Banana

 

Banana

 

Bananele sunt un fruct format dintr-un invelis exterior protector si un miez carnos si cresc in manunchiuri de pana la 20 de bucati. Atat miezul cat si invelisul acestuia sunt considerate comestibile, insa  in occident se consuma doar miezul. Acestea se consuma atat crude, cat si gatite. Coaja de banana este consumata, in special, in unele culturi asiatice.

 

Banana cruda are coaja verde, iar cea coapta este galbena cu puncte negre. Consumata in oricare dintre aceste stadii, banana aduce beneficii organismului. Ideal insa, o banana este consumata atunci cand are capetele verzi, iar mijlocul galben.

 Ce contine banana

Banana cantareste in medie 125 de grame si contine aproximativ 75% apa si 25% materie uscata. O banana mare (25 cm) contine 602 mg potasiu si numai 140 calorii, 2 g proteine, 4 g fibra si 36 g carbohidrati. Nu este de mirare ca banana este considerata un aliment important pentru sanatatea copiilor. De asemenea banana este plina de vitamine si minerale: vitamina A, B si B6, acid folic, vitamina C, calciu, magneziu, si chiar fier si zinc.

 Utilizari medicinale ale bananei

Anemie - bogate in fier, bananele stimuleaza producerea de hemoglobine din sange, ajutand astfel in cazurile de anemie.

Calmeaza nervii - fiind bogate in vitamina B, bananele ajuta la calmarea sistemului nervos.

banane

 

Constipatie - aliment bogat in fibre, banana ajuta la reluarea activitatii normale a intestinelor.

Controleaza temperatura - multe culturi vad banana ca fiind un fruct racoritor care poate scadea atat temperatura fizica cat si cea emotionala a gravidelor.

Depresia - conform unui studiu recent asupra persoanelor ce sufera de depresie, majoritatea au afirmat ca se simt mai bine dupa ce mananca o banana; acest lucru se intampla deoarece banana contine trytophan, un tip de proteina pe care organismul il transforma in serotonina, substanta despre care se stie ca duce la relaxare, la imbunatatirea starii afective, etc.

Fumatul - bananele ii ajuta si pe cei care doresc sa se lase de fumat, prin nivelurile mari de vitamina C, A1, B6, B12 pe care le contin, precum si datorita magneziului si potasiului; acestea ajuta corpul sa se refaca dupa efectele lipsei de nicotina.

Muscaturile de tantari - inainte sa fugiti la prima farmacie dupa o crema impotriva muscaturilor de tantari, incercati sa frecati locul afectat cu partea interioara a coajei de banana; este un remediu foarte bun, care reduce iritatia si umflarea.

Presiunea arteriala - acest fruct tropical este foarte bogat in potasiu, dar cu un continut scazut de sare, este perfect pentru cei ce au probleme cu presiunea arteriala. 

Stres - potasiul este o substanta minerala vitala, care ajuta la normalizarea batailor inimii, trimite oxigen la creier si mentine constanta cantitatea de apa din corp. Cand suntem stresati, metabolismul se accelereaza si nivelul de potasiu scade - poate fi adus la normal cu o masa de banane.

Tratarea negilor - cei care se trateaza numai pe cale naturala, spun ca trebuie sa puneti pe neg partea interioara a unei coji de banana si sa legati cu un plasture.

Ulcer - banana este folosita in dietele pentru regularizarea traficului intestinal deoarece are o textura fina si moale. Este singurul fruct care poate fi mancat crud fara a face rau celor suferinzi de ulcer. De asemenea, banana neutralizeaza aciditatea crescuta si reduce iritatiile, captusind peretii stomacului.

Banana este un leac bun impotriva mahmurelii, mai ales daca e mancata sub forma unui milkshake indulcit cu miere. Banana calmeaza stomacul si, cu ajutorul mierii, reface nivelul de zahar din sange, in timp ce laptele calmeaza si hidrateaza organismul.