Expozitie colectiva de pictura "Portretele muntilor"
2 august - 3 septembrie Galeria de Arta Grand Hotel Traian
Artisti Expozanti :
Alexandra Floarea, Raluca Rotarescu, Ana-Maria Negara, Roxana Coatu, Maria Gheorghita, Andrei Morteci, Maria Vornicu,Tudor Coscodan,Adrian Crismaru, Lect.dr.Cristian Ungureanu
COORDONATOR PROIECT: LECT.DR.CRISTIAN UNGUREANU, U.A.G.E.- IAŞI http://tabararetezat.blogspot.ro/
"Simpozionul Internaţional de Pictură şi Sculptură ce se desfăşoară la cabana Cascada din masivul Retezat, incepand din 2007, a devenit cel de-al treilea semestru al universităţilor de arte din laşi şi Chişinău (Republica Moldova), prilej pentru un schimb intens şi valoros de informaţii artistice contemporane şi pentru un experiment vizual total. Acţiunea este sponsorizată oficial de firmele membre ale TARUS Group. Toate ediţiile taberei s-au încheiat cu câte o expoziţie de pictură (mai nou şi sculptură) deschise într-una din sălile castelului Corvineştilor din Hunedoara sau la galeriile de arta U.A.P. din Deva si Hunedoara. Dincolo de calitatea rezultatelor obţinute la fiecare ediţie, credem că important este spiritul de intensă colaborare şi dialog care se naşte aici, în inima munţilor Retezat, şi care ne pune în ipostaza de a face plastică socială alături de tinerii artişti vizuali (studenţi, masteranzi sau artişti consacraţi - absolvenţi ai universităţilor de artă amintite), dar şi de publicul căruia le dedică gesturile lor artistice. în arcul celor două săptămâni din august, pe care le trăim intens în ambientul (încă) sălbatic al masivului Retezat, experimentăm mixaje de tehnici specifice unor curente istorice sau abordăm metode şi tehnologii neconvenţionale, provocăm seminarii spontane pe teme care privesc întregul ansamblu al lumii artelor, studiem diferite aspecte teoretice şi practice legate de condiţia artistului contemporan, a operei de artă şi a formelor recente de instituţionalizare a artelor, dezbatem existenţa şi rostul limitei dintre figurativ şi abstract în teritoriul peisajului ca gen artistic, profund inspiraţi fiind de energia şi frumuseţea munţilor.
Sub apanajul unui autentic demers postmodern, tinerii artişti profesionişti sunt invitaţi, în cadrul acestor sesiuni, să pună în discuţie rostul şi condiţia peisajului contemporan. Într-un dialog deschis oricăror posibilităţi, ei sunt invitaţi să acceseze un întreg arsenal de procedee tehnice şi conceptuale specifice artei zilelor noastre- o artă hibridă şi contaminată cu influenţe din absolut toate domeniile vieţii. Atenţia ne este fixată pe identificarea caracteristicilor vizualului contemporan (în special a picturii) în sensul punerii sub semnul întrebării a valabilităţii şi eficienţei acestora şi pentru a înţelege în ce măsură propunerile foarte recente ale artei occidentale/planetare convin şi se potrivesc specificului/spiritului societăţii româneşti aflată, după cum bine se ştie, în profunde procese de redefinire." (Lect.dr. Cristian Ungureanu, UAGE- Iasi)