Alimente care ajuta la curatarea ficatului
Ficatul este cel mai mare organ al corpului (dupa piele), fiind asezat in partea dreapta a abdomenului, sub coaste, el avand rolul de filtru al organismului, purificand si eliminand toxinele acumulate din mancarea, bauturile sau medicamentele pe care le utilizam zilnic. De asemenea, ficatul mai are rol si in producerea bilei, a factorilor de coagulare a sangelui si a unor proteine, in distributia sangelui circulant in organism si de depozitare a unor vitamine, minerale si a glucozei.
Detoxifierea ficatului ajută la eliminarea toxinelor din organism şi la întărirea sistemului imunitar, reducând astfel riscul îmbolnăvirilor şi conferind o stare de sănătate foarte bună.
Iata in continuare cele mai importante alimente care va pot mentine un ficat sanatos in mod natural:
Usturoiul
Usturoiul contine numerosi compusi ce contin sulf, care activeaza enzimele hepatice responsabile pentru spalarea toxinelor din organism. Usturoiul contine alicina si seleniu, doi nutrienti puternici, dovediti pentru a ajuta la protejarea ficatului de daunele toxice, ajutand-ul in procesul de detoxifiere.
Ceaiul verde
Ceaiul verde contine catechine, un tip de antioxidant de plante, care elimina acumularea grasimii din ficat si promoveaza functia hepatica adecvata. Ceaiul verde protejeaza ficatul impotriva toxinelor, care s-ar acumula astfel si ar provoca daune serioase acestuia.
Grapefruitul
Grapefruitul este bogat in vitamina C si antioxidanti - doi buni si puternici curatatori hepatici. Ca si usturoiul, grapefruit-ul contine compusi care stimuleaza producerea de enzime de detoxifiere a ficatului. Grapefruit-ul contine un compus cunoscut sub numele de flavonoide naringenin care determina ficatul sa arda grasimile fara sa le mai inmagazineze.
Nucile
Datorita nivelului ridicat de L-arginina (aminoacid esential), glutation si acizi grasi omega-3, nucile ajuta de asemenea la detoxifierea ficatului. Nucile ajuta si la oxigenarea sangelui, iar extrasul din coaja de nuca este adesea folosit in formulele de curatare a ficatului.
Avocado
Bogate in producerea de compusi glutation, fructele de avocado promoveaza activ sanatatea ficatului prin protejarea acestuia impotriva supraincarcarii toxice si cresterea puterii de curatare. Unele cercetari au aratat ca, consumul unui fruct de avocado sau doua pe saptamana, pentru cel putin 30 de zile poate repara un ficat deteriorat.
Conopida si broccoli
Legumele crucifere, in special conopida si broccoli, cresc nivelul de glucosinolat din organism, iar acest compus ajuta ficatul sa produca enzimele necesare pentru eliminarea toxinelor si a compusilor cancerigeni din intregul corp.