Hrisca

Hrisca

Hrișca este o plantă ierboasă cu o inalțime de 20 – 60 cm care, cu toate că nu face parte din categoria cerealelor, semințele ei sunt asemănătoare cu cele de grâu folosindu-se sub formă măcinată ca făina. Planta provine din Asia fiind răspândită în Europa de mongoli și turci.

Făina de hrișcă, inchisă la culoare (mai puțin rafinată), dă o savoare specială. Se păstrează în cutii inchise, la loc racoros și uscat. Făina de hrișca rezistă cateva luni dacă este păstrată la frigider.
Semințele de hrișcă conțin circa 10% proteine, formate în special din globulină și gluteină, conținând numeroși aminoacizi, dintre care arginină, lizină, histidină, cisteină, triptofanul etc.; grăsimi cca 3%; substanțe extractive neazotate (amidon, zaharoză și dextrină; celuloză cca 10%; săruri minerale: Ca, K, Na, P, Mg, Fe etc. și vitamine: P, B1, B2, B3, B5, E.

Din punct de vedere terapeutic hrisca este un bun protector al fragilității vasculare. Ea ajută în combaterea sângerărilor nazale. Ea are o extraordinară calitate: intărește vasele subtiri de sânge la nivel local.
Hrișca conține mai mult calciu decât grâul și este bogată în lisină, un aminoacid pe care organismul uman nu-l produce. Cei care sunt alergici la grâu pot beneficia de această alternativă.

Un aliment ideal pentru alimentatie - hrisca

Studiile recente demonstrează ca hrișca influențează procesul de toleranță al glucozei; este în acest sens o șansă și pentru diabetici. Altfel spus, la consumatorii de hrișcă, nivelul de glucoză se menține în limite normale.

Ceaiul de hrișcă reduce umflăturile și edemele.

Prepararea:
Inainte de a fi preparată, hrișca se pune la înmuiat. Se spală foarte bine inainte de înmuiere. Se lasă în apă, care se schimbă des, 24 de ore. Se fierbe la foc mic.
Pentru o gătire rapidă, se spală in mai multe ape și se pune la fiert o parte de hrișca la două părți de apă (plus sare și unt). După ce dă în clocot se micșorează focul și se lasă să fiarbă acoperită circa 20 de minute. Apoi se închide focul și se acoperă vasul cu un prosop umed, 15-20 minute.
Se poate mânca și prăjita: se pune în tigaie, cu un pic de apă și sare, și se lasă pe foc până devine crocantă.
Puteți pregăti hrișca după aceeași rețetă ca și pilaful. Se prăjesc semințele inainte să se fiarbă. Pilaful de hrișcă are un gust fin, ușor dulce.

Hrișca este unul din alimentele de bază în cadrul regimului Oshawa, un regim alimentar care ajută foarte mult sănătatea.