"Micul circ al lui Hercule şi al Iuliei" 29 si 30 septembrie Teatrul Luceafarul

Piesa teatru marionete "Micul circ al lui Hercule şi al Iuliei"

29 si 30 septembrie Teatrul Luceafarul ora 10:00

Oraşul Poitiers, Asociaţia Amicii-Poitou şi Centrul Cultural Francez din Iaşi vă invită în zilele de 29 şi 30 septembrie 2011 (la ora 10.00, în sala mică a Teatrului Luceafărul din Iaşi) la două reprezentaţii ale piesei de teatru de marionete „Micul circ al lui Hercule şi al Iuliei” a companiei franceze „Du Coq à l’Ane”. • Spectacolul este creaţia marionetistei Danièle VIRLOUVET. Alături de ea, acordeonista Emmanuelle LEFEUVRE va completa ambianţa creând un spectacol captivant. • Cele două reprezentaţii fac parte dintr-un turneu al artistelor la Iaşi şi în împrejurimi. Turneul este realizat cu sprijinul oraşului Poitiers, Coordination Judeţul-Iaşi. Compania este susţinută financiar de către Consiliul Regional Poitou-Charentes şi Consiliul General al Departamantului Vienne, oraşul Lusignan. • Piesa de teatru va dura 45 de minute. • Spectacolul se adresează atât copiilor, cât şi adulţilor şi va fi tradus în limba română. • Biletele sunt puse în vânzare la Casa de bilete a Teatrului Luceafărul

Micul-circ-centrul-cultural-francezÎn umbra unui mic circ vechi şi imaginar deopotrivă se pregătesc personaje surprinzătoare şi fermecătoare: Hercule, omul cel mai puternic din lume, şi Iulia, capra savantă. Pe rând, îi vor antrena atât pe cei mici, cât şi pe cei mari în acrobaţiile şi faptele lor extraordinare de vitejie! Însă o fiinţă răutăcioasă pătrunde în acest univers. Este vorba despre un spiriduş. Apărut din adâncurile pădurii, le iese înainte oamenilor… Cu umor şi lirism, în sunet de acordeon, marionetele prind viaţă sub privirile amuzate şi complice ale spectatorilor.

Atmosfera care-i învăluie pe cei doi artişti de circ este vizibil inspirată din cea a filmului lui Fellini, „La Strada”, precum şi din cea a micilor circuri ambulante, fără cort, pe care Danièle le-a întâlnit în copilăria sa, pe străzile din Casablanca şi pe plajele din apropiere, în sătucele din Bourgogne şi, mult mai târziu, în nordul României. Muzica de acordeon e impregnată de această ambianţă.

După ce a urmat studii în domeniul ştiinţelor umane, al teatrului şi al artelor plastice, Danièle Virlouvet a fost, timp de doi ani, asistenta lui Bernard Favrel, pionier în domeniul audio-vizualului (Ecole de l’Image, Mur d’Images la Palais de Chaillot). Realizează apoi spectacole de marionete uriaşe, pleacă în turnee teatrale în Canada şi în Europa, primeşte premiul Initiative Jeunesse pentru reportajul „Teatrul şi tinerii în România”.
Sub egida Ministerului Afacerilor Externe, Danièle obţine în 1976 o bursă de doi ani pentru a studia la Teatrul de marionete şi la Institutul de artă teatrală şi cinematografică de la Bucureşti. La întoarcere, este actor-păpuşar în mai multe echipe. Îşi interpretează spectacolul „Micul circ al lui Hercule şi al Iuliei” atât în Franţa, cât şi în străinătate, cu sprijinul AFAA (Agence Française d’Action Artistique).

În 1985, pune bazele companiei „Du Coq à l’Ane”, la Lusignan (în apropiere de Poitiers), şi profită de o clădire spaţioasă pentru a se dedica muncii de cercetare asupra formelor mari animate în spaţiul scenic.

Din cei doi ani petrecuţi în România unde, în calitate de bursieră, se formează în arta teatrului de marionete, Danièle Virlouvet îl aduce cu ea în bagaje pe „Hercule – omul cel mai puternic din lume”, precum şi pe spiriduşul-de-pădure numit Virlouvert. Sculptează mai apoi personajul Iulia, de un realism captivant. Micul Circ s-a născut. De atunci, colindă străzile Franţei şi ale altor ţări (Portugalia, Republica Cehă, Belgia, Germania, Nigeria).