Expozitie „Niccolo Livaditi si epoca sa (1832-1858)” 18 mai - 30 iunie Complexul Muzeal National "Moldova"

Expozitie „Niccolo Livaditi si epoca sa (1832-1858)”

18 mai - 30 iunie Complexul Muzeal National "Moldova"

 

Complexul Muzeal National „Moldova” Iasi - Muzeul de Arta si Muzeul de Istorie a Moldovei - va invita la vernisajul expoziției „Niccolo Livaditi si epoca sa (1832-1858)”, ce va avea loc vineri, 18 mai 2012, orele 17.00, la Muzeul Unirii, str. Lapusneanu 14.

Expozitia reuneste 26 de portrete din colectiile Muzeului de Arta din Iasi, Muzeului National de Arta a României din Bucuresti, Muzeului de Arta din cadrul Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” Bacau, Muzeului Judetean de Arta Prahova „Ion Ionescu-Quintus” si Muzeului Literaturii Române Iasi.

Anul acesta se împlinesc 180 de ani de la stabilirea la Iasi a pictorului italian Niccolo Livaditi, cel care avea sa devina portretistul favorit al societatii moldovenesti. De-a lungul carierei, acesta a zugravit numeroase chipuri de dregatori, cucoane, carturari, negustori, din timpul domniilor lui Mihail Sturdza si Grigore Alexandru Ghica. Cele mai multe dintre acestea nu au mai fost expuse pâna acum, aflându-se la prima lor întâlnire cu publicul.

Pictorul Niccolo Livaditi este cel care a introdus în arta plastica de la noi portretul de familie, în care sotii apar alaturi de copiii lor.

expozitie-niccolo-livaditi-muzeul-de-arta-iasi

În aceste „cadre pictate” este surprinsa o societate în plina tranzitie, de la modelele orientale spre modele occidentale: se perinda cucoane cu rochii biedermeier, gatite cu bucle „englezesti”, alaturi de boieri învesmântati în anteriu si giubea; tineri purtând redingote apusene („bonjururi”), ofiteri si demnitari în noile uniforme, împodobite cu decoratii otomane si rusesti. Aceste portrete sunt excelente documente pentru studiul mentalitatilor, dar si pentru istoria modei. Dincolo de aceasta, se constata interesul pictorului pentru patrunderea firii personajelor, pentru expresivitatea portretelor. În portretele realizate de Livaditi apar si personalitati ale epocii, precum logofatul Alecu Ghica si fiul sau, domnitorul Grigore Al. Ghica, hatmanul Teodor Bals, logofatul Iorgu Ghica, aga Iancu Manu, Vasile Alecsandri tatal si fiul, juristul Gh. Mârzescu, chirurgul Lockmann, actorul Matei Millo.

Multe dintre portretele lui Livaditi sunt lucrari de dimensiuni mici si mijlocii, menite sa fie expuse în intimitatea unui salon de altadata. De aici si ideea de a prezenta aceste chipuri zugravite nu într-o expunere neutra, ci alaturi de piese de arta decorativa, mobilier, portelan, argintarie, specifice epocii, care sa evoce micul univers al saloanelor de la jumatatea secolului al XIX-lea.

Expozitia va putea fi vizitata pâna la 30 iunie 2012.