Alimente care previn depresia
Starea de depresie este provocata de multe ori de dezechilibre chimice la nivelul creierului, provocate de deficiente de vitamine si minerale. O dieta corecta pentru a lupta impotriva depresiei ar trebui sa includa urmatoarele alimente:
- Consumati oua. Pe perioada de iarna din cauza lipsei vitaminei D cauzata de expunerea diminuata la soare a corpului foarte multe persoane se vor simti deprimate. De aceea este recomandat sa consumati oua si carne de peste. Consumul unui ou fiert pe zi va va oferi, de asemenea, o doza de vitamina D care creste cantitatea de serotonina din creier si duce la o stare de spirit mai buna.
- Afinele, murele, zmeura, toate sunt bogate in fibre, ceea ce inseamna ca sunt o sursa importanta pentru o stare de spirit excelenta.
- Cerealele integrale. Carbohidratii declanseaza eliberarea de insulina in sange, care relaxeaza si calmeaza tensiunile. Glucidele complexe cum ar fi cele din cerealele integrale sunt arse in mod regulat astfel incat sa va puteti pastra buna dispozitie mai mult timp.
- Consumati somon deoarece acesta va poate oferi aproximativ 75% din cantitatea zilnica de seleniu de care are nevoie corpul. Lipsa seleniului poate cauza anxietate si iritabilitate. Somonul este, de asemenea, incarcat cu acizi grasi esentiali, Omega-3, care joaca un rol important in functia creierului.
- Daca doriti sa fiti mereu veseli si bine dispusi consumati ciocolata. Gustul dulce de ciocolata stimuleaza centrul bunei dispozitii a creierului.
- Pentru a alunga stresul este foarte bine sa consumati citrice deoarece acestea contin vitamina C.
- Consumul de legume duce la ameliorarea starii de spirit si o arma puternnica in prevenirea depresiei. Iata in continuare cateva legume care va ajuta la tratarea depresiei:
Conopida - Unele cazuri de depresie sunt cauzate sau agravate de o glicemie ridicata. Conopida este una dintre cele mai bune alegeri pentru stabilizarea naturala a glicemiei ce poate contribui la o stare mai buna. Daca introduci conopida in alimentatia ta in mod regulat, poti avea mai putine stari de extenuare si mai multa energie.
Dovleacul -Dovleacul si semintele de dovleac sunt o arma importanta pentru a combate in mod natural depresia. Bogat in vitamina C, dovleacul contribuie eficient la lupta cu starile proaste mai ales prin semintele sale, bogate intr-un aminoacid esential: L-triptofan. Aceasta substanta ajuta la productia unor hormoni importanti pentru creier, printre care serotonina, "hormonul fericirii". Semintele de dovleac contribuie si la productia de melatonina, "hormonul somnului", care poate asigura o odihna mai linistita si o stare mai buna a doua zi.
Nautul - Sursa importanta de vitamina E, alaturi de minerale ca fier si zinc, nautul este bogat in fibre si are un continut caloric relativ sca de azut. Studiile de specialitate au identificat o legatura intre deficienta de vitamina E si depresie, astfel incât nautul este o leguma ieftina si eficienta in lupta cu depresia.
Spanacul - Spanacul este o leguma pe care este recomandat sa o incluzi in cantitate mare in dieta ta pentru ca lupta impotriva depresiei. Este o sursa foarte buna de vitamina B si de alte minerale utile creierului.
Varza - Bogata in vitamina C si in acid folic, care se descompune cu usurinta in vitamina B, varza este una dintre legumele cu efect puternic impotriva depresiei. Studiile au aratat ca un consum adecvat de varza reduce si riscul bolilor cardiace, precum sii al mai multe tipuri de cancer.