iasi 365 2018 logo 4

 

banner rezultate loto iasi365

Actele necesare pentru casatoria civila

 Conditii:

- Casatoria se poate incheia la sediul Serviciului de Stare Civila Iasi ( str. Vasile Alecsandri nr. 8) daca cel putin unul dintre soti are domiciliul stabil sau resedinta in municipiul Iasi. Nu se oficiaza casatorii in afara sediului (la biserica, in parc sau alte locatii).

Programul cu publicul - Serviciul de Stare Civila Iasi:

Primiri si eliberari acte:

Luni:       08:30 - 12:30
Marţi:      12:30 - 16:30
Miercuri:  08:30 - 12:30
Joi:         13:30 - 18:30 
Vineri:     08:30 - 12:30

Inregistrari decese: Luni, marti, miercuri joi vineri :8:30 -12:30 13:30 -16:30 si sambata 8:00-12:00

Telefoane: 0232-410.314, 0232-244.586,  Fax: 0232-244.585, mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

 

- Actele pentru incheierea casatoriei se depun cu 10 zile calendaristice inainte, termen in care se cuprind atât ziua când a fost facuta declaratia de casatorie, cât si ziua in care se oficiaza casatoria.( EXEMPLU DE CALCUL:  daca doriti sa va casatoriti in data de SAMBATA, 20 august 2011 puteti depune dosarul in data  de JOI, 11 august 2011)
- Ora la care va fi oficiata casatoria civila se stabileste in momentul depunerii dosarului.
- Casatoria se poate incheia inaintea expirarii termenului de 10 zile, daca starea de sanatate a unuia dintre soti impune aceasta, numai cu aprobarea primarului in baza unor documentele justificative.

- Dupa expirarea termenului de 10 zile, casatoria se poate incheia, numai cu aprobarea primarului, pentru situatii temeinic justificate, insa numai pâna la expirarea termenului de valabilitate a certificatelor medicale, referitoare la starea sanatatii viitorilor soti.

- Certificatul medical prenuptial (privind starea sanatatii) este valabil 14 zile de la data emiterii pâna la data casatoriei si trebuie sa contina parafa si semnatura medicului si mentiunea expresa SE POATE CASATORI. Nu se admit certificate cu modificari sau stersaturi.

- Declaratia de casatorie se face personal, de catre viitorii soti, in scris, la primaria locului de domiciliu sau de resedinta al unuia dintre ei.

- Daca unul dintre viitorii soti nu se afla in unitatea administrativ-teritoriala unde urmeaza a se incheia casatoria, el poate face declaratia de casatorie la primaria unitatii administrativ-teritoriale de pe teritoriul României unde se afla temporar, care o transmite in termen de 48 de ore primariei unde urmeaza  a se incheia casatoria.

-  Numele si prenumele compuse nu se mai despart prin cratima.

Acte necesare pentru casatorie Iasi

Numele de familie al sotilor dupa casatorie poate fi:

  •  numele pe care l-au avut inainte de casatorie (Ex: sotul Ionescu – sotia Popescu );
  •  numele unuia sau celuilalt sot (Ex: ambii soti Ionescu sau ambii soti Popescu);
  •  numele lor reunite (Ex: ambii soti fie Ionescu  Popescu sau Popescu  Ionescu);

 Nu se poate ca unul dintre soti sa pastreze numele avut anterior iar celalalt sa ia numele reunite (Ex: sotul Ionescu – sotia Popescu Ionescu)

- La data oficierii, viitorii soti si martorii desemnati au obligatia de a prezenta actul de identitate original si valabil, NU copie xerox, permis auto, pasaport, etc.

- Actul de casatorie se semneaza in clar de catre soti, cu numele de familie pe care au convenit sa il poarte in timpul casatoriei, de cei doi martori si de catre ofiterul de stare civila.

- Sotii aflati la prima casatorie, nu mai beneficiaza de sprijinul financiar acordat la constituirea familiei, in cuantum de 200 de euro.(conform prevederilor Legii nr. 118/2010 privind unele masuri necesare in vedere restabilirii echilibrului bugetar).

- La oficierea casatoriei actul de identitate al sotului care isi schimba numele va fi invalidat  urmând a fi preschimbat in termen de 15 zile. Celor care doresc sa calatoreasca in strainatate imediat dupa oficierea casatoriei si au actul de identitate invalidat le recomandam sa solicite informatii suplimentare de la institutiile abilitate.

- Taxa de casatorie in zilele nelucratoare:  74 lei pentru ziua de sâmbata / 194 lei pentru ziua de duminica se achita la casieria din incinta sediului Serviciului de stare civila, str. V. Alecsandri, nr. 8.

- Nu se percepe  taxa pentru oficierea casatoriei in zilele lucratoare.
- Nu se percepe taxa / nu asiguram servicii foto-video.
- Înainte de depunerea dosarului de casatorie va rugam sa verificati concordanta intre datele  inscrise in certificatul de nastere si actul de identitate (nume, prenume, CNP, etc).

Din aceeasi categorie