Biserica "Sfântul Nectarie" din Iași

Biserica "Sfântul Nectarie"

 

Alexandru cel Bun este ultimul cartier construit de regimul comunist, în perioada 1965-1970, pe fosta vale mlăștinoasă a râului Bahlui, si in care pe vremea inceperii constructiilor nu exista nicio biserică. Cei care locuiau in zonă erau nevoiți să meargă tocmai în Copou sau în centru, ori sus, la Galata sau Cetățuia. În aceste condiții, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, atunci Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a luat hotărârea de a construi în fiecare cartier câte o biserică. La inceput s-a dorit, potrivit primelor schițe, ca biserica să aibă stilul arhitectural al bisericilor grecești, cu o linie mai rotunjită. Însă, din pricina spațiului îngust pe care-l aveau la dispoziție, planurile au fost reevaluate. 

Biserica Sfantul Nectarie Din Alexandru cel Bun Iasi365 1

Pe o parte fiind pasajul rutier iar de cealalta parte fiind linia de înaltă tensiune a dat de lucru proiectantilor care, dintr-un stil grecesc, au ajuns la un stil moldovenesc. Asa ca s-a mers pe lungime și înălțime, ca intr-un final sa se ajungă la stilul ștefanian. Dimensiunile biserici sunt de 55 metri lungime, 23 lăţime şi 55 înălţime lucrarile la ea fiind incepute in anul 1996, in anul 2006 fiind sfințit altarul.

Biserica Sfantul Nectarie Din Alexandru cel Bun Iasi365 3

Parohia a fost înființată în anul 1995, pe vremea păstoriri Preafericitului Părinte Patriarh Daniel ca Mitropolit al Moldovei și Bucovinei. Pe 15 octombrie 2006, în biserică au fost așezate moaștele Sfântului Nectarie, vindecătorul de boli iar de atunci există și program liturgic special, în fiecare zi, oficiat de trei preoți, iar credincioșii pot veni să se închine oricând.

Biserica Sfantul Nectarie Din Alexandru cel Bun Iasi365 2

Cele trei coruri ale bierici : Corul de profesioniști „Nectarios” format membri absolventi de Filarmonică sau Conservator, Grupul psaltic „Nectarios”, format din tineri absolvenți de seminar sau de teologie, condus de profesorul Daniel Popa, și grupul de copii coordonat de profesoara Elena Popa au facut Biserica Nectarie cunoscuta iesenilor si nu numai