Decembrie 06, 2023

Alegerea corecta a anvelopelor de iarna

 

Alegerea corecta a anvelopelor de iarna

 

 Vine iarna si odata cu ea si obligativitatea soferilor de a avea cauciucuri de iarna montate pe masini. Aceasta reglementare a intrat in vigoare de la 1 noiembrie 2011.

Daca aveti autoturism, SUV, 4×4, vehicule comerciale uşoare,cu masă maximă autorizată sub 3.5 tone trebuie să ştiţi că dacă pe şosea este zăpadă, gheaţă sau polei este obligatorie folosirea anvelopelor cu marcaj M+S pe toate roţile. Lipsa lor la un control al Poliţiei pe o şosea acoperită cu zăpadă, gheată sau polei atrage amendă contravenţională; amenda este de la 9 la 20 puncte-amendă

Dacă aveţi ghinionul şi produceţi un accident rutier pe o şosea acoperită cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără ca autovehiculul pe care il conduceti  să fie echipat cu anvelope cu marcaj M+S, conducătorul autovehiculului va suporta daunele provocate infrastructurii rutiere şi a costurilor de eliberare a drumului !
Daca sunteţi şofer pe camion sau autobuz, pe vehicule destinate transportului de persoane cu mai mult de 9 locuri sau de marfă cu masa maximă autorizată mai mare de 3.5 tone şi pe şosea este zăpadă, gheaţă sau polei, folosirea anvelopelor cu marcaj M+S este obligatorie pe axa/axele de tracţiune. În lipsa anvelopelor cu marcaj M+S, este obligatorie folosirea lanţurilor sau altor echipamente antiderapante omologate.

In ambele cazuri, daca ati fost prins neindeplinind conditiile de mai sus vi se retine certificatul de inmatriculare de către poliţia rutieră dacă autovehiculul circulă pe drumurile publice acoperite cu zapadă, gheaţă sau polei, fără anvelope de iarnă. Poliţistul rutier eliberează conducătorului de vehicul o dovadă înlocuitoare fără drept de circulaţie.

cum alegem cauciucurile de iarna

Trebuie sa stiti ca anvelopele de iarnă sunt recomandate atunci când temperatura scade sub 7 grade Celsius.  Compoziţia specială a anvelopelor de iarnă asigură flexibilitate şi la aceste temperaturi, fiind garantat un contact perfect cu solul, întotdeauna.

Incepand cu  1 noiembrie 2012, toate anvelopele vândute în Europa pentru autoturisme şi vehicule utilitare uşoare poarta etichete speciale noi. Aceste etichete contin informatii despre anvelope in functie de anumite criterii. Ca sa va dati seama ca e anvelopa de iarna se citeşte pe lateralul fiecărei anvelope marcajul M+S (sau M.S sau M&S) : mud & snow (noroi & zăpadă)

Comparatia intre anvelope se face in functie de trei criterii esentiale:
- consumul de carburant ;
- aderenta pe carosabilul ud;
- nivelul de zgomot, la exterior, atunci cand ruleaza.

clasificare cauciucuri auto

 

 

 

sigla iasi365 2019 footer

 

 

Portalul Iasi365.com se dorește a fi site-ul unde ieșenii să găsească informaţii detaliate despre evenimentele culturale ce au loc în municipiul Iaşi (concerte, spectacole, expoziţii, târguri, petreceri, cursuri, competiţii sportive etc.) precum şi un îndrumar în obţinerea de acte de la instituţiile publice ieşene (certificat naştere, CI, pasaport, carnet de conducere, autorizaţii de tot felul)

Iasi 365 le urează tuturor celor care vin în Iași bun venit și distracție placută!