spatii - intrarea propriu zisa flancata de doua incaperi de forma ovala, din care cea dinspre sud adaposteste scara care duce la cafas si apoi la pod iar cealalta arhiva si biblioteca. Altarul este dreptunghiular si are spre est o absida mica in forma de sector de cerc cu fereastra in ax si este acoperit de o bolta in maner de os. Ferestrele ample spre nord si sud sunt flancate de coloane atat in naos cat si in pronaos. In exterior incaperile traditionale: altar, naos , pronaos si pridvor sunt marcate prin cate o turla falsa construita dupa modelul turlelor bisericilor rusesti.
Palatul de pe ziduri - este o constructie cu o arhitectura neoclasica cu parter si etaj avand intrarea principala in curtea manastirii si fatada opusa intrarii iese din planul zidului manastirii spre exterior in prezent, dar alta data spre gradina si locul amenajat în jurul manastirii. Este o constructie gandita ca un palat din timpul renasterii italiene.
Portalul Iasi 365 va mai ofera informatii despre:
Manastirea Cetatuia , Manastirea Golia, Mitropolia Moldovei si Bucovinei, Biserica Barboi, Biserica Armeana, Sinagoga Iasi