Nautul - o superproteina vegetala

Nautul - o superproteina vegetala

 

Pentru cei care doresc un stil de viaţă sănătos şi echilibrat năutul este unul din alimentele recomandate. Năutul este bogat in minerale ca fosfor, cupru sau fier. O cană de 150 de grame de năut asigură cu 50% mai mult decât necesarul zilnic de molibden (minereu esenţial pentru sănătate) al organismului,70% din cel de acid folic, 80% din cel de mangan, 40% din cel de triptofan, 50% din cel de fibre,  30% din cel de proteine.

Fierul din boabele de năut produce energia atât de necesară organismului uman, iar magneziul ajută la producerea unor enzime cu efect antioxidant, care încetineşte procesul de îmbătrânire

Datorită conţinutului său bogat de fibre, consumul de năut scade nivelul colesterolului „rău” din sânge, care duce la apariţia bolilor cardiovasculare.
De asemenea cura cu năut este ideală pentru persoanele care suferă de diabet, deoarece previne creşterea rapidă a nivelului de zahăr în sânge imediat după masă.

naut-1

Trebuie ştiut că năutul este ideal pentru îmbunătăţirea digestiei, ajutând intestinele să-şi mărească volumul,acest lucru prevenind constipaţia şi apariţia altor afecţiuni mai grave, precum cancerul de colon. 

Dacă doriţi să scăpaţi de paraziţii intestinali consumaţi decoctul de năut, preparat din trei linguriţe cu năut boabe, care se fierb timp de zece minute în 300 de ml de apă, acest decoct fiind un remediu-minune.Acest tratament cu două căni cu decoct pe zi trebuie urmat timp de o săptămână. 

Conţinutul bogat al năutului in vitamina B6, este important pentru producţia de serotonină, care este atât de necesară pentru un somn odihnitor. Îl puteţi consuma fiert, alături de alte legume, înainte de culcare. Pentru un somn odihnitor consumaţi năut fiert alături de alte legume inainte de culcare (cu cateva ore inainte)

Boabele de năut se pot consuma fie ca atare, fie în salate. În cazul în care nu sunt deja preparate, boabele de năut trebuie lăsate în apă, să se înmoaie, timp de aproximativ 12 ore. Apoi se scurg şi se usucă bine înainte de a le pregăti, la foc mic.

Fiind un aliment cu un procent mic de grăsimi şi un conţinut bogat de fibre, năutul este recomandat persoanelor care doresc să-şi ţină sub control greutatea, dar şi celor care doresc să slăbească. Năutul este ideal şi pentru vegetarieni, deoarece înlocuieşte cu succes carnea.

Contraindicaţii

Persoanele care suferă de gută sau au probleme de rinichi trebuie să consulte un medic nutriţionist înainte de a consuma năut, aliment care conţine purine, dăunătoare acestor categorii de persoane.