Decembrie 09, 2023

Expozitie fotografie Dan Mititelu - "Adio si la gara" 1-30 iunie Institutul Francez

Expozitie fotografie Dan Mititelu - "Adio si la gara"

1-30 iunie Institutul Francez

expozitie-fotografie-adio-si-la-garaExpozitia reuneste 40 de fotografii alb-negru (format 30,5 x 45 cm) realizate in Iasi intre aprilie 2011 si aprilie 2012. In toate cadrele fotografice se juxtapun, prin rezonanta sau contrast, imagini ale unor persoane aflate in ipostaze publice si diferite interventii figurative bidimensionale sau iconuri din spatiul urban, realizate in tehnici variate: fotografie (publicitara sau artistica), pictura (naiva sau religioasa), fresca, grafica (publicitara sau de sevalet), desen, graffiti, stencil, imprimeu, sgraffito, mozaic, tapiserie, broderie, pictograma s.a.

„Ce il face pe Dan Mititelu sa ocupe un loc cu totul deosebit in peisajul fotografiei romanesti? Raspunsul nu este deloc usor. Cert este insa ca lucrarile lui deriva din conceptii alimentate cu seva izvorata dintr-un adanc strat freatic intelectual. Aproape fiecare imagine contine un gand, o stare, o traire. Dan Mititelu are un comentariu serios, glumet, istet, original, insolit – pentru tot ce il inconjoara; nimic nu ii este indiferent, nimic nu ii este lipsit de sens. Calitatea determinanta a lui Dan Mititelu este aceea de traducator subtil din limbajul inefabil al gandurilor, din limbaj literar, in limbaj vizual si reuseste sa ne dea impresia ca face acest travaliu artistic cu mare usurinta, aproape instinctiv, in orice caz cu mare maiestrie. Prin linii si forme simple, lumini si umbre, alaturari neasteptate de obiecte, prin proportii armonioase sau socante, prin exploatarea exhaustiva a detaliilor, Dan Mititelu isi izvoraste un limbaj propriu cu o adanca putere de comunicare. El stapaneste datele geometriei sugestive care potenteaza expresivitatea imaginilor sale. [...] In lumea aceasta de profunde schimbari, cu metafore de alta factura, cu tendinte contradictorii, Dan Mititelu se simte in largul sau. El ne prezinta intr-o modalitate noua lumea asa cum a fost transformata de gandirea noua. Dan Mititelu creeaza in pas cu vremea.” (Eugen Iarovici, „E mare Dan Mititelu”, revista Fotografia & Video, nr. 2/1992)

„Inainte vreme, oamenii nostri erau mari si afisele acestora mici. Acum, reclamele sunt enorme si trecatorii minusculi. Cumparam ceea ce nu avem nevoie, traim cum nu suntem si murim ca si cum nu am fost. Ni se spune ca doar in matematica sau fizica mai exista directie ori sens. In inima si minte, nu. Nici macar in bun-simt. Semenii nu se mai indreapta si nu se mai privesc. Pentru cei aflati jos, Cel de Sus inca mai da semne. Esantioane de mesaje ne intampina la tot pasul. Putem alege intre mirare si minunare, coincidenta si strategie, disonanta si armonie, ignorare sau contemplare. Paranoicul tinteste fixatia, vazatorul isi fixeaza o tinta. Fotograful fotografiaza.” (Dan Mititelu)

 

 

sigla iasi365 2019 footer

 

 

Portalul Iasi365.com se dorește a fi site-ul unde ieșenii să găsească informaţii detaliate despre evenimentele culturale ce au loc în municipiul Iaşi (concerte, spectacole, expoziţii, târguri, petreceri, cursuri, competiţii sportive etc.) precum şi un îndrumar în obţinerea de acte de la instituţiile publice ieşene (certificat naştere, CI, pasaport, carnet de conducere, autorizaţii de tot felul)

Iasi 365 le urează tuturor celor care vin în Iași bun venit și distracție placută!