iasi 365 2018 logo 4

 

banner rezultate loto iasi365

Înregistrarea nasterii ce a avut loc in municipiul Iasi

 

Unde se inregistreaza nasterea copilului

Inregistrarea nasterilor ce au avut loc in mun. Iasi se fac la Serviciul de Stare Civila din str. Vasile Alecsandri nr. 8.

 

Program de lucru cu publicul

Primiri si eliberari acte:

Luni: 08:30 - 12:30
Marţi: 12:30 - 16:30
Miercuri: 08:30 - 12:30
Joi: 13:30 - 18:30 
Vineri: 08:30 - 12:30

Inregistrari decese: Luni, marti, miercuri joi vineri :8:30 -12:30 13:30 -16:30 si sambata 8:00-12:00

Telefoane: 0232-410.314, 0232-244.586,  Fax: 0232-244.585, mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Starea civila Iasi

Termenul de inregistrare al nasterii

Declararea nasterii se face in termen de  15 zile pentru copilul nascut viu si  in termen de 3 zile pentru copilul nascut mort.
În cazul copiilor care au implinit varsta de 1 an se procedeaza la inregistrarea tardiva a nasterii in baza :
- hotararii judecatoresti definitive si irevocabile;
- acte identitate parinti;
- certificat casatorie parinti (dupa caz);
- certificat nastere mama ( in cazul cand nu este casatorita).

Actele necesare pentru inregistrarea nasterii ce a avut loc in municipiul Iasi


1. certificatul medical constatator al nasterii, intocmit pe formular-tip, trebuie sa poarte numar de inregistrare, data certa, sigiliul / stampila unitatii sanitare, semnatura si parafa medicului; 

2. actul de identitate al parintilor si/sau al declarantului, daca nasterea nu este declarata de unul din parinti, original si copie xerox; 

3. certificatul de casatorie al parintilor copilului, in original si copie xerox, daca sunt casatoriti, iar daca acestia poarta nume de familie diferit, declaratia scrisa cu privire la numele pe care il va dobandi copilul; 

4. declaratia de recunoastere a copilului nascut in afara casatoriei, data de catre tata in fata ofiterului de stare civila care inregistreaza nasterea sau la notarul public, din care sa rezulte si numele de familie pe care il dobandeste copilul, la care se anexeaza consimtamantul mamei; in cazul tatalui minor acesta trebuie sa fie  asistat de reprezentantul legal.

În cazul in care unul dintre parinti este cetatean strain, mai sunt necesare urmatoarele acte:


a) pasaportul parintelui cetatean strain, respectiv actul de identitate pentru cetatenii statelor membre ale Uniunii Europene, in original si in copie xerox, si traducerea legalizata a filei care contine datele de identificare; 

b) certificatul de casatorie al parintilor copilului si traducerea legalizata a acestuia, daca parintii sunt casatoriti; originalul certificatului si traducerea acestuia vor fi apostilate/supralegalizate  

c) Declaratie:
-  cu privire la nationalitatea si domiciliul cetateanului strain, nationalitatea si domiciliul copilului;
- de recunoastere a copilului nascut in afara casatoriei si de incuviintare a purtarii numelui tatalui / mamei, daca este cazul;

Numele de familie si prenumele copilului

Copilul din casatorie ia numele de familie comun al parintilor. 

În cazul in care parintii au nume de familie diferit sau exista neconcordanta intre prenumele copilului trecut in certificatul medical constatator al nasterii si declaratia verbala a declarantului, inregistrarea nasterii se face pe baza declaratiei scrise, semnata de ambii parinti, din care sa rezulte numele de familie (numele de familie al unuia dintre ei ori numele lor reunite) si prenumele copilului. 

Observatie importanta: Ofiterul de stare civila poate refuza inscrierea unor prenume care sunt formate din cuvinte indecente ori ridicole, parintii putand opta pentru un nume corespunzator.

Domiciliul copilului

Daca la data inregistrarii nasterii parintii copilului au domicilii diferite inscrise in actul de identitate domiciliul copilului este domiciliul declarat de catre parintele care solicita inregistrarea nasterii.

În situatia cand parintele nu se poate prezenta sa declare nasterea copilului, declaratia de domiciliu trebuie sa fie data la un notar public.

In cazul in care ati pierdut certificatul de nastere accesati linkul de mai jos pentru a vedea ce acte aveti nevoie si ce trebuie sa faceti:

Eliberarea duplicatului la certificatul de nastere in Iasi

Din aceeasi categorie