iasi 365 2018 logo 4

 

banner rezultate loto iasi365

Expozitie  „Stindardul liturgic al lui Stefan cel Mare"

26 noiembrie - 13 decembrie Complexul Muzeal National "Moldova"

 Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași în colaborare cu Muzeul Național de Istorie a României București anunță vernisajul expoziției „Stindardul liturgic al lui Ștefan cel Mare", care va avea loc luni.

Piesa centrală a expoziției este o prețioasă broderie lucrată în tradiția bizantină care conservă o reprezentare rară a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe așezat pe un tron. Deoarece imaginea reprezintă un sfânt militar, care era și patronul armatei Moldovei, s-a acreditat ideea că broderia ar fi un steag militar, care l-a însoțit în lupte pe marele voievod.

stindardul-liturgic-al-lui-stefan-cel-mare

Broderia s-a păstrat la Mănăstirea Zografu de la Muntele Athos (Grecia), care avea hramul Sf. Gheorghe, unde Ștefan cel Mare era ctitor. În timpul primului război mondial piesa a fost recuperată de statul român, cu ajutor francez, fiindu-ne înmânată în cadrul unei ceremonii solemne.

Considerată un drapel de luptă, broderia a intrat în colecția Muzeului Militar din București (1919-1970), iar apoi în patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României.

Această valoroasă piesă este expusă astăzi publicului ieșean, după o laborioasă restaurare care a durat șapte ani și jumătate.

Din aceeasi categorie

Programul Cinematografelor din Iasi

Bancul zilei

Un scoțian se duce la primărie cu o cerere de schimbare de nume. Funcționarul îl întreabă:
- De ce doriți să vă schimbați numele, domnule?
- Am găsit o cutie cu peste o sută de cărți de vizită.

Bancurile zilei le poti citi aici...