"Sărbătoarea dulcetii la Golia" - editia a - II -a 11-14 octombrie Parcarea Manastirii Golia

"Sărbătoarea dulcetii la Golia" - editia a - II -a

11-14 octombrie Parcarea Manastirii Golia

În perioada 11-14 octombrie 2012, Asociaţia „Centrul de Promovare Turistică” – Iaşi organizează cea de-a doua editie a târgului cu produse de toamnă „Sărbătoarea dulcetii la Golia”. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Consiliul Judetean Iasi şi Primăria Municipiului Iasi. Târgul este organizat în parcarea din fata Mănăstirii Golia si va putea fi vizitat de ieseni si pelerini, în intervalul orar 10.00-18.00.

Iesenii vor avea ocazia să deguste si să achizitioneze atât dulceată din fructe cât si dulceată din morcov, vinete, rosii coapte, telină, clătite cu dulceată, miere de albine, dar si zacuscă si multe alte preparate de toamnă. 

sarbatoarea-dulcetii

Pe lângă dorinta Asociatiei „Centrul de Promovare Turistică” Iasi de a veni cu un eveniment inedit, în cadrul Sărbătorilor Iasului, organizarea acestui târgdedicat dulcetii are rădăcini adânci în istoria Mănăstirii Golia. Ion Mitican aminteste în lucrarea „Salutări din Iasi”: „Atunci când avea prilejul maestrul George Lesnea, vrednic stiutor al Iasului uitat, spunea celor ce voiau să-l audă despre Cismeaua de la Golia unde se întâlneau boieresele capitalei cu acelasi obicei să ia o dulceată cu apă rece si să-si arate talentele în dulceturi, peltele si vutci încă de pe vremea domnitorului Alexandru Moruzzi (1802-1806). (…) Un edil captat de povestire se si prinsese să organizeze Ziua dulceturilor sau Ziua Gospodinelor. Visul nu s-a mai împlinit.”

Asociatia „Centrul de Promovare Turistică” Iaşi a fost înfiintată în cadrul Proiectului „Reabilitarea si dezvoltarea turistică a ansamblului monument istoric Mănăstirea Golia” şi îsi propune restaurarea, protectia, conservarea şi promovarea obiectivelor turistice din judetul Iaşi în vederea realizării şi dezvoltării unui turism sustenabil.