Spanacul

 

Spanacul este o plantă legumicolă şi medicinală, anuală, care are o rădăcină fusiformă şi o tulpină dreaptă, care nu prea trece de 30 cm înălţime. De la spanac partea comestibila si hranitoare este frunza, care are peţiolul lung, formă de săgeată şi ovat-alungită, este cărnoase şi are culoarea verde închis.  Frunzele de spanac conţin clorofilă în cantitate mare, alături de  acid folic,  vitamina  B1, B2, B6, B9, PP, C, E şi K,luteină, caroten, lipide, protide, glucide, mucilagii, fier.

 

Pentru preparate medicinale se recoltează nu numai frunzele, ci şi seminţele.

Frunzele se consumă sub formă de preparate alimentare, de salate sau de suc, iar din seminţe se obţine o infuzie sau un decoct.

Naturiştii nu recomandă fierberea frunzelor de spanac, toate proprietăţile lui păstrându-se numai în stare crudă.

Spanacul se întrebuinţează ca laxativ uşor, ca depurativ, antianemic, hipotensiv, nutritiv, remineralizant, afrodisiac şi hipoglicemiant.

 

Spanacul - Indicatii terapeutice

Preparatele din frunze de spanac  contribuie la profilaxia sau ameliorarea unor afecţiuni precum: hipertensiunea arterială, tusea, avitaminoza, scorbutul, rahitismul, acneea, anemia.

De asemenea, spanacul este recomandat celor care se refac după o boală grea, precum şi în stări de oboseală şi epuizare. I se atribuie spanacului şi rolul de activator al secreţiilor pancreatice şi, mai mult decât atât, de agent anticancerigen.

Datorită faptului ajută la curăţarea organismul de toxine, spanacul se foloseşte intens în curele de primăvară. Seminţele de spanac sunt utile în combaterea constipaţiei.

beneficiile spanacului

Spanacul - Precautii si contraindicatii

Din cauza oxalaţilor de potasiu şi calciu pe care ii contine nu se va consuma spanac de către pacienții bolnavi de reumatism, hepatită, gută,pietre la rinichi sau vezică,  inflaţii gastrice sau intestinale sau artrită.

De asemenea trebuie sa fiși atenți dacă cumva în timpul preparării frunzele de spanac îşi schimbă culoarea din verde proaspăt în verde spre galben, atunci el devine dăunător şi nu trebuie consumat.