Decembrie 04, 2023

Expozitie Marinela Rusu "Viziuni abstracte" 29 octombrie - 29 noiembrie Ateneul Tatarasi

Expozitie Marinela Rusu "Viziuni abstracte"

29 octombrie - 29 noiembrie Ateneul Tatarasi

Marinela Rusu este artist plastic (absolventă a Școlii de Arte ”Titel Popovici”, Iași) dar în același timp este și psiholog cercetător (Doctor în Psihologie) la Academia Română. În ultimii ani, Marinela Rusu a realizat numeroase expoziții personale, naționale și internaționale. De asemenea, este membru al Uniunii Artiștilor din Pieria - Grecia și a participat la mai multe expoziții de grup în Grecia, împreună cu membrii acestei organizații.

În ce privește expoziția intitulată ”Viziuni abstracte”, autoarea ne-a mărturisit:

”Cu certitudine, profesiunea de psiholog și-a pus amprenta asupra creației mele artistice. În ce privește expoziția de la Ateneu, ”Viziuni abstracte” ea este doar o altă ipostază a căutării sufletului, a căutării acelei dimensiuni nevăzute a spiritului, ce ne descoperă mai mult decât suntem într-o lume vizibilă.

Tocmai de aceea, tablourile mele au titluri precum ”Cale spre lumină”, ”Distorsiune temporală” sau ”Întoarcere la sine”. Multe dintre ele reflectă indirect – prin formă și culoare – o lume subtilă, astrală, o lume a simbolurilor arhetipale, pe care le-a descris atât de bine marele psiholog  C. G. Jung.  Tematici precum ”Călătorie astrală”, ”Energie vitală”, ”Harpa astrală” sau ”Revelator”, constituie ecouri artistice ale unui univers interior, senzitiv și ingenuu. Păsările din picturile mele sunt doar simboluri – sunt păsări ale înțelepciunii, păsările sufletului sau gânduri nocturne.

viziuni-abstracte-marinela-rusu

În lucrările pe care le realizez, nu doresc să reproduc elementele mundane cunoscute și deja înțelese. Actul pictural este pentru mine expresia unei căutări, într-o lume subtilă, simbolică, abstractă, a sursei căilor sufletului. Iar arta oferă mijloace excelente pentru această aventură a spiritului.

După numeroase expoziții realizate atât în țară, cât și în străinătate, am înțeles că maniera abstractă atrage un public cu totul special, sensibil față de lumea subtilă a minții și a sufletului. Pictura abstractă este întotdeauna o provocare: ea pune privitorul în postura unui cercetător, deoarece trebuie să exploreze înțelesuri, să descopere sensuri, trăind totodată, bucuria de a participa astfel, la însuși actul creator.

Deși iubesc și arta portretistică, pictura abstractă este cea mai dragă sufletului meu pentru că iese din orice convenție și condiționare, simbolizând libertatea absolută a spiritului creator.

În ce privește tehnicile de lucru, modalitățile ulei pe pânză, tehnica impasto dar și tehnica mixtă, îmi sunt caracteristice.

Expoziția ”Viziuni abstracte” este poate, încununarea unei filosofii luminoase și optimiste. Ea oferă privitorului - transpuse în imagini artistice și simboluri (de altfel, ușor de tradus) un univers psihologic, al gândurilor, al emoțiilor și speranțelor umane. Fiecare se va regăsi undeva, într-un tablou anume. Vă invit la această expoziție, dar de fapt, vă invit la cunoaștere de sine, la aprofundare și descoperire interioară.

 

 

sigla iasi365 2019 footer

 

 

Portalul Iasi365.com se dorește a fi site-ul unde ieșenii să găsească informaţii detaliate despre evenimentele culturale ce au loc în municipiul Iaşi (concerte, spectacole, expoziţii, târguri, petreceri, cursuri, competiţii sportive etc.) precum şi un îndrumar în obţinerea de acte de la instituţiile publice ieşene (certificat naştere, CI, pasaport, carnet de conducere, autorizaţii de tot felul)

Iasi 365 le urează tuturor celor care vin în Iași bun venit și distracție placută!