Opera "Tosca" 3 noiembrie Opera Nationala 18:30

Opera "Tosca"

3 noiembrie Opera Nationala 18:30

 

Opera Națională Română Iași vă invită la spectacolul aniversar Tosca, opera în trei acte de Giacomo Puccini, în interpretarea extraordinară a soliștilor, corului, orchestrei, baletului și corului de copii a O.N.R.I, duminica, 3 noiembrie 2013, de la ora 18.30, in Sala Mare a Teatrului National. Invitat special - dirijorul József Horváth (Opera Națională Română Cluj-Napoca). Dirijor Juniorii Operei – Raluca Zaharia.

Regia îi aparține lui Ognian Draganoff (Bulgaria). Decor - Boris Stoynov (Bulgaria). Costume - Tzvetanka Petkova Stoynov (Bulgaria).

Evenimentul de gală va marca 57 de ani de la înființarea Operei ieșene.

tosca-la-opera-romana

József Horváth este un dirijor complex ce abordează o variată paletă stilistică, ce valorifică lucrări din repertoriul universal şi românesc. A absolvit cursurile Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, perfecţionându-se apoi cu reputaţi muzicieni din întreaga lume. Din anul 1999, József Horváth este dirijor al Operei Maghiare din Cluj-Napoca, iar din noiembrie 2006 al Operei Române din aceeaşi localitate. În 2011 a fost şi director artistic al Festivalului „Liszt 200”, eveniment de anvergură ce a cuprins numeroase concerte, recitaluri şi diverse alte manifestări artistice.

József Horváth a înfiinţat Orchestra “Classica” din Cluj-Napoca, al cărei director artistic este,  scopul fomaţiei fiind promovarea tinerilor artişti transilvăneni. Dirijorul clujean este adesea invitat de orchestrele filarmonice din Arad, Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Satu-Mare, Sibiu, Timişoara, Târgu-Mureş, colaborează cu Orchestra de Cameră  şi Orchestra Naţională Radio,  Corul Academic Radio şi Corul Radiodifuziunii din Budapesta.
 
Viziunea regizorală asupra spectacolului de la Opera ieșeană, montat în 2011, este una inedită, după ce Ognian Draganoff a montat Tosca la Opera Națională Macedonia, în 2004, precum și la Opera Națională Timișoara, în 2007. “Am abordat acest spectacol din prisma experienței mele. Nu este un spectacol modern, nu îmi place termenul, cred că este mai curând clasic. Este însă mai agresiv și am vrut să exprime peisajul dominat de exhibiționism de la Palatul Farnese” a spus regizorul.
 

Din distribuție fac parte:
Floria Tosca  -  Irina Scafaru
Mario Cavaradossi  -  Cosmin Marcovici
Scarpia  -  Oleg Ionese  
Sacristanul  -  Iulian Sandu
Angelotti  -  Octavian Dumitru
Spoletta   -  Andrei Apreotesei (debut)
Sciarrone   -  Eduard Sveatchevici
Temnicerul   - Victor Zaharia
Roberti  - Traian Hudumeac

 

 

sigla iasi365 2019 footer

 

 

Portalul Iasi365.com se dorește a fi site-ul unde ieșenii să găsească informaţii detaliate despre evenimentele culturale ce au loc în municipiul Iaşi (concerte, spectacole, expoziţii, târguri, petreceri, cursuri, competiţii sportive etc.) precum şi un îndrumar în obţinerea de acte de la instituţiile publice ieşene (certificat naştere, CI, pasaport, carnet de conducere, autorizaţii de tot felul)

Iasi 365 le urează tuturor celor care vin în Iași bun venit și distracție placută!