Ferma animalelor 3-4 noiembrie Ateneul Tatarasi

Ferma animalelor

3-4 noiembrie Ateneul Tatarasi 19:00

 Ateneul Tătăraşi invită publicul sâmbătă 3 noiembrie şi duminică 4 noiembrie, la spectacolul de teatru

FERMA ANIMALELOR

adaptare dupa George Orwell, regie Vlad CEPOI si Ovidiu IVAN

DISTRIBUTIE:

OVIDIU IVAN, LAURA BILIC, THEODOR IVAN, LOREDANA COSOVANU, BĂNĂRESCU MĂDĂLINA, BOBOC SABINA, CRĂCANĂ IOANA, HOHAN SARA, DARIE ANDREEA, GOGOI ANDREEA, BUDACĂ DIANA, DOBÎNDĂ ADINA, BORCEA ECATERINA, CIOBANU ANDRA, COJOCARU ANDREEA, TELEMAN GEORGIANA, DOBÎNDĂ ALEX, ALBIŞTEANU SEBASTIAN, LUPU ILINCA, ZGREABĂN CRISTINA, VÂLCEANU DANIEL, OSTAFIE TUDOR, BIBIRE ANDREI.

ferma-animalelor-ateneul-tatarasi

La o prima lectură, acum în 2012, Ferma lui Orwell îţi dă aceleaşi indicii care incitau “intelighentia” din blocul estic şi pe “indignatii” din întreaga lume: pare o satiră politică la adresa sistemului comunist. Rămâne aceeaşi casetă video care circula cu grijă şi panică înainte de '89 şi în primii ani  ai democraţiei estice. Şi asta şi este, aşa a scris-o Orwell şi aşa va putea fi citită oricând. Dar în contextual actual, la o lectură mai atentă, mesajul cărţii străbate deceniile şi demonstrează că demagogia, ipocrizia şi minciuna sunt instrumentele oricărui sistem politic. Nu este important ce spun cei ce ne conduc, ci cum o spun. Poţi creea panică din nimic sau, dimpotrivă, o fericire tâmpă total nesusţinută, în funcţie de nevoi.

Cred că “Ferma animalelor” este în primul rând un text despre politicieni ca specie umană, despre o beţie a puterii inexplicabilă pentru cei inocenţi dar şi despre imbecilitatea maselor care se las conduse fără drept de apel. Dacă pentru individ este inacceptabil ce i se întâmplă, pentru marea masă este perfect valabil.
Acest text explică orice regim politic de o extremă sau alta, orice genocid, orice distrugere a demnităţii umane.
Din nevoia de autoconservare vom fi capabili să închidem ochii faţă de orice nedreptate.
Omul este capabil să se adapteze înainte să se indigneze, să accepte înainte să se enerveze.
Vom găsi mereu motive să alegem să nu acţionăm, circumstanţe atenuante pentru incapacitatea noastră de a ne revolta.
Şi pe acest lucru se bazează şi puterea politică, pe somnul nostru veşnic “castrant”.
regizor Ferma animalelor Vlad Cepoi

Intrare: 15 lei/ 10 lei- elevi, studenti si pensionari