iasi365-var4

 

 Program Opera Romana Iasi - luna iunie 2017

 

 Agenția Operei (bd. Ștefan cel Mare și Sfânt nr. 8) își desfășoară activitatea de luni până sâmbătă între orele 10.00 - 17.00 și duminică între orele 12.00 - 17.00. Pentru informaţii referitoare la bilete vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon 0332.888.448. Atenţie! NU se fac rezervări!

    Str. Agatha Bârsescu nr. 18, cod poștal 700074 Iași, România
    Agenția Operei: +40-(0)332 888 448
    This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
    This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
    Secretariat / Fax: +40-(0)232.211.144

Stagiunea 2016 - 2017 s-a incheiat

 Programul Operei Romane Iasi

7 iunie

BARBIERUL DIN SEVILLA de Gioachino Rossini

Sala Mare a Teatrului National ora 18:30

Dirijor: Victor Dumanescu.
Regie, decor, costume, light design: Matteo Mazzoni (Italia).
Dirijor cor: Mirel Azamfirei.
Asistenți regie: Anca Șerbănuță, Victor Zaharia.
Schițe: Marina Montelli.
Asistent scenografie: Elisabetta Salvatori.
Asistent costume: Federica Toppan.
Montaj video: Massimo Bruno Giannoni, Cristi Iniceru

Il barbiere di Siviglia – Operă bufă în trei acte (1816). Muzica de Gioacchino Rossini (1792-1868). Libret de Cesare Sterbini, dupa o comedie de Pierre-Augustin Caron de Beaumarchais

Regizorul italian Matteo Mazzoni a apreciat că spectacolul Bărbierul din Sevilla pregătit pentru publicul iesean este unul modern, pe care Opera îl va putea exporta cu succes în întreaga Europă.

„De la epoca lui Rossini vom ajunge la ceea ce se întâmplă în casele oamenilor în 2013. Cu această traversare în timp, vom reusi să transmitem ceea ce a dorit Rossini să exprime prin muzica sa”, a explicat regizorul Matteo Mazzoni.

Bărbierul din Sevilla este o operă bufă în trei acte scrisă de Gioachino Rossini în 1816, a cărei acțiune se petrece în Spania la jumătatea secolului al XVIII-lea. Libretul lui Cesare Sterbini are la bază piesa omonimă a lui Beaumarchais (1732 – 1799), care preia subiectul unei farse populare (Finta Pazza), transformându-l într-o capodoperă a comediei franceze. Operă scrisă în doar trei săptămâni, Bărbierul din Sevilla de G. Rossini este una dintre cele mai celebre creații ale teatrului liric. Premiera a avut loc la data de 20 februarie 1816, la Teatro Argentina din Roma.

 

14 iunie

Carmen

Sala Mare a Teatrului National ora 18:30

Conducerea muzicală: Victor Dumanescu.
Regie: Karel Drgáč (Viena).
Alături de regizorul Karel Drgac și-a pus amprenta asupra spectacolului și Cristina Cotescu (Opera Națională București).
Asistenți regie: Eduard Sveatchevici, Victor Zaharia, Anca Șerbănuță.
Coregrafie: Carlos Vilán (Madrid).
Decor: Octavian Neculai.
Costume: Josef Jelínek (Praga).
Asistenti coregrafi: Dorina Cotorobai, Sergiu Cotorobai.

După extraordinara premieră ce a marcat deschiderea stagiunii 2015-2016, „CARMEN” DE G. BIZET, cea mai cunoscută operă romantică franceză, revine pe scena Operei Naționale Române Iași.

Atras de fascinantul personaj al nuvelei lui Prosper Merimée, compozitorul Georges Bizet a compus o muzică pe cât de tulburătoare, pe atât de atrăgătoare, datorită ritmurilor de dans spaniole şi conturării unor personaje pline de viaţă şi adevăr. Spre marea sa dezamăgire, premiera de la Opera Comique Paris din 3 martie 1875 a fost un eşec. Valoarea operei s-a certificat în timp, „Carmen” atingând popularitatea „Traviatei” verdiene.

