Coana Mita Biciclista una din cele mai extravagante prostituate ale Bucurestiului

Povestea Coanei Miţa Biciclista

De câteva zile am tot auzit pe la radio o reclamă în care apărea numele Miţa Biciclista, un personaj destul de cunoscut pentru mulţi dintre noi, datorită poeziei pe care acum câţiva ani în urma o ştiau toţi puştanii. Presupun că cei care fac reclama evenimentului  au aflat că Miţa Biciclista era o prostituată şi cred că lucrul asta nu i-a deranjat, de promovează în continuare cu aceleaşi slogane. Dar să revin la Miţa Biciclista.

Miţa Biciclista născută în anul 1885 la Ditesti, ăn judeţul Prahova, pe numele ei real Maria Mihăescu,  era fiica unei spălătorese care lucra la un instalator neamţ. Tânăra având vreo 14 - 15 ani a fost remarcată şi luată cu voia ei în inceperea "carierei de curtezană". Devenită o tânără cultă şi invăţată la pension în străinătate, Maria Mihaescu l-a avut ca prim amant pe Regele Leopold al Belgiei.

coana mita biciclistaMaria era o femeie frumoasă, nu prea înaltă (cam 1.60 m), cu părul blond tuns scurt şi cu ochii verzi – albaştri. Ea a fost curtată de mulţi bărbaţi celebri: Nicolae Grigorescu (trecut de 50 de ani), Octavian Goga sau regele Ferdinand. El i-a dăruit casa de lângă Piaţa Amzei, casa cu două corpuri, ce-i poartă numele. Chiar regele Manuel al Portugaliei a cerut-o de nevastă, dar ea a refuzat. A rămas fidela amorului pentru dr. Nicolae Minovici, părintele societăţii „Salvarea“.

Intre cele două veacuri, bicicleta era incă o raritate, iar Miţa a fost prima femeie ce pedala pe marile străzi ale Capitalei.

Curtezana celebra a dus o viaţă extravagantă şi fără lipsuri pană la sfarşitul vieţii. Era o femeie avută pentru acea avreme. Deţinea o trăsură, o maşină coupe şi servitori din Polonia. Mânca numai la Athenee Palace şi mergea la cel mai scump coafor de pe Calea Victoriei. A trăit o perioadă la Paris, iar când s-a intors în ţara a continuat să cocheteze cu acel stil de viaţă şi le vorbea tuturor în francezp.  Când se afla la Paris a caştigat şi o bătaie cu flori pe Champs-Elysees, unde a concurat alături de una din frumoasele parizience. A caştigat prin faptul că pielea de pe biciul de la trăsură era impodobit cu flori.

A devenit cunoscută drept Miţa Biciclista prin anul 1898, când a fost văzută de ziaristul George Ranetti plimbându-se cu bicicleta pe Calea Victoriei. Se spunea că acesta era indrăgostit de ea, dar pentru că il respingea acesta a poreclit-o "Miţa Biciclista".

O altă extravaganţa de-a Miţei Biciclista era şi scaldatul în mare, în costum de baie sumar, în perioada în care toată lumea facea baie în public în halat. Acest lucru a starnit şi un mic incident. Un şef de post a somat-o pe Miţa sp iasp din app. Acesta a şuierat ca aceasta sp il audă, iar Mişa a ieşit nervoasă din apă şi l-a lovit cu umbrela. Pe la mijlocul anilor '40 s-a căsătorit  cu generalul Alexandru Dimitrescu, vremuri în care au inceput şi problemele financiare. Deşi a trăit ani la rand în lux, Mita se vede nevoitp să închirieze câteva camere din casa pe care o deţinea, iar ea se mută în mansardă. Cu toate acestea, nu avrut să renunţe la lux, mai ales când se ştia văzută pe stradă.

Prin anul 1927, în tara erau in jur de 12.000 de femei care practicau prostituţia. Toată ziua stăteau zâmbind în faţa magazinelor şi hotelurilor de lux de pe marile bulevarde ale Bucureştiului în aşteptarea clienţilor. La sfârşitul secolului al XIX-lea li se spunea "mititica", "lelita", "talianca" ori "vino’ncoa". Mai tarziu, prin perioada interbelică, aceste fete se numeau grizete sau podărese.  "Numele venea de la bulevardele pavate în acele vremuri cu lemn. Cel mai adesea erau poreclite, iar toate aveau câte un protector!" povesteşte istoricul Adrian Majuru.

Subiecte blog *

Joi, 26 Aprilie 2018 10:34

Marți, 05 Decembrie 2017 19:23

Luni, 16 Octombrie 2017 20:10

Marți, 25 Iulie 2017 13:22

Marți, 25 Iulie 2017 09:15

Sâmbătă, 24 Iunie 2017 17:26

Vineri, 16 Iunie 2017 23:20