Expozitia "Nostagia Aburului" 12 decembrie -15 ianuarie Galeriile de Arta ale Centrului de Studii Europene

Expozitia "Nostagia Aburului"

12 decembrie -15 ianuarie Galeriile de Arta ale Centrului de Studii Europene 9:00-17:00

 

Centrul de Studii Europene Iasi – U.A.I.C. si Biblioteca Austria organizeaza in parteneriat cu Uniunea Artistilor Plastici din Romania – Filiala Iasi, in perioada 12 decembrie 2011 – 15 ianuarie 2012  expozitia „Nostalgia Aburului”, semnata de cunoscutul artist iesean Valentin Sava.

Situat intr-un loc de referinta in arta plastica contemporana, evenimentul expozitional cuprinde o selectie de 25 de imagini artistice prelucrate digital, exprimand interpretari unice ale evolutiei locomotivelor cu aburi.

Expozitia este gazduita de Galeriile de Arta ale Centrului de Studii Europene Iasi, B-dul Carol 1, nr. 11 si poate fi vizitata de luni pana vineri, intre orele 9.00 – 17.00.

Coordonatori: Carmen Sirbu si Sorin Mazilu

nostalgia-aburului-galeriile-arta-iasi

Conceptul expozitiei „Nostalgia Aburului

In primavara anului 1983, asistam impreuna cu un coleg de studentie la plecarea pe drumul fara intoarcere, al casarii, a ultimelor trei locomotive cu aburi „Pacific”. Încorporate intr-un convoi mai lung de locomotive si vagoane vechi ce facea manevra pe liniile depoului c.f. Iasi, ”reginele” cailor ferate romane oftau surd din cei patru cilindri inclinati, in care aerul ce intra si iesea din ei suiera sinistru, in locul respiratiei ritmate al aburilor de altadata. Am inteles, inca de atunci, ca pufaitul familiar al cilindrilor si al cosului de fum, zbaterea fortoasa a bielelor motoaresi patinarea uriaselor roti, supuse  fortei formidabile  a aburilor degajati la fiecare demaraj, imi vor lipsi aproape visceral. Aceste minunate masini au lasat in memoria mea o amprenta de nesters, asociata cu cele mai frumoase amintiri ale copilariei, cu vacantele ei, fie de vara, fie de iarna, in care voiajul cu trenul tras de batrana locomotiva cu aburi era cel mai asteptat eveniment. Astazi, in epoca locomotivelor diesel si electrice al caror aspect aproape banal nu mai impresioneaza, nostalgia pentru vechile locomotive cu aburi apare din cand in cand, cu prilejul evocarii vreunui moment aniversar, in care evolueaza celebrele trenuri de epoca trase de „aburoasele” conservate prin efortul catorva nostalgici pasionati.

În acest cadru nostalgic se inscrie si expozitia cuprinzand imaginile artistice, prelucrate digital, ale unor locomotive cu aburi. Alaturi de cateva imagini ale unor masinarii create la inceputul evolutiei drumului de fier in Anglia anilor 1815-1830, apar si minunatele locomotive Calugareni, Resita, Malaxa sau Skoda, masinarii englezesti, austriece, nemtesti sau autohtone, care au circulat pe caile ferate romane mai bine de o suta de ani. Un loc central il ocupa imaginea batranului „Pacific” cu iuteala maxima de 126 km pe ora, masinarie faurita in uzinele nemtesti dupa un proiect original al inginerilor Theodor Dragu, G.C. Cosmovici si Theodor Bals, in anii 1913-1914 si mai tarziu, in anii 1922-1923. Ca orice lucru trecator, si evolutia locomotivelor cu aburi a cunoscut declinul lent, dar sigur, catre „cimitirele” populate de ”fantomele” masinariilor veterane ale celor doua razboaie mondiale, al foametei din anii 1946-47, fosile reci si tacute asteptandu-si cuminte ultimul drum catre topire. Drumul de la primele deraieri la suflul sinistru al mortii este evocat in imaginile prelucrate digital in care culoarea dominata de tonurile cenusii, sau ocru, violet-ruginii, contribuie alaturi de transfigurarea desenului, al contururilor familiare, usor de identificat, la sustinerea acestui „remember” nostalgic, pe care generatiile mai tinere il vor aprecia, poate, ca un bun de patrimoniu.

 

 

sigla iasi365 2019 footer

 

 

Portalul Iasi365.com se dorește a fi site-ul unde ieșenii să găsească informaţii detaliate despre evenimentele culturale ce au loc în municipiul Iaşi (concerte, spectacole, expoziţii, târguri, petreceri, cursuri, competiţii sportive etc.) precum şi un îndrumar în obţinerea de acte de la instituţiile publice ieşene (certificat naştere, CI, pasaport, carnet de conducere, autorizaţii de tot felul)

Iasi 365 le urează tuturor celor care vin în Iași bun venit și distracție placută!