Festivalul primului roman 12-13 octombrie Libraria Humanitas

Festivalul primului roman

12-13 octombrie  Libraria Humanitas

Centrul Cultural Francez din Iasi va invita miercuri, 12 octombrie, si joi, 13 octombrie, de la ora 18.00, la Libraria Humanitas (str. Lapusneanu) din Iasi, la prima editie romaneasca a Festivalului Primului Roman (Festival du Premier Roman), un eveniment organizat in parteneriat cu Asociatia Festival du Premier Roman din Chambéry-Savoie, Franta. 

La programul acestui an vor participa doi romancieri aflati la debut (Adina ROSETTI – Deadline, Editura Curtea Veche, 2010, editia a II-a, 2011 – si Hervé BEL – La nuit du Vojd, Editura Jean-Claude Lattès, 2010, Premiul Edmée de la Rochefoucauld 2010), insotiti de scriitorul Dan LUNGU si de criticul literar Bogdan CRETU, pe durata a doua intalniri literare moderate de George ONOFREI (redactor-sef al saptamanalului cultural Suplimentul de cultura). • Cele doua intalniri vor fi inregistrate si retransmise la Radio Iasi in cadrul emisiunii „Suplimentul de cultura” (intalnirea din 12 octombrie, 18.00 : pe 14 octombrie, de la ora 20.00 ; intalnirea din 13 octombrie, 18.00 : pe 21 octombrie, de la ora 20.00). • Programul celor doi scriitori aflati la debut include si intalniri cu studentii si elevii de liceu ieseni.

festivalul-primului-roman

Festivalul Primului Roman (Festival du Premier Roman), eveniment focalizat pe creatia literara, francofona si europeana, este organizat de 24 de ani la Chambéry, in Franta. Incepand de anul trecut, Centrul Cultural Francez din Iasi a devenit partener al evenimentului, organizand la Iasi si Suceava grupuri de cititori ai celor mai recente romane de debut aparute in Franta, iar la inceputul toamnei, o suita de intalniri literare ale caror invitati sunt romancieri aflati la debut, scriitori consacrati, critici literari si editori. Insa actorul principal este publicul iubitor de literatura, dispus sa mizeze, alaturi de organizatori, pe destinul literar al unor scriitori aflati la inceput de drum.

De asemenea, incepand de anul trecut, Asociatia Festival du Premier Roman a organizat in Franta grupuri de lectura in limba romana a romanelor de debut romanesti. Ca urmare a voturilor cititorilor francezi, Corina SABAU (Blocul 29, apartamentul 1, Polirom, 2009) a fost primul scriitor roman aflat pe lista romancierilor invitati la Chambéry in Franta.

De la prima sa editie din 1987, Festivalul francez se axeaza pe autori care isi fac debutul in roman. De-a lungul anilor, a devenit o scena majora dedicata descoperirii de noi talente. Inainte de a se afla in prim-planul vietii literare franceze, numerosi autori au trecut mai intai prin Chambéry : Michel Houellebecq, Christine Angot, Amélie Nothomb, Muriel Barbery, Laurent Gaudé... Mai mult decat atat, de cincisprezece ani, Festivalul descopera si talente europene. Iata cum, dupa Italia, Spania si Germania, Festivalul de la Chambéry decide sa se intereseze si de debutul in roman din Marea Britanie si din Romania.

Fapt unic in Franta, cititorii sunt cei care ii invita pe autori la Festivalul de la Chambéry!
Selectia de autori ce debuteaza in roman reprezinta rezultatul muncii efectuate de-a lungul anului de catre reteaua de cititori. Dupa un sezon de lecturi active, acestia voteaza pentru autorii lor favoriti.

Adina ROSETTI:
Nascuta in 1979, a absolvit in 2001 o facultate economica la Universitatea Romano-Americana, apoi un curs post-universitar de jurnalism la Universitatea Bucuresti.
Din 2004 a inceput sa scrie reportaje si articole pe teme sociale si culturale la Dilema Veche si, apoi, la Dilemateca. A lucrat doi ani la Time Out, timp in care a batut Bucurestiul in lung si-n lat incercand sa-i descopere secretele si povestile. Din 2008 este redactor la revista ELLE, unde se ocupa de agenda culturala. A primit premiul „Tanarul Jurnalist al Anului 2007” (sectiunea Cultura). In 2010 i se publica la editura Curtea Veche romanul de debut, Deadline, bine primit de critica si public, aflat acum la cea de-a doua editie.

Hervé BEL:
Nascut in 1961, Hervé BEL a urmat studii de drept si economie. In prezent lucreaza intr-o importanta institutie bancara. Pasionat de literatura franceza, este interesat de asemenea si de istoria politica si literara a Uniunii Sovietice. Noaptea lui Vojd (La nuit du Vojd, Editura Jean-Claude Lattès, 2010, Premiul Edmée de la Rochefoucauld 2010) reprezinta romanul sau de debut.

 

 

sigla iasi365 2019 footer

 

 

Portalul Iasi365.com se dorește a fi site-ul unde ieșenii să găsească informaţii detaliate despre evenimentele culturale ce au loc în municipiul Iaşi (concerte, spectacole, expoziţii, târguri, petreceri, cursuri, competiţii sportive etc.) precum şi un îndrumar în obţinerea de acte de la instituţiile publice ieşene (certificat naştere, CI, pasaport, carnet de conducere, autorizaţii de tot felul)

Iasi 365 le urează tuturor celor care vin în Iași bun venit și distracție placută!