Fructele cele mai bune pentru sanatate
Murele
Murele reprezinta o sursa bogata de antioxidanti si fivre de calitate ce contin 31 clorii/100gr. Acestea sunt cele mai bogate, din categoria fructelor de padure in vitamina E si o mare cantitate de polifenoli care ajuta la incetinirea imbatrinirii creierului. Murele sunt extrem de bogate in bioflavonoide, antioxidante cu proprietati tonice, antibacteriene, anticanceroasesi de combatere a imbatrinirii. Antioxidantul care le da culoarea intensa, "anthocyanina" este cunoscut pentru ca reduce riscul imbolnavirii de boli de inima si previne chiar si cancerul.
Alte proprietati medicale: se foloseste impotriva diareei, reduce febra (in unele cazuri), radacina este folosita pentru combaterea parazitilor intestinali (tenia), dar doar la indicatia medicului. De asemenea, sucul de rodie mai are efecte benefice asupra fertilitatii, in mentinerea tensiunii arteriale la cote normale, lupta impotriva cancerului de prostata, a osteoartritei si a hemoroizilor.
Merele
Merele contin doar 50 calorii/100gr. multe fibre si o cantitate mare de vitamine, merele fiind fructele care pot ajuta in prevenirea cancerului dar si in lupta impotriva diabetului. Merele contin o enzima numita pectina care reprezinta cea mai redutabila arma impotriva colesterolului. Potasiul care se gaseste in mere este important in normalizarea presiunii arteriale. Daca sunteti fumator ar trebui sa consumati mere caci acestea ajuta la eliminarea efectelor fumului de tigara din plamani. De asemenea merele tin astmul sub control. Atunci cand iei masa si nu ai periuta de dinti la indemana merele pot fi o alternativa foarte buna la curatirea dintilor.
Rodiile
Rodia are efecte anti-imbatranire, lupta impotriva aparitiei unor maladii ca Alzheimer, cancer, boli de inima, artrite si chiar protejeaza creierul fatului. O singura rodie pe zi asigura 40% din doza zilnica recomandata de vitamina C pentru adulti, este bogata in acid folic si vitaminele A si E. Acest fruct contine de 3 ori mai multi antioxidanti decat vinul rosu sau ceaiul verde.
Bananele
Banana este folosita impotriva dereglarilor intestinale fiind singurul fruct care se poate manca crud fara a determina aparitia ulcerului cronic. Bana este usor de digerat si este foarte eficienta atat in constipatie cat si in diaree. Acestea au in medie 110 calorii/100 gr si sunt din cele mai bogate surse de potasiu, vitamina B6 si acid folic. Acidul folic continut de banana este benefic creierului, iar potasiul ajuta la scaderea presiunii arteriale si protejeaza inima si plamanii.
Aici gasiti informatii detaliate despre banane
Avocado
Datorita continutului mare de proteine si grasimi avocado este un fruct foarte hranitor. Un fruct mediu cantareste in jur de 300 g; aportul caloric pe 100 g poate varia intre 140 si 360 de calorii, in functie de soi, gradul de maturitate, continutul in lipide. Se digera insa usor, gratie enzimelor continute. Coaja nu este comestibila. Fructul este bogat in potasiu, acid folic si vitamina B6, continand, de asemenea, betacaroten, vitaminele C, E, PP, magneziu, cupru, fier, zinc, fosfor, acid pantotenic.Este minunat pentru ingrijirea tenului uscat sau imbatranit; hraneste, cicatrizeaza si remodeleaza tesutul conjunctiv. Parul uscat, fara stralucire, poate fi revitalizat cu ajutorul unei masti cu avocado.
Continutul mare in acizi grasi mono-nesaturati protejeaza arterele si reduce colesterolul. Alte doua substante au efecte benefice asupra sanatatii: pyosclerina (in artroze) si arginina (pentru aparatul cardio-vascular). Desi este vorba de un fruct, el se consuma mai ales ca fel de mancare, si nu ca desert sau gustare dulce.
Kiwi
Kiwi-ul este fructul care nu ar trebui sa nu lipseasca din dieta niciunei persoane deoarece este mai bogat in vitamina C decat lamaia si are un continut mare de vitamina E, magneziu si potasiu. Kiwi contine doar 45 calorii/100gr fruct. Kiwi este este foarte indicat pentru a reduce riscul producerii cancerului, a bolilor de inima; previne formarea cataractei, care poate cauza orbirea. Fibrele din kiwi protejeaza impotriva diabetului, a bolilor de inima. Cuprul din kiwi este vital pentru cresterea copiilor, intarirea oaselor, dezvoltarea cerebrala si sanatoasa sistemului imunitar. Cuprul este folosit de organism pentru crearea celulelor rosii din singe. Un kiwi contine mai mult potasiu decat o banana. Potasiul are un rol important in controlarea presiunii singelui si a activitatilor inimii. Spre deosebire de alte surse de vitamina E, kiwi este un foarte bun antioxidant.
Ciresele
Ciresele au in compozitie peste 70% apa, in acestea gasim un complex de 8 vitamine (B1, B2, B6, C, E, P, A, PP) , 6 minerale (potasiu, fier, calciu, magneziu, fosfor, sulf) . de asemenea ciresele mai contin zinc, cupru, mangan, zaharuri si acizi organici.Ciresele contin o cantitate mare de magneziu atat de necesara organismului. In momentul in care organismul duce lipsa de magneziu apare starea de oboseala. Ciresele contin 35 calorii /100gr.
Strugurii
Strugurii contin in medie 40 calorii/100 gr. si sunt o bogata sursa de magneziu. De asemenea in struguri gasim si resveratrol un antioxidant care lupta cu bolile de inima, reduce presiunea arteriala si previne formarea de celule canceroase.Strugurii pot ajuta ma micsorarea si chiar stagnarea tumorilor.
Portocalele
Portocalele contin multa cotamina C, mult acid folic, magneziu si doar 47 calorii/100gr.Insa portocalele au o multime de beneficii, consumul acestora fiind indicat in cazul femeilor insarcinate care ar trebui sa consume cel putin cate una pe zi. Portocalele ajuta la mentinerea unui nivel optim al colesterolului, deasemenea protejeaza sistemul digestiv, dar si inima.
Ananasul
Ananasul are 48 calorii/100 gr. si aproximativ 4 gr de fibre de cea mai buna calitate. In plus datorita enzimelor sale specifice, ananasul ajuta mult digestia fiind cunoscut pentru efectele sale benefice in lupta impotriva cancerului. Ananasul contine magneziu, calciu, fier si bromelina, o enzima cunoscuta pentru faptul ca ajuta la scaderea in greutate.