iasi365-var4

 

 Program Opera Romana Iasi - luna septembrie 2017

 

Biletele pentru spectacolele și evenimentele lunii septembrie se pot achizitiona de pe site-ul www.operaiasi.ro și de la Agenția Operei, situată în foaier, începând cu ziua de luni, 28 august, de la ora 10:00. Prețul biletelor este cuprins între 10 și 60 lei, în funcție de loc.
Biletele se pot achiziționa atât de la Agenția Operei (tel. 0332.888.448 – foaier / program: luni – vineri intre 10.00-17.00, sâmbătă 10.00–13.00  ), cât și online pe site-ul O.N.R.I. (www.operaiasi.ro/evenimente)..

    Str. Agatha Bârsescu nr. 18, cod poștal 700074 Iași, România
    Agenția Operei: +40-(0)332 888 448
    Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
    Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
    Secretariat / Fax: +40-(0)232.211.144

 Programul Operei Romane Iasi

7 septembrie

RIGOLETTO – Giuseppe Verdi

Sala Mare a Teatrului National ora 18:30

Dirijor: Ciprian Toderascu
Regie: Marco Spada (Italia).
Scenografia: Mauro Tinti (Italia).
Light Design: Fabio Rossi (Italia).
Asistenți regie: Cristi Avram, Eduard Sveatchevici.
Asistent costume: Rodica Eșanu.
Regia de scenă: Alin Neștian, Claudiu Aghiculesei, Alexandru Constantin.
Pregătire muzicală: Adina Alupei, Simona Gâdei, Mădălina Pancu .
Sufleor: Emil Ambrosă.
Asistenți coregrafie: Sergiu Cotorobai, Dorina Cotorobai

Renumitul regizor italian Marco Spada este absolvent al secției de Muzicologie a Universității La Sapienza Roma. Activitatea sa cuprinde studii de cercetare ale scrisorilor lui Giusppe Verdi și Gioachino Rossini în cadrul Fundației Gioachino Rossini (Pesaro) și la Istituto Nazionale di Studi Verdiani (Parma). A publicat numeroase articole științifice despre opera italiană a secolului al XIX-lea. Din 1989 până în 1998 a fost critic muzical pentru R.A.I. (Radio 2, Radio 3) și pentru cotidianul L’ Unità.

Ca muzicolog, a lucrat pentru instituții prestigioase precum Teatro San Carlo Napoli, Teatro dell’ Opera Roma, Academia Națională Santa Cecilia din Roma, Teatro Comunale din Bologna, Teatro Massimo Bellini din Catania, Opera Festival Rossini, Opera Națională din Londra.

Din 1998 până în 2016 a fost Director și Director artistic al Teatrului de Operă din Sassari (Sardinia), unde a produs mai mult de 100 de lucrări de operă, lansând cariera internațională a multor artiști.

Dintre cele mai importante titluri de operă pe care le-a regizat atât în Italia cât și în străinătate amintim: Moise în Egipt de G. Rossini (Teatro dell’ Opera din Roma, 2007), Clemența lui Tito de W. A. Mozart (Sassari – 2006, Stavanger, Norvegia – 2008), Luisa Miller de G. Verdi (Sassari – 2007), Noaptea unui neurastenic și Cei doi timizi de Nino Rota (Lecce – 2007), Marino Faliero de G. Donizetti (Bergamo -2008), Lucia di Lammermoor de G. Donizetti (Debrecen – 2008, Budapesta – 2009), Don Giovanni de W. A. Mozart (Festivalul Viterbo – 2009), Polyeucte de G. Donizetti (Sassari, Bergamo – 2010), Falstaff de G. Verdi (Teatro Giovanni Pergolesi Jesi – 2013), Nunta lui Figaro de W. A. Mozart (Teatro Carlo Felice Genova – 2014), Bărbierul din Sevilla de G. Rossini (Universitatea Antonin, Beirut – 2014), Macbeth de G. Verdi (MOB, Skopje – 2015), Elisabeta, regina Angliei de G. Rossini (Sassari – 2015), Andrea Chénier de U. Giordano (Sassari – 2016, Teatro Petruzzelli Bari – 2018).

Din distribuția celor două premiere fac parte:  Rigoletto – Vasile Chișiu – (Opera Națională București); Ducele  di  Mantova – Andrei Fermeșanu – (debut); Gilda – Cristina Grigoraș; Sparafucile –  Teodor Busnea; Maddalena – Maria Macsim Nicoară; Giovanna – Laura Scripcaru; Monterone – Daniel Mateianu; Marullo –  Victor Zaharia; Borsa – Ovidiu Manolache; Ceprano – George Cojocariu; Contesa  Ceprano – Ana Maria Donose; Uşierul – Florin Roman; Pajul – Silviu  Stratulat

Spectacol interpretat în limba italiană, supratitrat în limba română

 

 

10 septembrie

L’ELISIR D’AMORE – „Elixirul Dragostei" Gaetano Donizetti

Sala Mare a Teatrului National ora 18:30

Dirijor: Ciprian Teodorascu.
Regia: Anda Tăbăcaru Hogea.
Scenografia: Rodica Arghir.
Maestri balet: Dorina Cotorobai si Sergiu Cotorobai.
Dirijor cor: Manuel Giugula.
Interpreteaza: Orchestra, Corul, Solistii si Baletul Operei Nationale Romane Iasi.

Opera Natională Română Iasi vă invită la Elixirul dragostei (L’elisir d’amore) – operă comică în două acte, muzica de Gaetano Donizetti, libretul de Felice Romani, după „Le Philtre” de Eugene Scribe.

Patru artisti ai Operei iesene, îndrăgiti de public si apreciati de critici, au debutat în spectacol, la premiera acestuia: Andrei Fermesanu (Nemorino),  Jean Kristof Bouton (Belcore), Daniel Mateianu (Dulcamara), Angelica Mecu Solomon (Gianetta).

Compusă de Gaetano Donizetti, opera ”Elixirul dragostei”, în care se regăseste binecunoscuta arie ”Una furtiva lacrima”, a avut premiera la data de 2 mai 1832 la „Teatro Cannobiana” din Milano. Alături de Vincenzo Bellini si Gioacchino Rossini, Donizetti a fost unul dintre compozitorii reprezentativi ai stilului bel canto. Printre lucrările cele mai apreciate ale compozitorului italian se numără: Maria Stuarda (1834), Linda de Chamonix (1842), Don Pasquale (1843), Lucia di Lammermoor (1835)

Spectacol interpretat în limba italiană, supratitrat în limba română

 

13 septembrie

Opera in recital

Aula Bibliotecii Universitare “Mihai Eminescu” ora 18:30

Opera Naţională Română Iaşi va invită la spectacolul “Opera în recital”. Acesta va avea loc miercuri, 23 septembrie 2017, de la ora 18:30 în Aula Bibliotecii Universitare “Mihai Eminescu” Iaşi.

 

16 septembrie

Magia serii in sunet si lumina

Esplanada Teatrului National ora 18:30

 Dirijor: Ciprian Toderascu

Opera Națională Română Iași vă invită la cel mai fastuos spectacol de operă în aer liber, „Magia serii în sunet şi lumină”, ediția a VII-a. Impresionantul spectacol va avea loc sâmbătă, 16 septembrie 2017, de la ora 18.30, pe esplanada Teatrului Național Iași. Momentele deosebite vor fi susținute de soliștii, baletul, corul și orchestra Operei Naționale Române Iași sub bagheta dirijorului Ciprian Teodorașcu. Dirijor cor: Raluca Zaharia.

Vor fi prezentate publicului arii celebre, opere, operete, dansuri și teme din repertoriul universal.  În încheierea evenimentului opera ieseana promite un spectacol de neuitat realizat printr-un foc de artificii.

Accesul publicului este liber.

 

19 septembrie

SOUND OF MUSIC – „Sunetul muzicii” de Richard Rodgers

Sala Mare a Teatrului National ora 18:30

Regia: Mihaela Bogdan.
Scenografia: Valentin Codoiu (Opera Națională Română Cluj-Napoca).
Coregrafia: Edi Stancu și Andra Gheorghe (București).
Asistenți regie: Anca Șerbănuță, Victor Zaharia.
Asistent scenografie: Rodica Maria Eșanu.
Asistent coregrafie: Sergiu Cotorobai.
Dirijor: Mircea Holiartoc

Interpretează: soliștii, orchestra, corul și baletul O.N.R.I.
Cu participarea corului de copii “Juniorii Operei”, dirijor Raluca Zaharia.

„Sunetul muzicii”, de Richard Rodgers, versuri de Oscar Hammerstein II, libretul de Howard Lindsay și Russel Crouse. Sugerat de ”The story of the Trapp Family Singers”, de Maria Augusta Trapp. Prezentat prin aranjament cu Josef Weinberger Limited, in numele R & H Theatricals of New York.

 “Un reper clasic al genului, musical-ul Sunetul Muzicii aduce la rampă nu doar o lume plină de energie și ritm, ci și o adevărată lecție de viață pentru toate vârstele – o lecție despre credință, inocență și loialitate. Dar până chiar și acest univers paradisiac devine victimă a corupției, a situațiilor politice și a setei de putere. Însă forța reală stă în valoarea caracterelor integre și nu în ultimul rând în magia muzicii. Mă bucură nespus de mult să lucrez cu o echipă atât de dedicată și alături de care am bucuria de a descoperi încă o dată altfel, deznodământul unei povești atât de cunoscute.” (Mihaela Bogdan – regizor)

Musicalul Sunetul muzicii se joacă la Opera Națională Română Iași în limba română, traducerea cântecelor fiind adaptată de Adrian Ionescu (solist ONRI). Producția Broadway din 1959, cu Mary Martin si Theodore Bikel în rolurile principale, s-a bucurat de un succes neașteptat.

