imagine primaria Iasi

 

Despre Iasi

 

In epoca preistorica, pe teritoriul Iasului se dezvolta remarcabila cultura Cucuteni, semn distinctiv pentru Romania. Mai apoi datorita plasarii orasului intre zonele comerciale din Europa de Nord si Est si in zona Marii Negre, s-a facut simtit un mix de influiente dacice, grecesti, romane si bizantine.

Au fost ample discutii in  jurul datei cand Iasii au fost mentionati pentru prima data. S-au vehiculat mai multi ani, insa toti istoricii sunt de acord ca anul 1408, cand Iasii figureaza ca loc de taxare pentru negustorii polonezi carora Alexandru cel Bun le daduse un privilegiu comercial, reprezinta data cea mai sigura pentru prima pomenire a asezarii. Strainii au reprezentat un izvor permanent de populatie pentru oras, ca si o sursa de venituri pentru domnie. Pe langa romani, au venit aici armeni, unguri, polonezi, nemti sau rusi, grupati in functie de religie si ocupatie.

Palatul Culturii si biserica Nicolaie Domnesc

Dezvoltarea orasului a inceput sa se intensifice in special in cea de-a doua jumatate a secolului XVI, cand Iasul a devenit capitala Moldovei. Conjugata cu dezvoltarea economica si comerciala a fost si cea spirituala si crestina. Bisericile initiale din lemn, distruse de vicisitudinile vremii au fost inlocuite de trainicile zidiri din piatra: biserica Sf Sava (sec XIV), biserica Armeana (1395), biserica Sf Nicolaie Domnesc (1491-1493), Biserica Alba (1492).

Biserica sfantul Sava imagine veche 

Din nepretuitul patrimoniu mai putem mentiona Manastirea Galata, Manastirea 3 Ierarhi, biserica Barboi, biserica Barnovschi, manastirea Cetatuia si biserica Frumoasa.

Manastirea Cetatuia Iasi imagine veche

 

 

Ca dimensiune punctul de apogeu a fost atins in perioada domniei lui Vasile Lupu si a domnitorilor fanarioti, cand orasul s-a extins in toate directiile, predominant spre Nord. Suburbia denumita Muntenime (actuala Sararie) se intindea pana la marginia Rapei Galbene.

Rapa galbena imagine veche

Cartierele Bucsinescu, Tatarasi si Ciurchi au fost modernizate si populate in secolul al XVIII lea. Au aparut pravalioare, case boieresti, spiterii si spitale. O mandrie a orasului erau fanarele din Iasi prin care se facea iluminarea stradala. Datorita influientelor progresiste ale Poloniei si Frantei, in concordanta cu ideologia vremii se modernizeaza intreaga infatisare a asezarii.

Hotelul Traian imagine veche

Miscarile revolutionare de la 1848, pregatite de Gheoghe Asachi si generatia sa sunt continuate de monumentele din Gradina Copou, noul Teatru si Cazarma din Copou.

cazarma din Copou imagine veche

Meritul Iasului e de a fi initiat revolutia de la 1848, ca o corespondenta cu cea din 1989, extina apoi pe teritoriul romanesc. Nume rasunatoare se fac cunoscute pe scena culturala - Gheorghe Asachi, Mihail Kogalniceanu, Vasile Alecsandri, Titu Maiorescu, Vasile Pogor.

Clubul Junimea a fost leaganul creatiilor lui Eminescu, Caragiale, Creanga , Xenopol, Culianu, Petru Poni si altii.

O alta glorioasa perioada e cea interbelica, materializata prin intelectualii de la Contemporanul si Viata Romaneasca - Garabet Ibraileanu, Mihail Sadoveanu, fratii Teodoreanu, Otilia Cazimir pentru a numi doar o parte a pleiadei.

Cea mai veche universitate a tarii, fondata de Alexandru Ioan Cuza  e completata si imbogatita cu Scoala de Ingineri, infiintata de Gheoghe Asachi.

Institutul de medicina imagine veche

Ca numar de institutii Iasul este pe locul doi dupa Bucuresti, avand institutii culturale ca de exemplu: Complexul Muzeal National Moldova, Teatrul National "Vasile Alecsandri", Opera Romana Iasi, Muzeul Literaturii Romane, Casa Dosoftei, Muzeul Teatrului, Casa Negruzzi, Casa Vasile Alecsandrii, Bojdeuca Ion Creanga, Muzeul Mihai Eminescu, Casa Pogor, Casa Mihail Sadoveanu, Casa George Toparceanu, Vila Sonet, Filarmonica Moldova Iasi.

Manastirea Golia imagine veche

Pe langa toate aceste muzee , in averea culturala a urbei mai intra si colectii organizate la Manastirea Golia, Biserica 3 Ierarhi, Manastirea Galata, Mitropolia Moldovei si Bucovinei precum si selectia unica de plante existenta la Gradina Botanica "Anastasie Fatu"

 

 

sigla iasi365 2019 footer

 

 

Portalul Iasi365.com se dorește a fi site-ul unde ieșenii să găsească informaţii detaliate despre evenimentele culturale ce au loc în municipiul Iaşi (concerte, spectacole, expoziţii, târguri, petreceri, cursuri, competiţii sportive etc.) precum şi un îndrumar în obţinerea de acte de la instituţiile publice ieşene (certificat naştere, CI, pasaport, carnet de conducere, autorizaţii de tot felul)

Iasi 365 le urează tuturor celor care vin în Iași bun venit și distracție placută!