Alimente care curăță arterele și sângele de colesterol
Datorită vieții dezordonate și a calității alimentelor consumate, tot mai multe persoane suferă de hipercolesterolemie, hipertensiune arterială sau au probleme circulatorii foarte mari. Si acest lucru se datorează faptului ca arterele acumulează pe pereții lor grăsimi obținute din alimentele care sunt consumate, de obicei produse bogate în calorii, grăsimi și zahăr. Pentru a evita asemenea boli ar trebui consumate următoarele alimente care sunt excelente pentru desfundarea arterelor:
Usturoiul
Unul dintre alimentele care nu ar trebui să lipsească din bucătărie dacă aveți probleme cu colesterolul și doriți să îl reduceți este usturoiul. Pe lângă faptul că acesta oferă un gust special mâncării el este bogat în antioxidanți cu abilitatea de a combate radicalii liberi, fapt care poate îmbunătăți circulația sângelui și reduce nivelul colesterolului și tensiunea arterială. Un singur cățel de usturoi poate fi benefic pentru sănătatea arterelor dumneavoastră
Avocado
Avocado conține 23% acid folic, care are un efect benefic asupra bolilor inimii și previne accidentul vascular cerebral. Avocado conține, pe lângă grăsimi benefice și multe vitamine și minerale, cum sunt cele din gama B, vitamina C, E, K. De asemenea, conține și minerale precum calciu, fier, magneziu, mangan, fosfor, sodiu, zinc. De asemenea, acesta reduce nivelul colesterolului și oferă o senzație de sațietate.
Prin conținutul în betasitosterol, avocado scade colesterolul rău cu 22%, crește colesterolul bun cu 11% și reduce trigliceridele sangvine cu 20% .
Uleiul de măsline
Uleiul de masline este o sursa bogata de grasimi mononesaturate si antioxidanti, precum: clofila, carotenoizi si vitamina E. Unul dintre compusii uleiului de masline numit oleuropein, previne oxidarea colesterolului LDL; astfel, inlocuirea grasimilor din dieta cu uleiul de masline previne hipertensiunea arteriala si reduce riscul unui atac de cord.
Broccoli
Broccoli contine un compus numit sulforafan, care previne atasarea plachetelor sanguine (trombocitelor) de peretii vaselor de sange. Calciul ingerat prin consumul de broccoli susține procesele naturale ale organismului uman. Mai mult, broccoli oferă o cantitate ridicată de fibre și sprijină sănătatea arterială.
Rodiile
Rodiile consumate sub forma de suc oferă o cantitate semnificativă de antioxidanți (mai mare decât cea oferită de sucul de portocale, merișoare sau mure)care stimuleaza productia de oxid nitric din corp, substanta care faciliteaza fluxul sanguin si mentine arterele deschise. Dacă bei suc de rodie, reduci daunele cauzate de grăsimile acumulate pe pereții arterelor.
Sparanghelul
Sparanghelul fiind bogat in vitamina K, previne formarea cheagurilor de sange și ajută la deblocarea naturală a arterelor. Acesta reduce nivelul colesterolului rău (LDL) din sânge și de asemenea, continutul ridicat de vitamina B ajuta la reglarea hemocisteinei, care atunci cand este prezenta in exces reprezinta un pericol pentru sanatatea inimii.
Ovăzul
Ovăzul este unul dintre ingredientele care nu ar trebui să lipsească din meniul pentru micul dejun și asta pentru că antioxidanții prezenți în ovăz previn apariția afecțiunilor cardiovasculare, iar fibrele dietetice din compoziția lor contribuie la scăderea colesterolului “rău” (LDL), fără a modifica nivelul colesterolului “bun” (HDL). Ovăzul conțin și lignani, în special enterolactone, care protejează inima de cele mai comune afecțiuni cardiovasculare.
Pește gras
Peștele gras (din aceasta categorie fac parte somonul, macroul, hering, ) – este bogat în acizi graşi Omega 3 consumul acestuia prevenind formarea cheagurilor de sânge și echilibrarea tensiunii arteriale.
Vinetele
Vinetele sunt bogate în bioflavonoide, antioxidanţi puternici care au rolul de a regla tensiunea arterială şi previn depunerile de colesterol pe pereţii vaselor de sânge. Un consum regulat de vinete ne scapă de cheagurile de sânge, datorită vitaminei K şi bioflavonoidelor, care întăresc vasele de sânge. Astfel este redus semnificativ riscul de infarct şi accidente vasculare cerebrale.
Broccoli
Broccoli are beneficii asupra sistemului cardiovascular, prin faptul că scade colesterolul “rău” (LDL) și crește nivelul celui “bun” (HDL). Antioxidanții din broccoli scad riscul de apariție a infarctului și în plus, fibrele din compoziția acestei legume ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare.