Decembrie 04, 2023

Expozitia "Sinceritate" - Tora Hamre 29 noiembrie - 14 decembrie, Ateneul Tatarasi - Sala Foaier

Expozitia "Sinceritate" - Tora Hamre

29 noiembrie - 14 decembrie, Ateneul Tatarasi - Sala Foaier

Joi, 29 noiembrie, ora 17.30, a avut loc vernisajul expoziţiei "Sinceritate", o expoziţie semnată de eleva Tora Hamre, ce poate fi vizitată în perioada 29 noiembrie - 14 decembrie la Ateneul Tătărași, în sala foaier.

Organizatori: Ateneul Tătăraşi şi Colegiul Naţional de Artă "O. Băncilă" Iaşi
Prezintă: artistul plastic  Viorica Toporaş
Vernisajul va fi marcat şi de un scurt moment muzical bilingv susţinut tot de Tora.

În şoapta lui Octombrie, când teii cei mulţi din Iaşi nu şi-au pierdut culoarea şi inundă încă legendarul nostru oraş am făcut cunoştinţă la Casa Corpului Didactic din Iaşi cu o fetiţă Tora Hamre. Are doar 7 ani. Vine dintr-o ţară înconjurată de ape, cu munţi, fiorduri şi plina de păduri - Norvegia. A stat doar primii patru ani în care a făcut cunoştinţă cu "inocenta copilărie". Şi, din Ţara de Sus, cum o vedem noi pe hartă, în formă de câine, coboară în josul Europei în ţara în formă de cizmă - Italia. Aici copilul încărcat de basmele bunicilor, de jocurile de la grădiniţa pe care o frecventează - toate prind contur în imaginaţia deloc mică a Torei.
Acum este elevă în Iaşi, în clasa I la Colegiul Naţional de Artă Octav Băncilă. Ea cântă, desenează, pictează… şi direct în ulei pentru că aşa îi pare ei mai uşor să îşi pună pe pânză jocurile. De aici încep abecedarele, îşi inventează singură subiectele şi dă culorilor o adevărată savoare. Peisajele, portretele, naturile statice care sunt la început de drum sunt o adevărată sărbătoare pentru suflet şi spirit. Micuţa artistă, încolo de anii ei mici, reprezintă MIRACOLUL. Personajele ei sunt lumea frunzelor, adierea vântului, sau chiar viteza lui, liniştea băncilor din covorul de frunze care stau în aşteptare, apele mari şi mici, ferestrele - ochi şi pentru înafara şi pentru înăuntrul caselor ei frumos colorate. Acestea sunt învăluite în surdină de o muzică a viorii şi violoncelului pe care deasemeni le va mânui aici, la şcoala de artă. Lumina compune cuminte opera sa, univers al candorii vârstei sale.
Aceasta este fetiţa speciala - Tora Hamre.

artist plastic: Viorica Toporas

expozitie-sinceritate-tora-hamre

Tora este o fetiţă talentată care realizează lucruri deosebite jucându-se. La doar 7 ani ea poate reda frumuseţea unui colţ de natură împletind cu măiestrie culori şi note muzicale, poate cânta, poate dansa sau poate interpreta o scenetă cu naturaleţe şi talent. Îmi doresc ca peste ani, când va deveni un artist celebru, să-i pot recunoaşte operele, lăsându-mă  ghidată de sensibilitatea şi muzicalitatea pe care va continua să o  transmită privitorilor.
Prof. înv. primar Dorina Marin

 

 

sigla iasi365 2019 footer

 

 

Portalul Iasi365.com se dorește a fi site-ul unde ieșenii să găsească informaţii detaliate despre evenimentele culturale ce au loc în municipiul Iaşi (concerte, spectacole, expoziţii, târguri, petreceri, cursuri, competiţii sportive etc.) precum şi un îndrumar în obţinerea de acte de la instituţiile publice ieşene (certificat naştere, CI, pasaport, carnet de conducere, autorizaţii de tot felul)

Iasi 365 le urează tuturor celor care vin în Iași bun venit și distracție placută!