Decembrie 04, 2023

Turneu de dezbateri pentru liceeni

Turneu de dezbateri pentru liceeni

 

Proiectul EDIT (E Dreptul tau – Implica-Te) reprezinta o initiativa a Clubului de  Dezbateri Academice Iasi (CDAIS) menit sa trezeasca interesul elevilor de liceu din clasele IX-XII cu privire la implicarea activa in societate, urmarindu-se formarea si dezvoltarea acestora in spiritual dialogului critic si informat. Activitatile se vor desfasura pe parcursul a 4 weekenduri: 27-28 aprilie, 4-5 mai, 11-12 mai si 18-19 mai si se vor adresa unui numar de 60 de liceeni (grupati in 20 de echipe) din Iasi si judetele invecinate.


Primele trei weekenduri vor include sedinte de training cu participantii pe teme legate de argumentare, format, vorbit in public si arbitraj, iar in al patrulea weekend se va desfasura campionatul de dezbateri, care consta din 4 runde preliminarii, semifinale si finala, urmata de festivitatea de premiere. 


In cadrul competitiei propunem doua teme spre dezbatere: prima abordeaza impactul dezvoltarii tehnologiei asupra societatii, iar a doua, discriminarea. Atat trainingul cat si competitia vor fi gazduite de Colegiul National „Emil Racovita” Iasi.

Participantii vor fi implicati intr-un program complex care sa ii ajute sa isi dezvolte competente esentiale pe trei planuri. Procesul de argumentare implica abilitati de documentare, de structurare a ideilor si capacitate de analiza. Componenta competitionala incurajeaza gandirea strategica si capacitatea de adaptare, dar si abilitatile de sinteza. Prezentarea presupune tehnici de captare a atentiei publicului si de oratorie. Mai mult, proiectul EDIT va ajuta participantii sa isi exerseze una dintre cele mai necesare – dar si mai de temut – competente contemporanevorbitul in public

debate-pentru-liceeni


Clubul de Dezbateri Academice Iasi (CDAIS)

Infiintat formal ca ONG in 2006, CDAIS are o vechime mult mai mare, comparabila cu a celorlalte programe de dezbateri din tara. Reunind elevi din mai multe licee iesene si profitand de fiecare ocazie pentru a aduce dezbaterile in spatiul public, CDAIS s-a remarcat in ultimii ani atat printr-o prezenta activa la competitii regionale, nationale si internationale, cat si prin implicarea ca initiator sau partener in proiecte locale (CDAIS Open), nationale (Closer to Oxford) si internationale (Debate@Europe). Din 2012 CDAIS este afiliat oficial Asociatiei Romane de Dezbateri Oratorie si Retorica (ARDOR), organizatia care coordoneaza toate eforturile din domeniul dezbaterilor la nivel national.

 

 

sigla iasi365 2019 footer

 

 

Portalul Iasi365.com se dorește a fi site-ul unde ieșenii să găsească informaţii detaliate despre evenimentele culturale ce au loc în municipiul Iaşi (concerte, spectacole, expoziţii, târguri, petreceri, cursuri, competiţii sportive etc.) precum şi un îndrumar în obţinerea de acte de la instituţiile publice ieşene (certificat naştere, CI, pasaport, carnet de conducere, autorizaţii de tot felul)

Iasi 365 le urează tuturor celor care vin în Iași bun venit și distracție placută!