Biserici Iasi

Featured

Sinagoga Merarilor din Iași

Sinagoga Merarilor din Iași

 

Sinagora Merarilor din Iași este una dintre cele mai vechi și remarcabile construcții religioase din oraș, cu o istorie bogată și o arhitectură impresionantă.

Istoricul Sinagogii Merarilor din Iași

Sinagoga Merarilor din Iași a fost construită în secolul al XIX-lea, fiind una dintre cele mai vechi sinagogi din România.

Sinagoga Merari din Iasi

Numele "Merarilor" provine de la o familie evreiască importantă din comunitatea locală, care a avut un rol semnificativ în susținerea și dezvoltarea sinagogii de-a lungul timpului.

Construcția inițială a sinagogii a avut loc în anul 1800, iar de-a lungul anilor, clădirea a suferit mai multe renovări și extinderi pentru a-și păstra frumusețea și funcționalitatea. Cu o arhitectură specifică perioadei sale, Sinagoga Merarilor impresionează prin detaliile sale artistice și simbolurile religioase înscrise în fiecare element al său.

Sinagoga Merari din Iași

Arhitectura Sinagogii Merarilor

Arhitectura Sinagogii Merarilor din Iași este o combinație unică de stiluri și influențe artistice, reflectând istoria și tradițiile comunității evreiești locale. Clădirea este construită în stil neoclasic, cu elemente specifice arhitecturii sinagogilor din Europa de Est.

Fațada sinagogii este impresionantă, având decorațiuni elaborate și sculpturi care amintesc de bogata moștenire culturală a evreilor din Iași. Intrarea principală este marcată de un portal ornamentat, iar ferestrele în formă de arcuri semicirculare completează designul elegant al clădirii.

Sinagoga Merari din Iasi

În interior, Sinagoga Merarilor impresionează prin grandiozitatea sa, cu o sală principală spațioasă, susținută de coloane masive și acoperită de o cupolă impunătoare. Picturile și inscripțiile religioase completează atmosfera solemnă a locașului de cult, oferind o experiență spirituală unică celor care îl vizitează.

Sinagoga Merari din Iasi

Sinagoga Merarilor din Iași nu este doar o clădire istorică sau un loc de închinare, ci și un simbol al identității și tradițiilor evreiești din zonă. Prin arhitectura sa impresionantă și istoricul său bogat, Sinagoga Merarilor reprezintă o comoară culturală de neprețuit, care merită să fie conservată și apreciată de generațiile viitoare.

Sinagoga Merari din Iasi

În concluzie, Sinagoga Merarilor din Iași este o bijuterie arhitecturală și culturală, care aduce în prim-plan bogata moștenire a comunității evreiești din oraș. Descoperind istoria și arhitectura sa, ne conectăm cu trecutul și tradițiile care definesc diversitatea culturală a Iașului și a întregii țări.

 

Featured

Biserica "Sfântul Nectarie" din Iași

Biserica "Sfântul Nectarie" din Iași

 

Alexandru cel Bun este ultimul cartier construit de regimul comunist, în perioada 1965-1970, pe fosta vale mlăștinoasă a râului Bahlui, si in care pe vremea inceperii constructiilor nu exista nicio biserică. Cei care locuiau in zonă erau nevoiți să meargă tocmai în Copou sau în centru, ori sus, la Galata sau Cetățuia. În aceste condiții, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, atunci Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a luat hotărârea de a construi în fiecare cartier câte o biserică. La inceput s-a dorit, potrivit primelor schițe, ca biserica să aibă stilul arhitectural al bisericilor grecești, cu o linie mai rotunjită. Însă, din pricina spațiului îngust pe care-l aveau la dispoziție, planurile au fost reevaluate. 

Biserica Sfantul Nectarie Din Alexandru cel Bun Iasi365 1

Pe o parte fiind pasajul rutier iar de cealalta parte fiind linia de înaltă tensiune a dat de lucru proiectantilor care, dintr-un stil grecesc, au ajuns la un stil moldovenesc. Asa ca s-a mers pe lungime și înălțime, ca intr-un final sa se ajungă la stilul ștefanian. Dimensiunile biserici sunt de 55 metri lungime, 23 lăţime şi 55 înălţime lucrarile la ea fiind incepute in anul 1996, in anul 2006 fiind sfințit altarul.

Biserica Sfantul Nectarie Din Alexandru cel Bun Iasi365 3

Parohia a fost înființată în anul 1995, pe vremea păstoriri Preafericitului Părinte Patriarh Daniel ca Mitropolit al Moldovei și Bucovinei. Pe 15 octombrie 2006, în biserică au fost așezate moaștele Sfântului Nectarie, vindecătorul de boli iar de atunci există și program liturgic special, în fiecare zi, oficiat de trei preoți, iar credincioșii pot veni să se închine oricând.

Biserica Sfantul Nectarie Din Alexandru cel Bun Iasi365 2

Cele trei coruri ale biserici: Corul de profesioniști „Nectarios” format membri absolvenți de Filarmonică sau Conservator, Grupul psaltic „Nectarios”, format din tineri absolvenți de seminar sau de teologie, condus de profesorul Daniel Popa, și grupul de copii coordonat de profesoara Elena Popa au făcut Biserica Nectarie cunoscută ieșenilor și nu numai.

 

 

 

sigla iasi365 2019 footer

 

 

Portalul Iasi365.com se dorește a fi site-ul unde ieșenii să găsească informaţii detaliate despre evenimentele culturale ce au loc în municipiul Iaşi (concerte, spectacole, expoziţii, târguri, petreceri, cursuri, competiţii sportive etc.) precum şi un îndrumar în obţinerea de acte de la instituţiile publice ieşene (certificat naştere, CI, pasaport, carnet de conducere, autorizaţii de tot felul)

Iasi 365 le urează tuturor celor care vin în Iași bun venit și distracție placută!