Carti

Amprenta lui Galileo

"Amprenta lui Galileo"

de Peter Atkins

Amprenta lui Galileo - editura All

O extraordinara calatorie printre cele zece idei centrale ale stiintei moderne. O cartea care deschide noi drumuri in comunicarea stiintei catre publicul larg. Cu ajutorul a 141 de ilustratii, ideile esenţiale sunt explicate într-o proza magica. De ce amprenta lui Galileo? Galileo a contribuit mult la progresul stiintei moderne, aratand calea de iesire din ignoranta Evului Mediu, iar unul dintre degetele sale este conservat intr-un vas expus la Florenta. In aceasta fascinanta expunere a marilor idei ale stiintei contemporane, Peter Atkins celebreaza rolul important al degetului simbolic al lui Galileo in intelegerea naturii universului, a lumii noastre si a noastra.Amprenta lui Galileo il conduce pe cititor intr-o calatorie care cuprinde cele zece mari idei ale stiintei actuale. „Prin mare idee”, scrie Peter Atkins, „eu inteleg un concept simplu de mare anvergura, o idee care poate fi comparata cu o ghinda care da nastere unui stejar maret, ale carui ramificatii sunt toate aplicatii ale acestei idei, o idee asemanatoare unui paianjen capabil sa teasa o panza impresionanta prin care sa atraga o multitudine de explicatii si elucidari". Cu talent, rabdare si farmec, Atkins isi conduce cititorul spre o intelegere profunda a stiintei, de la evolutie, la entropie; de la energie si legi de conservare, la simetrie, cuantificarea frumosului; si de la cosmologie, unitatea realitatii, la spatiu-timp, scena intregii actiuni. „Intentia mea este sa calatorim impreuna spre culmile stiintei”, ne spune Atkins. „Pe masura ce aceasta calatorie inainteaza si va apropiati de piscurile intelegerii, veti ajunge sa simtiti acea bucurie adanca a intelegerii pe care numai stiinta o poate provoca". Amprenta lui Galileo aduce un nou mod de a comunica cititorului interesat, intr-un limbaj captivant, ideile esentiale ale stiintei actuale.

Editura ALL

Scrisori catre Rita

"Scrisori catre Rita"

de Kaos Moon

Scrisori catre Rita

Povestea? Pe scurt : Nic Labis, un upgrade al marelui poet (dar fara sa ii replice talentul), un minuscul locuitor la bloc si drumul lui de la finish catre linia de start. Scrisori catre Rita e povestea unei despartiri, care ar durea daca n-ar fi atat de hilara si care ar fi amuzanta daca nu ar durea atat. Nic e omul gratuit, fara obligatii si fara target, e antistarul, e ceea ce-si doreste cel mai mult societatea de azi sa marginalizeze. Nic povesteste; pentru ca daca nu o face, moare. Nic nu deranjeaza pe nimeni desi langa el nu poti sta neutru. Iti vine sa-l bati, sa-l strangi in brate, sa-l speli, sa-l iubesti. Un singur lucru nu reusesti – sa-l ignori. Nic e vulgar pentru ca viata printre sfintii falsi il oprima. Nic face lucruri pe care noi nu avem voie sa le facem, desi ... Nic e un mic Isus care ne spala de pacatul ipocriziei.

 

"La un sfarsit de decembrie (2009) oarecum apasat de memoria regretatului meu tata, mi-am lasat mainile pe niste taste. Astea doua au intrat pe blogspot, au tastat KAOS MOON – CLOSE TO THE EDGE (eh, sunt fan YES) si au inceput sa scrie. Recunosc, ideea unui roman a incoltit inca de atunci, pentru ca : nu mai scrisesem proza de vreo 5 ani (si-mi lipsea asta), pentru ca voiam pentru prima data sa-mi testez disciplina (am scris zilnic la blogul asta, timp de un an de zile), pentru ca era un personaj care ma bantuia de ceva vreme (un ins gratuit, asa cum numai la Beckett mai gasesti : ieri, azi si mai mult ca sigur si maine), pentru ca eram satul de literatura asta canonica produsa in valuri in izolarea noastra demna dar saraca si necredibila, pentru ca mi-am spus ca daca tot literatura e ceea ce nu s-a scris inca, hai sa incerc s-o descopar eu azi...

De ce prin intermediul blogului si de ce nu cu numele real ? Blog, pentru ca mi-am dorit sa fac un experiment scriind romanul asistat de chibiti (habar nu ai cate idei, personaje si contexte ies din aparent senilele, pornograficele ori paralelele comentarii). Pentru ca am avut nevoie de disciplina (altfel nu l-as fi scris probabil niciodata). Si de ce KAOS MOON… Pentru ca e muzica unei trupe canadiene (cu acelasi nume) din anii 90, care mi-a placut. Pentru ca daca as fi semnat cu numele real as fi fost luat drept cine si sunt si n-as mai fi fost credibil in demersul meu. La un moment dat se faceau pariuri asupra varstei mele, a locatiei, a statutului meu; la un moment dat am fost amenintat ; la un moment dat personajele mele apareau brusc din viata reala (« stii ? eu sunt doamna Neli, te-ai inspirat din viata mea ») - A fost fun...Si nu prea… Finalmente, am vrut sa scriu sub anonimat pentru ca, pana la urma nu persoana mea era importanta ci personajele mele, povestile lor, traumele lor, slabiciunile, limitele si evadarile lor.

