Festivalul Martisorului 28 februarie - 1 martie Strada Lapusneanu

Festivalul Martisorului

28 februarie - 1 martie Strada Lapusneanu

 

Asociatia Mesterilor Populari din Moldova, Asociatia „Alexandru Lapusneanu” si Primaria Municipiului Iasi, in parteneriat cu Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Iasi si ISJ Iasi, organizeaza in perioada 28 februarie-1 martie 2012 pe Strada Lapusneanu din Iasi cea de-a VIII-a editie a Festivalului Martisorului. La editia din acest an estimam ca vor participa circa 40 de mesteri si creatori populari din 10 judete ale Romaniei si din Republica Moldova, care vor aduce la Iasi martisoare traditionale sau in spirit traditional.

festivalul-martisorului-iasi

Mai precizam ca si la aceasta editie, ca si la precedentele, se vor edita brosuri si pliante speciale, in care se vor regasi informatii privitoare la practici, credinte si cutume specifice sarbatorii Martisorului, precum si la timpul purtarii, cromatica sau modul in care se confectionau martisoarele pe vremuri.

Astfel, pe langa Targul de martisoare si Atelierele de pedagogie muzeala aplicata, organizate cu sprijinul Muzeului Etnografic al Moldovei, Festivalul isi doreste ca publicul iesean sa fie, din an in an, mai familiarizat cu sensurile si semnificatiile profunde ale acestui frumos si original obicei romanesc de primavara.

În acest sens, miercuri, 29 februarie, incepand cu orele 17, la Muzeul Unirii, va avea loc colocviul cu tema „Martisorul intre traditie si modernitate”, la care vor fi invitati etnologi, cadre didactice, ziaristi, mesteri populari s.a.