Decembrie 09, 2023

Street Delivery 17 - 16 iunie STRADA VASILE POGOR

Street Delivery

17 - 16 iunie STRADA VASILE POGOR

IAŞI, 10 iunie 2013. Între 14 şi 16 iunie 2013, Fundaţia Cărtureşti şi Ordinul Arhitecţilor din România organizează în Bucureşti, Timişoara şi Iaşi o nouă ediţie Street Delivery, eveniment-manifest de urbanism, arhitectură şi arte care îşi propune recuperarea peisajului urban de către pietoni şi comunitate. Deşi a acordat în fiecare an o atenţie deosebită responsabilităţii sociale, Street Delivery se supune anul acesta analizei Societal, primind marca de Eveniment Responsabil pentru respectarea indicatorilor din patru domenii: protecţia mediului, dezvoltarea socială, dezvoltarea economică şi buna guvernanţă        

                În weekendul 14-16 iunie, pietonul revine în atenția Iașului. Timp de trei zile, strada Vasile Pogor se închide mașinilor și se deschide pentru oameni la Street Delivery, cel mai mare festival urban din România.

street-delivery-iasi

                 Trăim într-un fast forward continuu, pe un ritm setat de automobile și convenții urbane. Folosim strada numai pentru a ajunge din punctul A în punctul B, fără a mai contempla în drumul nostru patrimoniul istoric și cultural pe care ni-l oferă orașul în care locuim. Infrastructurile auto iau locul parcărilor, marile dezvoltări comerciale se construiesc în detrimentul spațiilor verzi, iar extinderea carosabilului se face prin reducerea perimetrului alocat pietonilor. Toți acești factori au ca rezultat dezintegrarea comunității și banalizarea localității. Din acest an, Iașul se alătură Bucureștiului și Timișoarei în eforturile de a recupera spațiul public pentru pietoni și de a-l transforma dintr-un loc de tranziție, într-un spațiu locuibil, al întâlnirilor și al proiectelor sociale.

                Cuvântul-cheie în 2013 este „Patrimoniu”, motiv pentru care am ales să revitalizăm strada Vasile Pogor și să invităm ieșenii la promenadă în mijlocul unui peisaj încărcat de monumente istorice. Astfel, am creat un traseu cultural care pune în valoare clădirile de patrimoniu situate în zonă: Muzeul Literaturii Române, Palatul Copiilor, precum și alte câteva clădiri cu vechime și povești de spus. Eveniment-manifest, Street Delivery atrage atenția asupra conservării arhitecturii de patrimoniu din oraș, ca responsabilitate comună a locuitorilor și a administrației centrale.

                Eveniment socio-cultural, Street Delivery oferă o platformă de promovare pentru inițiative locale din domeniile societății civile, artelor vizuale, muzicii, sportului etc. Pe parcursul celor trei zile de eveniment, valorile ieșene ies în stradă. Artiștii pășesc dincolo de zidurile albe ale galeriilor și permit trecătorilor să interacționeze cu arta lor, ONG-urile răspândesc spiritul civic, trupele muzicale de toate genurile animă scena, atelierele de creație invită copiii și adulții la workshop-uri. Din program nu lipsesc proiecții de film și reprezentații teatrale, performing arts și sporturi de stradă. Toate acestea într-un spațiu creativ de relaxare, cu vegetație înnoită, mobilier urban și instalații de artă neconvenționale.

                La Street Delivery, orașul se transformă într-un mare spațiu de joacă, mai aproape de scara umană. Unim idei și idealuri și le punem în aplicare. Cucerim strada!
Proiectul Street Delivery este demarat de Ordinul Arhitecților din Iași în colaborare cu Fundația Cărturești. Street Delivery nu ar fi posibil fără sprijinul vecinilor, voluntarilor, participanţilor, sponsorilor şi al partenerilor media.

 

 

sigla iasi365 2019 footer

 

 

Portalul Iasi365.com se dorește a fi site-ul unde ieșenii să găsească informaţii detaliate despre evenimentele culturale ce au loc în municipiul Iaşi (concerte, spectacole, expoziţii, târguri, petreceri, cursuri, competiţii sportive etc.) precum şi un îndrumar în obţinerea de acte de la instituţiile publice ieşene (certificat naştere, CI, pasaport, carnet de conducere, autorizaţii de tot felul)

Iasi 365 le urează tuturor celor care vin în Iași bun venit și distracție placută!