Sfinţii Constantin şi Elena sunt sărbătoriţi de Biserica Ortodoxă iar tradiția populară a generat o serie de superstiţii, tradiţii şi obiceiuri legate de această zi, pe care oamenii le respectă fără ezitare.
In ziua de 21 mai, la pomenirea Sfinţilor Imparaţi Constantin şi Elena, in calendarul popular intâlnim o sărbătoare adresată păsărilor de pădure, numită Constandinu Puilor sau Constantin Graur. Se crede că in această zi, păsările işi invaţă puii să zboare.Tinând seamă că o nouă generaţie ameninţă recoltele, era interzis să se muncească în această zi. Prin odihna de la muncile campului, se credea că recoltele nu vor fi mâncate de păsări.
In ziua de 21 mai, de ziua Sfinţilor Constantin şi Elena nu se spală, ca la orice altă sărbătoare şi este interzis cu desăvârşire ca femeile să facă treburi casnice.
In trecut tot de Sfintii Constantin si Elena pastorii hotărau cine va fi baci, unde se vor face stanele şi pe cine vor angaja să le păzească pe timpul paşunatului. Se măsura şi se insemna pe raboj laptele de la oile fiecăruia.
Pentru apărarea de forţele malefice, tăranii stăteau în jurul unui foc. Prin fumul de la acest foc erau trecute şi oile, "ca să fie ferite de rele", pe timpul cât vor sta singure, la stână.