O carte, pana la urma, nu trebuie sa-ti spuna adevarul ci trebuie doar sa te faca sa crezi ca acesta exista. Iar pentru asta nu ai nevoie de informatii statistice, nu de dezvaluiri asupra autorului, ci doar de putin timp si incredere. Pentru ca se intalnesc inteligenta/sufletul celui care a scris-o cu inteligenta/sufletul celui care o citeste. No flesh and bones involved."

sau direct de la autor scriindu-i la : Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Gargui

"Gargui"

de Andrew Davidson

Bestseller New York Times Book Review.  Roman tradus în peste 30 de limbi

gargui-editura-all

Povestitorul din Gargui este un contemporan de-al nostru – cinic, frumusel si fustangiu – care bantuie prin vidul moral al vietii moderne. Romanul debuteaza cu eroul nostru conducand maşina pe un drum intunecat, cand atenţia ii este distrasa de ceea ce pare a fi o ploaie de sageti. Masina cade intr-o rapa, iar el sufera arsuri cumplite pe tot corpul. Isi revine pe un pat de spital, indurand chinuri inimaginabile, planuind in detaliu suicidul pentru ziua cand va fi externat – caci s-a transformat intr-un monstru, atat trupeşte, cat si sufleteste. Dar lucrurile se complica odata cu aparitia unei femei misterioase, Marianne Engel, sculptorita de garguie, care ii mărturiseşte ca il cunoaşte dintr-o viata anterioara, cand ei doi erau un cuplu de indragostiti.

Dincolo de tulburatoarea poveste de dragoste, Gargui poate fi considerat un roman cu cheie, întrucat isii livreaza mesajul apeland la filozofie, medicina, arhitectura, pictura şi literatura. Topind alchimic legende si mituri din diferite zone si epoci – nordul viking, Anglia victoriana, Japonia feudala – Andrew Davidson creeaza o poveste de iubire stranie si originala, intr-un roman cotat ca o senzatie in lumea literara internationala si comparat cu In numele trandafirului al lui Umberto Ecco sau Pacientul englez al lui Michael Ondaatje.
Andrew Davidson s-a nascut la Pinawa, Manitoba. Dupa obtinerea unei diplome in limba si literatura engleza, a fost o vreme profesor in Japonia. Gargui este primul sau roman, la care a lucrat vreme de sapte ani si pentru care primul editor a  achizitionat drepturile de publicare pentru suma de 1,25 milioane USD. Manuscrisul romanului s-a vandut, inainte de publicare, prin licitatie in 23 de tari. In Romania, drepturile de traducere si publicare s-au obtinut contra sumei record de 20.000 USD.

Editura ALL

P.S. Te iubesc

"P. S. Te iubesc"

de Cecilia Ahern

Bestseller în Marea Britanie, S.U.A., Germania şi Olanda (2004)

ps-te-iubesc-editura-all

Indragostiţi din copilarie, isi sorbeau cuvintele unul altuia, iar certurile lor se sfarseau în hohote de ras. Cand Gerry moare, Holly este distrusa: iubitul, cel mai bun prieten, sprijinul ei nu mai este. Dar Gerry a promis ca isi va veghea mereu dragostea. Si se tine de cuvant: el îi lasa lui Holly un pachet cu scrisori care, deschise pe rand, in fiecare luna, vreme de un an, o vor invata cum sa ia viata de la capat. Pe masura ce deschide fiecare scrisoare, Holly intelege sensul schimbarii si al iubirii de celalalt.

Cu ajutorul prietenilor si al zgomotoasei sale familii, ea invata din nou sa rada, sa planga, sa cante, sa danseze – sa fie mai curajoasa ca niciodata.

Cecelia Ahern a debutat la varsta de 21 de ani cu romanul P.S. Te iubesc, care a inregistrat o uimitoare popularitate si un imens succes de vanzari, fiind tradus in peste 40 de tari si ecranizat de studiourile Warner Bros, cu Hilary Swank si Gerald Butler in rolurile principale.
In limba romana, la Editura Allfa, au fost publicate romanele: P.S. Te iubesc, Suflete pereche, Prietenul nevazut, Multumesc pentru amintiri, Disparuti fara urma, Cadoul si Cartea viitorului.

Editura ALL

 

 

sigla iasi365 2019 footer

 

 

Portalul Iasi365.com se dorește a fi site-ul unde ieșenii să găsească informaţii detaliate despre evenimentele culturale ce au loc în municipiul Iaşi (concerte, spectacole, expoziţii, târguri, petreceri, cursuri, competiţii sportive etc.) precum şi un îndrumar în obţinerea de acte de la instituţiile publice ieşene (certificat naştere, CI, pasaport, carnet de conducere, autorizaţii de tot felul)

Iasi 365 le urează tuturor celor care vin în Iași bun venit și distracție placută!