Varza

 

Varza este o leguma foarte putin calorica, ea avand in jur de 25 de calorii la 100 de grame de produs. Glucidele, care furnizeaza o parte din calorii, sunt constituite in primul rand din pentosan, glucide partial asimilabile. In afara de asta, ele mai contin zaharoza, glucoza si fructoza. Protidele, care completeaza aportul energetic, sunt prezente si ele la un nivel ridicat. Bogatia vitaminica a verzei trebuie insa subliniata, ea figurind printre legumele cu cel mai mare continut de vitamina C (cele mai bogate sunt foile aflate la exterior). Prin fierbere insa se pierde cam 30-40 la suta din continutul de vitamina C.

Varza este de asemenea foarte bogata in vitamina E: 2-7 mg la 100 g, ceea ce constituie un adevarat record pentru o leguma, 200 de grame de varza consumate zilnic acoperind necesarul zilnic de vitamina E.  200 de grame de varza acopera necesarul zilnic de vitamina A.  Provitamina A (sau carorenul, care se transforma in vitamina A in organism) este si ea foarte bine reprezentata, astfel ca o portie de 200 de grame de varza acopera necesarul zilnic de vitamina A. Vitaminele din grupa B sint si ele foarte bine reprezentate: B1, B2, B3, B5, B6, B9, adica toate cele care constituie grupa anticanceroasa.

varza

Continutul in minerale al verzei este si el foarte bogat:: calciu, magneziu, fier, la fel si cel in oligoelemente: iod, cupru, mangan, sulf. Fibrele alimentare sunt abundente, fiind compuse in majoritate din celuloza si hemiceluloza, ceea ce explica si anumite intolerante intestinale. Fibrele alimentare sunt capabile sa stimuleze intestinul si sa previna constipatia. O portie de 200 de grame de varza asigura peste 20 la suta din cantitatea de fibre necesara zilnic (30-37 g).

Indicatii:

  • - un consum regulat de varza are un efect benefic in preventia cancerului de colon in special, dar si a celui de stomac, de plamani , esofag si rect. 
  • - varza favorizeaza metabolismul glucidelor si absorbtia oxigenului in celule
  • - sulful si hitidina pe care le contine varza diminueaza tumorile, asigurand eliberarea toxinelor
  • - varza are o actiune antiseptica pulmonara importanta si proprietati expectorante
  • - datorita continutului sau bogat in vitamine, saruri minerale si clorofila varza restabileste flora intestinala si contribuie la cresterea numarului de hematii (in special varza alba), ea fiind recomandata in: astenii, imbatrinire prematura, demineralizari
  • - varza are proprietati dezinfectante si cicatrizante la nivelul tesuturilor
  • - de asemenea varza are efect benefic in sfera cardiovasculara si sanguina: ulcere varicoase, anemia simpla; in sfera respiratorie : afectiuni bronho- pulmonare, TBC

Extern, varza se foloseste sub forma de cataplasme in entorse, nevralgii faciale, guta, abcese, furuncule, afectiuni ale gambelor (varice, flebita, arterita) si multe altele. (O cataplasma foarte utila in diverse stari congestive - hepatice de exemplu - sau dureri de origini diverse - lumbago - se prepara din 4 foi de varza, 2 cepe rase, 4 pumni de tarite si apa, cit sa le acopere. Dupa ce s-a evaporat apa, se aplica cataplasma pe zona dureroasa si se mentine timp de 2-3 ore sau toata noaptea, daca se aplica seara, la culcare).