Beneficiile caiselor
Caisele sunt un fruct cu gust dulce si un miros foarte aromat, ele fiind bogate in vitamine, astfel ajutandu-ne sa ne pastram in forma si plini de energie pe tot parcursul anului. Caisele sunt renumite pentru pielea lor catifelata, parfumul delicat si gustul patrunzator de dulce. Alegeti-le pe cele carnoase, nu foarte tari, de un galben portocaliu.
Daca fructul este tare si usor verzui, nu-si va dezvolta aroma pe de-a-ntregul. Chiar si cand nu sunt coapte pe deplin, caisele ar trebui sa emane un parfum.
Evitati fructele cu pielea batuta. Petele mici nu sunt intotdeauna un semnal de alarma. Daca nu au atacat pielea fructului, atunci nici gustul nu este afectat.
Ce contine caisa
Fragile ca si piersicile, dar mai nutritive decat ele, caisele contin impresionante cantitati de provitamina A: 1400 mg la suta de grame (dublu fata de piersici si de 30 de ori mai mult decat merele). De asemenea caisele sunt si o excelenta sursa de vitamina C, B1, B2, de fier, calciu si fibre, fosfor si magneziu. O alta calitate importanta dietetica consta in continutul bogat de potasiu - in fructele proaspete ajunge pana la 350mg la 100g.
Pentru ce sunt recomandate
Caisele proaspete, sucul de caise cu pulpa, decocturile sunt un mijloc diuretic si depurativ foarte eficace. In plus, exercita o importanta actiune alcalinizanta in organism, de aceea sunt foarte indicate in dieta bolnavilor cardiovasculari si renali. Sunt sarace in grasimi, calorii si sodiu. Suficiente motive ptr. a fi recomandate in anemii, convalescenta, oboseala fizica si intelectuala, boli ale pielii sau ale sistemului nervos.
Mod de preparare
Caisele pot fi folosite in multe retete, ca tarte, prajituri, budinci, gemuri, compoturi, bauturi, chiar si mancaruri - se asociaza bine cu carnea de pasare sau porc.
Fripte la gratar, pe frigaruie, caisele pot deveni o delicioasa garnitura la friptura de pui sau pot fi folosite in diferite salate.
Din caisele proaspete puteti prepara un sos pentru diverse deserturi. Puneti caisele intregi sau taiate intr-un sirop de fructe care fierbe la foc mic, acoperiti si lasati 5-7 minute, sa se inmoaie. Ptr. un plus de aroma adaugati cuisoare sau un baton de scortisoara.
Va ofer si o reteta de glazura ce poate fi folosita la torturi, inghetate, iaurt.Amestecati 2 cani de caise taiate felii cu o lingura de zahar tos, 2 linguri nectar de caise si vun alb dulce, dupa gust.
Caisele uscate pastreaza in mare parte calitatile nutritive ale celor proaspete. Se pot consuma ca atare, dar, daca doriti sa le rehidratati, le puteti tine 2 ore in apa rece. Sau le puteti fierbe in putina apa, impreunma cu vin alb sau suc de fructe, pana se inmoaie (15 minute).
Caisele uscate se comercializeaza sub diverse forme: cele mai comune sunt jumatatile de un portocaliu aprins. Aceasta culoare intensa este rezultatul tratarii cu bioxid de sulf. Exista si caise mici si intregi care provin din Turcia si care sunt cele mai gustoase.
Nu spalati fructele inainte de a le manca. Cele moi, foarte coapte, sunt zemoase si trebuie consumate cat mai repede, deoarece se strica foarte repede.
Caisele verzi, atunci cand nu le folositi la dulceata, se pastreaza intr-o punga de hartie la temperatura camerei, departe de caldura sau de lumina soarelui.
Daca vreti sa se coaca mai repede puneti in punga o banana sau un mar. Daca sunt gata coapte pot rezista 2-3 zile in frigider.
Atentie!
Atat caisele proaspete, cat si cele conservate contin salicilat natural (un compus asemanator aspirinii), care poate provoca reactii alergice la persoanele sensibile. Din pacate, samburii, pe care-i spargem cu aceeasi bucurie ca in anii copilariei, nu sunt deloc indicati. Contin amigdalina, ce provoaca indigestie sau alte tulburari gastrointestinale.