Beneficiile miezului de nuca
Nucile se numara printre alimentele cu cel mai bogat conținut de cupru si zinc, lucru care le face benefice in tratarea unor afecțiuni cardiovasculare, a problemelor legate de crestere sau in curele de intarire ale sistemului imunitar. Fiind foarte bogat în grasimi si proteine, el întrece carnea si soia ca valoare calorica, dar are o toxicitate mai mica si e foarte usor digerabil.
Nucile sunt recomandate persoanelor care sufera de artroze, reumatism, anemii, tuberculoza, sifilis, scrofuloza, metrita, enurezis sau afecțiuni ale pielii, iar uleiul de nuca ajuta la regenerarea si cresterea firului de par.
Consumate dupa fiecare masa, nucile impiedica ingrosarea arterelor si previn bolile de inima. Nu se recomanda sa fie consumate impreuna cu carne grasa sau grasimi. Nucile contin, la 100 g, 15 g de proteine, 60 g de lipide, 15 g de glucide si 2,4 g celuloza – clor, fosfor, sulf, cupru zinc si iod, plus un continut bogat de vitamine: C, B1, B2, B5, vitamina PP si caroten. O mâna de miez conţine 160-200 calorii, echivalentul a 20 de chipsuri de cartofi ori a trei prajiturele mici.
Datorita continutului pe care il au, nucile sunt foarte hranitoare, putand chiar inlocui carnea in dieta vegetarienilor. Sunt indicate in dieta anemicilor sau a celor care fac efort intelectual. Au de asemenea proprietati laxative si antidiareice, antitoxice la nivelul pielii si a circulatiei limfatice si, de asemenea, o actiune vermifuga, in special asupra teniei. Uleiul de nuci se situeaza pe primul loc între uleiurile nesaturate, înaintea celui de soia (50-60 la suta) si al celui de porumb (40-50 la suta), pentru proprietaţile sale anticolesterolice, împiedicând îngrosarea arterelor si prevenind bolile de inima. Opt nuci pe zi pastreaza arterele flexibile, inima sanatoasa si previn aparitia atacului vascular cerebral.