Salcamii japonezi de pe bulevardul Stefan cel Mare

Salcamii japonezi  de pe bulevardul Stefan cel Mare

Dupa cum bine stiti pe Stefan cel Mare au fost taiati binecunoscutii tei care au facut Iasul cunoscut in toate colturile Romaniei si au fost plantati salcamii japonezi. Nu cred ca noi iesenii avem ceva in comun cu acest arbore insa asta este alta poveste.

Dar ce este si cum arata salcamul japonez?  Salcamul japonez (Sophora japonica) este un arbore care creste pana la inaltimea de 30 m si care mai este cunoscut  si sub denumirea de arborele-de-pagode sau sofora si este originar din Asia, de unde a fost raspandit in America si Europa, ca arbore ornamental pentru gradini si parcuri.

salcam-japonez

Acest arbore are scoarta neteda, verde-inchisa pe timpul verii, cu ramuri fara spini si coroana rotunda.  Florile sunt mici, lungi de 1,2 cm, albe-galbui sau uneori albe-verzui, cresc grupate sub forma unor inflorescente orientate in sus si sunt foarte parfumate. Fructul are forma de pastaie lunga de 9 cm, care nu se deschide si prezinta strangulari in zonele dintre seminte.

De la salcamul japonez se recolteaza bobocii florari in momentul formarii lor, in luna iulie, care sunt lipsiti de miros si au culoare verde-galbuie.

salcami-japonezi-iasi

Salcamul japonez are o multime de actiuni terapeutice printre cele mai importante (ale bobocilor florali ai salcamului japonez) se numara:
- dizolvarea placilor de colesterol din interiorul vaselor sanguine;
- reducerea nivelului de lipide din sange;
- cresterea rezistentei capilarelor fragile si evitarea hemoragiilor de la nivelul capilarelor;
- mentinerea elasticitatii vaselor si arterelor;
- întarirea contractiilor inimii;
- reglarea ritmului cardiac;
- prevenirea aterosclerozei si a hipertensiunii arteriale;
- reglarea metabolismului glucidic.