Procedura pentru acordarea șomajului tehnic potrivit OUG nr 30/2020

Procedura pentru acordarea somajului tehnic

potrivit OUG nr 30/2020 modificata prin OUG nr 32/2020

 

La inițiativa Autorității pentru Digitalizarea României, Guvernul României a adoptat ordonanța de urgență prin care toate instituțiile publice din România sunt obligate să accepte documente semnate electronic și să răspundă solicitărilor depuse de către cetățeni tot in format electronic. Platforma Aici.gov.ro are ca prima funcționalitate acordarea posibilității companiilor de a-și depune in mod electronic documentația necesară pentru acordarea șomajului tehnic.

procedura pentru acordare somaj tehnic Iasi 365

Descrierea procedurii pentru acordarea de somaj tehnic

- Cine poate beneficia de indemnizația de șomaj tehnic?

Salariații angajatorilor care reduc sau intrerup temporar activitatea total sau parțial ca urmare a efectelor epidemiei coronavirusului SARS-CoV-2, pe perioada stării de urgență decretate.

- Care este cuantumul indemnizației care se plătește din bugetul asigurărilor pentru șomaj?

Cuantumul indemnizației care se platește din bugetul asigurărilor pentru șomaj este egală cu 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 (Legea nr. 6/2020). Câștigul salarial mediu brut conform legii este de 5.429 lei. Indemnizația plătită din bugetul asigurărilor pentru șomaj nu poate fi mai mare de 4.072 lei.

- Cand se depun documentele?

Documentele se depun in luna curentă pentru plata indemnizației din luna anterioară.

- Cum, unde și când se face plata?

Sumele solicitate din bugetul asigurărilor pentru șomaj se plătesc de către AJOFM/ ANOFM București in contul angajatorului (cont deschis la banca comercială, indicat in cerere), in termen de cel mult 15 zile de la depunerea documentelor.

In termen de 3 zile lucrătoare de la primirea sumelor, angajatorii plătesc indemnizațiile salariaților pentru care s-au solicitat.

 

Documente necesare pentru obtinerea somajului tehnic

Documentele necesare pentru obținerea șomajului tehnic sunt:

1. Cerere Acordare a Somajului Tehnic
2. Declarație pe Propria Răspundere
3. Lista de Angajați

Angajatorul va interacționa online cu Agențiile Județene de Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM),in funcție de județul in care are sediul social.

 

Ghid pentru depunerea solicitărilor de șomaj tehnic

1 Accesarea paginii web aici.gov.ro

Se accesează pagina aici.gov.ro

 depunere acte somaj tehnic 1

2. Selectarea procedurii

 Se selectează din lista de valori procedura pentru care se inițiază solicitarea

depunere acte somaj tehnic 2

3. Selectarea instituției

Ca și in cazul procedurii, instituția eliberatoare se selectează din lista de valori afișată.

depunere acte somaj tehnic 3

4. Completarea informațiilor pentru inregistrare

Prenumele și numele solicitantului
Numele firmei
Adresa e-mail a solicitantului

depunere acte somaj tehnic 4

5.Incărcarea documentelor

Documentele obligatorii sunt afișate pe pagina; Formularele se descarcă, se completează și se semnează digital, dupa care se incarcă individual in secțiunea “Incarcă” din dreptul fiecărui tip de document;

6. Finalizarea și transmiterea solicitării

Solicitarea se finalizează prin trimiterea documentelor catre instituția AJOFM selectată.

Cererea angajatorului este identificată printr-un număr unic de inregistrare. In urma trimiterii solicitării, atât angajatorul, cât și un reprezentant AJOFM primesc un e-mail de inștiintare.
Odată ce este soluționată cererea, angajatorul primește un e-mail cu documentul de răspuns semnat electronic in prealabil de către funcționarul public al AJOFM.

 

Angajatorul poate fi contactat pe adresa de e-mail in privința incărcării unor documente suplimentare sau reincărcarea documentelor transmise anterior, in situația in care reprezentanții Agenției Județene de Ocupare a Forței de Munca corespunzătoare sediului social al angajatorului vor solicita acest lucru.

depunere acte somaj tehnic 5

E-mail-ul conține un link care il direcționează pe angajator către o pagina web (platforma Aurachain). Pentru a putea avea acces la informații, odată cu accesarea link-ului angajatorul primește un cod unic de autentificare pe e-mail, urmând să fie introdus in secțiunea Cod de access. Codul transmis este valabil timp de 10 minute. In situația in care utilizatorul nu introduce codul transmis in intervalul respectiv, codul poate fi regenerat accesând opțiunea “Retrimite codul”.

depunere acte somaj tehnic 6

Angajatorul incarcă, pe rând, documentele adiționale solicitate de AJOFM și confirmă completarea acestora prin butonul “Submit data”, selectarea optiunii “Transmite Documente” și “Submit” ca și decizie finală.

depunere acte somaj tehnic 7

Odată ce solicitarea este soluționată, angajatorul primește pe e-mail documentul de răspuns.

depunere acte somaj tehnic 8

 Sursa informațiilor https://www.anofm.ro/upload2/ANOFM/12066/Ghid-de-Utilizare_platforma_aici.gov.ro.pdf

Anunt important

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) anunță stabilirea unui nou număr unic de apel pentru informarea cetățenilor cu privire la şomajul tehnic

Începând cu data de 14 aprilie 2020, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă pune la dispoziția cetățenilor un nou număr unic de telefon - 021.444-0000, la care aceștia pot suna pentru a obține informații suplimentare cu privire la șomajul tehnic și la facilitățile acordate prin prevederile Legii nr.19/2020.

Noul număr de telefon, operat în parteneriat cu Telekom România, optimizează serviciul de informare efectuat de ANOFM, scurtând timpii de așteptare. Astfel, încă din faza de inițiere a apelului, cetățenii vor putea fi repartizați către operatorii call-centerului, în funcție de categoria în care se încadrează.

Call-centerul va funcționa în același interval orar ca și până în prezent, respectiv între orele 09:00 – 16:00 de luni până joi și vineri între 09:00 – 13:00.

ANOFM reamintește faptul că angajatorii au la dispoziție platforma digitală https://aici.gov.ro pentru încărcarea documentelor necesare acordării șomajului tehnic pentru angajații cărora li s-a suspendat temporar contractul individual de muncă din inițiativa angajatorului, potrivit art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 - Codul Muncii, cu modificările și completările ulterioare.

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă va depune, în continuare, toate eforturile și demersurile necesare, astfel încât toate solicitările din partea cetățenilor să fie rezolvate într-un timp cât mai scurt și mai eficient, propunandu-și să vină în întâmpinarea problemelor românilor astfel încât relaționarea dintre instituție și cetățeni să se facă într-un mod cât mai profesionist și modern.

 

 

sigla iasi365 2019 footer

 

 

Portalul Iasi365.com se dorește a fi site-ul unde ieșenii să găsească informaţii detaliate despre evenimentele culturale ce au loc în municipiul Iaşi (concerte, spectacole, expoziţii, târguri, petreceri, cursuri, competiţii sportive etc.) precum şi un îndrumar în obţinerea de acte de la instituţiile publice ieşene (certificat naştere, CI, pasaport, carnet de conducere, autorizaţii de tot felul)

Iasi 365 le urează tuturor celor care vin în Iași bun venit și distracție placută!