Efectele benefice ale scortisoarei asupra organismului
Scorţişoara este un condiment ce provine din Asia si care este extrasă din scoarţa unor copaci din China, India şi Asia de sud-est.
Există mai multe tipuri de scorţişoară, însă doar două tipuri se comercializează în cantitate mare:
- Ceylon (scorţişoara adevărată);
- Cassia (scorţişoara chinezească, vietnameză, indoneziană).
Mai exista varietatea Sri Lankana care este privita ca si "scortisoara reala" si este denumita stiintific Cinnamonum verum. Din scoarta copacului se extrag uleiurile esentiale (pana la 0,5% - 1% din compozitia sa).
Scortisoara măcinată, sub formă de baton sau ca ulei esenţial, stimuleaza memoria, incetineste caderea parului şi ne ajuta sa scapam de kilogramele in plus. Fiind unul din alimentele cele mai bogate in antioxidanti ne mentine tineretea si combate stresul.
Recent s-a descoperit ca scortisoara echilibrează glicemia, stimulând insulina şi joaca şi un rol important în prevenirea diabetului.
Scortisoara ajuta in lupta cu kilogramele in plus
De asemenea s-a remarcat efectul de „scădere a apetitului”, în principal atunci când simţim nevoia de ceva dulce. Numeroşi nutriţionişti recomandă folosirea unei mici cutii conţinând scorţişoară, vanilie, coajă de portocală, cafea, pe care este suficient să o miroşi pentru a îndepărta nevoia de a ronţăi. Puteţi adăuga şi o picătură de ulei de scorţişoară şi o picătură de ulei de portocală sau mandarină. Puţină pudră de scorţişoară adăugată la ceai va diminua, de asemenea, pofta de mâncare.
Antioxidantii din scortisoara impotriva imbatranirii si stresului
Scortisoara se clasează printre alimentele ce conţin cei mai multi oxidanţi. Scortisoara ajută în lupta împotriva îmbătrânirii datorate stresului şi redă strălucirea pielii obosite. Există suplimente alimentare sub formă de capsule cu scorţişoară care sunt foarte uşor de folosit.
Spaima bataturilor! Antioxidantii din scortisoara, combinati cu alte ingrediente cunoscute pentru proprietatile lor curative pot revitaliza pielea crapata si batatorita a talpilor.
Scortisoara este foarte cunoscută pentru proprietăţile sale antivirale şi antimicrobiene, stimuland funcţionarea sistemului imunitar. Scortisoara ajută cu succes la înlăturarea frisoanelor, iar combinata cu miere de albine, scortisoara e un aliat pretios in lupta cu raceala si gripa.
Uleiul esential de scortisoară are efect asupra a 99,99% dintre microbi, fiind eficient chiar şi asupra celor rezistenti la antibiotice. Este perfect pentru tratarea răcelilor, guturaiului şi gripei. O picătură din ulei de scortisoara, de trei ori pe zi, în puţină miere de albine, are efect rapid. Câteva picaturi pot fi folosite în difuzorul de uleiuri esenţiale pentru a parfuma şi purifica încăperea (anihilează microbii din aer). Uleiul din scorţişoară de Ceylon are rol stimulator şi tonifiant. Uleiul de scortisoara tratează cu succes dereglările intestinale, doar cu una-două picături într-o linguriţă de lapte praf, de trei ori pe zi.
Tratament cu scortisoara impotriva tusei
O alta intrebuintare foarte utila a scortisoarei este cea de leac impotriva tusei uscate. Lasati cateva betisoare de scortisoara sa se dizolve timp de cateva ore intr-o cana cu apa rece, , dupa care beti continutul. Substanta celioasa obtinuta prin aceasta metoda protejaza si calmeza gatul iritat.
Contraindicatii ale scortisoarei
Efecte negative
Scorţişoara adevărată (Ceylon) nu are multe efecte negative asupra organismului, însă în anumite cazuri poate produce alergii şi iritarea mucoaselor. Este considerată sigură şi benefică organismului, însă nu trebuie consumată în cantităţi foarte mari pentru perioade îndelungate.
În ceea ce priveste scorţişoara Cassia lucrurile sunt diferite şi chiar dacă are aceleaşi efecte benefice ca scorţişoara adevărată, aceasta are efecte negative mult mai puternice, în special asupra persoanelor ce suferă de afecţiuni hepatice.
Toxicitatea scorţişoarei Cassia este dată de conţinutul ridicat de cumarină, substanţă hepatotoxică, cancerigenă, nefrotoxică şi anticoagulantă. Aceasta poate interacţiona cu medicamentele folosite pentru tratarea diabetului şi poate creşte riscul de leziuni hepatice atunci când este consumată împreună cu medicamente ce afectează ficatul (statine, antibiotice etc.).
Pentru că poate reduce nivelul de glucoză din sânge, glicemia trebuie monitorizată atent de persoanele cu diabet. Atenţie sporită este necesară atunci când se consumă scorţişoară Cassia împreună cu alte medicamente sau produse alimentare ce au acelaşi efect (ginseng, usturoi, gumă de guar, psyllium etc.).
Nu este recomandat consumul de scorţişoară Cassia în timpul sarcinii şi alăptării şi trebuie exclusă din alimentaţia copiilor.