Uleiul de masline
Bogat in acizi grasi nesaturati, precum Omega 3 şi omega 6, uleiul de masline presat la rece impiedica depunerile de grasime pe peretii vaselor de sange si reduce nivelul de „colesterol rau“, facand totodata sa creasca nivelul de „colesterol bun". Din punct de vedere nutritional, cel mai bogat ulei de masline este cel extravirgin. Uleiul extravirgin este uleiul recoltat imediat dupa prima presare a maslinelor. In plus, acesta contine antioxidanti, vitamina E si grasimi monosaturate (acizi grasi).
Uleiul de masline este un aliment ecologic care are efect de prevenire a imbatranirii celulelor, de curatare a sistemului vascular de efectele nocive ale sedentarismului si ajuta in lupta cu cancerul.
De mii de ani, uleiul de masline este extrem de apreciat, fiind folosit la prepararea hranei, la producerea de cosmetice şi sapunuri, dar si drept combustibil pentru lampi, iar fructele maslinilor faceau parte inca din antichitate din ofrandele zeilor. Atat egisptenii cat si grecii si cei din Roma antica foloseau uleiul de masline atat la pregatirea hranei cat si la vindecarea ranilor. In Egipt uleiul de masline era considerat sacru iar romanii il venerau sub numele de "arbore al Minervei".
Uleiul de masline este extras din maslinul european, originar din zona bazinului mediteraneean, fructele acestuia fiind foarte hranitoare. Procesul de extragere al uleiului de masline este mecanizat si se desfasoara in vase de otel inoxidabil, sub 30 de grade Celsius, iar separarea uleiului de pasta rezultata prin strivire se face prin centrifugare. Procesul de fabricare prin presare la rece al uleiului de masline nu necesita chimicale, fapt care ne indreptateste sa spunem ca este suta la suta ecologic.
Uleiurile de masline cele mai bune sunt uleiurile presate la rece , care pastreaza nealterate calitatile terapeutice si nutritive ale maslinelor. Acest tip de ulei poate diminua aciditatea mancarurilor si poate fi folosit chiar ca un condiment. Uleiul de masline contine numeroase saruri minerale: fosfor, sulf, potasiu (1 g%), magneziu, calciu, clor, fier, cupru, mangan, carotene, vitaminele A (80 mg%), B, C, E (8 mg%), F. In maslinele verzi, cantitatea de ulei este de 15%, iar in cele mature de 58%.
Valoarea calorica a maslinei este de 224 calorii la 100 g, iar aceea a uleiului de 900 de calorii. Maslinele conservate in saramura conţtn: apa 34%, proteine 4,0%, grasimi 52%, glucide 9,7%, calorii 540/100 g. Doua lingurite de ulei de masline pe zi reduc riscul bolilor cardiace. Acesta ajuta la asimilarea vitaminelor A, D şi K si contine acizi esentiali care nu pot fi produsi de organismul uman. De asemenea, incetineste procesul de imbatranire, sustine funcţionarea ficatului si a intestinelor.
Recomandari:
- - este recomandat pentru intarirea imunitatii organismului si a rezistentei vaselor sanguine si a peretilor arteriali si asta din cauza continutului de acizi grasi mononesaturati;
- - este foarte util in insuficienta hepatica si in eliminare calculilor biliari;
- - este decongestionant hepatic, antiinfestios, cicatrizant, antianemic, antirahitic;
- - scade colesterolul din sange si previne bolile de inima;
- - este laxativ fara a produce colici in schimb va omora viermii intestinali (efect helminitic);
- - are calitati afrodisiace;
- -prin consumul moderat, insa constant se poate preveni cancerul de san prin inhibarea unor gene raspunzatoare de aparitia maladiei.
Mod de consum:
- - in litiaza biliara si hepatica timp de patru zile se mananca numai mere, 2-3 Kg/zi , iar in a patra zi , seara , se inghit 250 ml ulei de masline si 250 ml zeama de lamaie alternativ- o lingura de ulei una de zeama de lamaie (pana se termina cele doua cantitati). Dimineata la primul scaun pietrele se vor elimina. Revenirea la alimentatia normala se face asa: dimineata -suc de morcov, telina si sfecla, la pranz - o supa de legume iar seara o cana de lapte natural prins.
Persoanele care au pielea crapata pot folosi o pasta formata dintr-o lingura de ulei de masline si o felie de banana groasa de 1 cm. Se amesteca bine, se tine pe abur pana devine calduta apoi se aplica pe zona afectata.
Pentru a avea parte de toate avantajele uleiului de masline este bine sa il pastrati intr-un mediu intunecos, la temperatura camerei, in amabalaje inchise bine. Nu depasiti termenul de valabilitate al acestuia.