Cele mai bune alimente pentru post
Postul impune o serie de restrictii alimentare, ce priveaza organismul de nutrienti importanti care mentin sanatatea organismului. Alimente ca fasolea, mazarea, nucile, tofu sau citricele sunt surse importante de vitamine, minerale si antioxidanti ce confera satietate si protejeaza impotriva unui numar mare de afectiuni. Afla ce alte alimente sa incluzi in dieta in perioada postului pentru o sanatate de fier!
Fasolea, mazarea si lintea sunt ideale in perioada postului, au un gust bun si sunt satioase. Contin cantitati impresionante de proteine vegetale, fibre dietetice si fier. Nutritionistii spun ca proteinele sunt importante pentru dezvoltarea celulara si musculara, iar fibrele sunt esentiale pentru buna functionare a sistemului digestiv, stimuleaza detoxifierea si ofera satietate. Fierul este responsabil pentru aprovizionarea cu oxigen a tesuturilor si organelor corpului. Aceste legume sunt sarace in grasimi saturate.
Fasolea, mazarea si lintea pot fi usor introduse intr-o dieta sanatoasa si echilibrata. Pot fi folosite in supe, salate sau tocanite. Este insa recomandat sa consumi aceste produse in stare proaspata, deoarece cele din conserve contin cantiati mari de sare.
Spanacul si alte legume cu frunze verzi contin cantitati mari de fier, esential pentru buna fuinctionare a organismului uman. Aceste legume sunt si o sursa importanta de antioxidanti care protejeaza organismul impotriva cancerului.
In plus, spanacul este bogat si in vitamina A si acid folic si contine chiar si calciu. Este recomandat sa consumi intotdeauna alimentele bogate in fier impreuna cu cele bogate in vitamina C, care ajuta la absorbtia rapida a fierului in organism. Spanacul poate fi consumat in salate, mancaruri sau supe.
Tofu este o sursa importanta de proteine, zinc, fier si acizi grasi omega 3 care reduc colesterolul. In plus, contine si calciu si vitamina D, care ajuta la intarirea sistemului osos. Tofu inlocuieste cu succes produsele din carne si poate fi consumat cu diverse salate de legume si chiar in placinte.
Fructele oleaginoase (alune, nuci sau migdale) sunt bogate in zinc, vitamina E si acizi grasi omega 3. In plus, contin si cantitati reduse de calciu. Chiar daca sunt bogate in calorii, fructele oleaginoase nu ingrasa. De altfel, persoanele care consuma regulat acest tip de alimente au o greutate corporala constanta. In plus, fructele oleaginoase controleaza nivelul de zahar din sange.
Cereale integrale. Cerealele integrale contin cantitati importante de vitamina B12, fier, calciu si alti nutrienti importanti pentru organismul uman. In plus sunt bogate si in fibre care stimuleaza sistemul digestiv si carbohidrati care ofera energie. Se recomanda consumul in special la micul dejun, alaturi de fructe si sucuri naturale.
Fructele uscate. Fructele uscate reprezinta o sursa importanta de fier si proteine esentiale pentru organismul uman. In plus, contin si numeroase vitamine si minerale, dar si fibre alimentare. Pot fi consumate in salate, deserturi, sau ca gustari, alaturi de nuci.
Citricele. Citricele contin cantitati importante de vitamine, minerale si antioxidanti puternici, care protejeaza organismul impotriva efectelor secundare ale radicalilor liberi. Poti fi consumate in stare naturala, in salate sau deserturi.