Karel Drgac s-a născut în Republica Cehă și a urmat cursurile Universității din Viena (Departamentul Muzica) în Management cultural. A continuat studiile cu două masterate, unul în Teatru și Arte, precum și în Științele educației, la Universitatea din Ostrava, Republica Cehă, ca mai apoi să completeze cunoștințele cu studii de Regie Teatru (Departamentul Muzical) la Universitatea din  Viena, Austria.
În calitate de asistent de regie a lucrat cu Jean-Pierre Ponelle (Opera Lirică din Chicago, Metropolitan Opera, Festivalul Salzburg, Opera de Stat din Viena, Opera Zürich) și Frank Corsaro (Opera regală Covent Garden).

A fost asistent de regie și coordonator de spectacole și la Opera din Granz, Austria. În anii 1987-1990 a fost profesor al catedrei de Regie la Facultatea de Muzică din Amsterdam. Din anul 1990 până în 1995 este  manager și director artistic al Operei de Stat din Praga, revenind la Opera pragheză în 2004 ca director de casting, funcție în care activează și în prezent. Devine fondatorul Federației Wagner în Praga (1991), primește Premiul de apreciere pe regiunea Austriei Inferioare pentru realizare muzical-dramatică în 2001 iar patru ani mai târziu este distins cu Medalia Onorifică de Aur (Goldenes Ehrenzeichen) în aceeași regiune.

 

 

18 iunie

LACUL LEBEDELOR de Piotr Ilici Ceaikovski

Sala Mare a Teatrului National ora 18:30

 

Distributia: Odette, Odille – Cristina Dijmaru – Opera Națională București; Siegfried – Robert Enache – Opera Națională București; Rotbart – Tudor Tudose – Teatrul Național de Operă și Balet  ,,Maria Bieșu – Republica Moldova; Bufonul – Bogdan Cănilă – Opera Națională București; Pas de troix  –   Kotomi Hoshino, Dumitru Buzincu, Arisa Suzuki; Lebedele mici – Viviana Olaru– Honoka Nishimura – Kurumi Sakamoto – Sarasa Nagamine; Lebedele mari – Monica Ailiesei  – Cisako Otta  – Anca Andronache – Mizuka Suzuki; Dans spaniol – Monica Ailiesei, Dumitru Buzincu; Dans napolitan – Viviana Olaru – Bogdan Tuluc; Dans maghiar – Anca Andronache – Elvis Gache; Mazurka – Pamela Tănasă  -Ovidiu Ciobotariu

Cu participarea excepțională în rolul Regina mamă – Ileana Iliescu; Profesorul de dans – Gheorghe Iftinca.

Opera Nationala Romana din Iasi va invita la spectacolul ”Lacul Lebedelor”, de Piotr Ilici Ceaikovski. Spectacolul este realizat in colaborare cu Teatrul National de Opera si Balet ”Maria Biesu” din Chisinau.

Libretul baletului (în 4 acte) este unul dintre cele mai cunoscute și a fost pus în scenă pentru prima dată în 1877 în Moscova la renumitul Teatru Bolșoi, coregraf fiind Julius Reisinger, având ca sursă de inspirație o veche legendă rusă (după alții, o legendă germană, dacă judecăm după numele personajelor principale: Siegfried, Odette – Odillia, Rotbart ș.a.) și a corespuns pretențiiilor compozitorului rus. Paradoxal nu a fost primit foarte bine pe moment. Totuși, în 15 ianuarie 1895, cu o nouă coregrafie realizată de Marius Petipa și Lev Ivanov a avut un succes enorm la Teatrul Mariinsky din Sankt Petersburg. Marius Petipa s-a ocupat de primul și al treilea act (de la castel), iar Lev Ivanov de al doilea și ultimul act (actele de la lac). Între timp, textul a fost de mai multe ori transcris și modificat, astfel că unele versiuni au un final diferit față de cel original.

Legenda despre prințese transformate în lebede de un vrăjitor rău, în care vraja lui poate fi spulberată numai prin iubirea unui prinț, se poate întâlni în basmele mai multor popoare.

 

 

24 iunie

Opera in recital

Aula Bibliotecii Universitare “Mihai Eminescu” ora 18:30

 

 

 

Acest site utilizeaza cookie-uri. Navigand in continuare va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.

Like la pagina Iasi365

Close

Daca vrei sa fii le curent cu noutatile din Iasi da-ne like...

0
Shares