Decembrie 01, 2023

Zilele I. L. Caragiale 27 - 29 noiembrie

Zilele I. L. Caragiale

27 - 29 noiembrie

Anul 2012 are o importanta deosebita pentru cultura romanesca in general si pentru teatrul romanesc in particular, fiind desemnat Anul Caragiale, datorita dublei semnificatii: 160 de la nasterea si 100 de ani de la moartea marelui dramaturg roman. Considerat un Moliere al romanilor, adica un moralist si un caracterolog, I. L. Caragiale, unul dintre cei mai valorosi scriitori romani, continua sa ofere o imagine realista a societarii romanesti. Este un autor fundamental al literaturii romane, fiind un junimist cu o opera realista si mereu ancorat in realitatile social – istorice si politice ale vremii sale.

zilele-caragiale-2012


Pentru a-l omagia, in perioada 27-29 noiembrie, Consiliul Judetean Iasi si Teatrul Luceafarul vor organiza Zilele I. L. Caragiale la Iasi. Principalele manifestari vor include trei importante spectacole de teatru, din care unul sustinut de actorii Teatrului Masca din Bucuresti si doua ai Teatrului National „Satiricus” din Chisinau.

Seria de evenimente va mai include expozitii de costume, recuzita, arta plastica si decorativa, fotografii, documente originale si afise, doua sesiuni de workshop cu artistul Mihai Malaimare, un concert coral si momente actoricesti in interpretarea artistilor Filarmonicii „Moldova” si a actorilor Teatrului „Luceafarul” cu si despre opera scriitorului. Tot in acest cadru va fi inclusa si o masa rotunda care va fi organizata la Colegiul National „Costache Negruzzi”, unde vor participa importanti oameni de cultura din Iasi.

Biletele la spectacole pot fi achizitionate de la Teatrul “Luceafarul”, respectiv Filarmonica “Moldova” Iasi, in functie de locul de desfasurare.

Programul manifestarilor:

Marti, 27 noiembrie

Teatrul „Luceafarul”
9.30 – Teatru pentru copii: „Lampioane, gogosi, papusi”
11.30 – 12.00 – Expozitia „Caragiale in Iasii Junimii”. Prezinta Prof. Olga Rusu
12.00 – Spectacol „Caragiale jucat de copii” – impreuna cu Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC)

Muzeul Literaturii Romane Iasi, Galeriile „Pod – Pogor”
17.00 – „Lumea lui Caragiale” – Vernisajul expoziţiei de costume, recuzita, arta plastica si decorativa, fotografii, documente originale, afise, programe de sala
– Prelectiunea „Limbajul = lumea la Caragiale” – Acad. Mihai Cimpoi

Miercuri, 28 noiembrie

Parcul de Cultura Copou, Bustul scriitorului
15.00 – depunere de flori
– alocutiuni ale personalitatilor culturale invitate
– moment artistic realizat de elevi ieseni

Teatrul „Luceafarul”
16.00 – Workshop organizat de Teatrul „Masca”, coordonat de dl. Mihai Malaimare – Sesiunea I
17.00 – Teatru: „Napasta” (Teatrul National „Satiricus” Chisinau)

Filarmonica „Moldova” Iasi
18.30 – „Muzica si publicistica” – concert coral si momente actoricesti in interpretarea artistilor Filarmonicii „Moldova” si actorilor Teatrului „Luceafarul”

Teatrul „Luceafarul”
20.00 – Teatru: „D’ale carnavalului” (Teatrul National „Satiricus” Chisinau)

Joi, 29 noiembrie

Teatrul „Luceafarul”
10.00 – 14.00 –Workshop organizat de Teatrul „Masca”, coordonat de dl. Mihai Malaimare – Sesiunea a II-a

Colegiul National „Costache Negruzzi” – Sala de festivitati
16.00 – Masa rotunda, lansari de carti, colocvii sub genericul „Caragiale in pagini si memorii iesene”. Invitati: scriitori, oameni de cultura ieseni

Teatrul Luceafarul
19.00 – Teatru: „O scrisoare pierduta” (Teatrul „Masca” Bucuresti)

 

 

 

sigla iasi365 2019 footer

 

 

Portalul Iasi365.com se dorește a fi site-ul unde ieșenii să găsească informaţii detaliate despre evenimentele culturale ce au loc în municipiul Iaşi (concerte, spectacole, expoziţii, târguri, petreceri, cursuri, competiţii sportive etc.) precum şi un îndrumar în obţinerea de acte de la instituţiile publice ieşene (certificat naştere, CI, pasaport, carnet de conducere, autorizaţii de tot felul)

Iasi 365 le urează tuturor celor care vin în Iași bun venit și distracție placută!