Musicalul Sunetul Muzicii s-a jucat de atunci peste tot în lume, iar în 1965 a fost transpus și pe peliculă, de regizorul Robert Wise. Filmul, în care au jucat Julie Andrews și Christopher Plummer, a câștigat cinci premii Oscar precum și două Globuri de Aur.

 

22 septembrie

Don Quijote – de Ludwig Minkus

Sala Mare a Teatrului National ora 18:30

Dirijor: Adrian Morar.
Regia și adaptarea: Ileana Iliescu (Artist Emerit, Premiul de Excelență al Galei Premiilor Operelor Naționale, ediția a III-a, 2015).
Scenografia: Adriana Urmuzescu.

Don Quijote este un balet în patru acte și opt scene , la baza episoadelor fiind celebrul roman “Don Quijote de la Mancha” de Miguel de Cervantes . Acesta a fost inițial in coregrafia lui Marius Petipa pe muzica lui Ludwig Minkus și a avut premiera la Teatrului Bolshoi Imperial de la Moscova , Rusia, pe 26 decembrie 1869.

Spectacolul durează până la ora 20:30 și are o pauză.

 

27 septembrie

INDIILE GALANTE – de Jean Philippe Rameau

Sala Mare a Teatrului National ora 18:30

Dirijor: Adrian Morar
Regia: Andrei Serban

 

30 septembrie

VADUVA VESELA – de Franz Lehar

Sala Mare a Teatrului National ora 18:30

Regia: Andrei Șerban.
Adaptare originală de Daniela Dima și Andrei Șerban, cu dialoguri inspirate din scrierile lui Radu Paraschivescu și Andrei Pleșu.
Scenografia: Anka Lupeș.
Coregrafia: Andrea Gavriliu.
Dirijor: Ciprian Teodorascu

Cea mai faimoasă și mai populară dintre toate operetele, „Die Lustige Witwe” de Franz Lehár  – „Văduva veselă”, „La veuve joyeuse”, „The Merry Widow” în noua montare a lui Andrei Șerban, este propusă publicului într-o versiune cu totul originală, transpusă și adaptată pentru situația actuală din lume și din România.

Viziunea este radical diferită de cea din spectacolele sale anterioare cu același titlu, realizate la Operele din Viena și Cardiff!

Adaptarea, cu dialoguri inspirate din scrierile lui Radu Paraschivescu și Andrei Pleșu, este semnată de regizor împreună cu Daniela Dima. Scenografia poartă semnătura Anka Lupeș, coregrafia – Andrea Gavriliu. Soliștii vin din diverse teatre din țară, iar Vlad Conta și Ciprian Teodorașcu, dirijori ai Operei Naționale București, dirijează corul și orchestra Operei ieșene.

  Andrei Șerban despre spectacol: „Când Beatrice Rancea a insistat cu perseverența ei semi-fanatică sa montez Văduva în Romania, am ezitat. Simțeam că, în montările mele precedente, la Opera din Viena și cea din Cardiff (deși total diferite una de cealaltă) nu ajunsesem la lumina pe care, totuși, o întrezărisem. Am replonjat în studiul epocii în care a compus Lehár, la belle epoque, de la începutul secolului trecut, dar mi-am dat seama că o documentare fidelă nu poate duce decât la o Văduvă de muzeu, lipsită de vitalitate și impact. Într-o zi, împreună cu colaboratoarea mea constantă, Dana Dima, am avut ideea de a transpune Văduva în contemporaneitate, pentru că ne-am dat seama că există destule argumente ca propunerea să fie justificată. Cum în libret e vorba despre o țară inventată, pierdută undeva în Balcani, aflată în criză și în pericol de faliment, condusă de politicieni incapabili, impostori și mincinoși, am găsit, printr-un fericit accident, în scrierile lui Radu Paraschivescu și ale lui Andrei Pleșu, materialul ideal pentru ca ea să capete formă și conținut. Pe de o parte, inepțiile și aberațiile puse în circulație în spațiul public de tot felul de categorii sociale, incluzând politicieni, neveste de politicieni, oameni de afaceri, funcționari publici, sportivi, personalități TV… etc., culese de primul, pe de alta pamfletele celui de-al doilea, care împreună realizează o radiografie fidelă a lumii în care trăim aici, în România, au devenit materia primă a dialogurilor adaptării noastre. Am înțeles atunci că, ceea ce lipsea din montările mele precedente, era credibilitatea contrastului dintre povestea de dragoste a personajelor principale și mediul în care are loc, dintre derapajele și promiscuitatea unei lumi care a încremenit într-o confuzie josnică și veselă, lipsită de ideal, și nevoia de un alt orizont a celor doi îndrăgostiți care, deși s-au pierdut unul pe altul și chiar pe sine, se regăsesc pentru că nu au încetat căutarea. Am făcut, deci, o adaptare foarte liberă la realități familiare autohtone. Pe fondul unei bufonade socio-politice absurde și burlesti, se desfășoară tema principală a dragostei autentice.”

 

 

 

Like la pagina Iasi365

Close

Daca vrei sa fii le curent cu noutatile din Iasi da-ne like...

0
Shares