Cha- Cha

 

Cha - Cha

 

Trei din dansurile latino care au cucerit lumea si care au o legatura aparte intre ele sunt Mambo, Rumba si Cha-Cha-Cha. Mambo a aparut ca un rezultat al combinatiei dintre ritmul american de jazz si cel cubanez de rumba. Aceasta combinatie s-a realizat la sfarsitul anilor 1940, in Havana, Cuba, unde trupele de muzicieni americani si cubanezi, cantau in cazinourile cubaneze.  Printre numeroasele figuri de mambo, exista una care se numea chatch, care implica trei miscari rapide ale greutatii urmate de doi pasi mai lent realizati. Pana la inceputul anilor 1950, aceasta figura a schitat un nou dans, dans numit cha  cha  cha.

Cha Cha dans latino

Numele Cha-Cha-Cha apare prima data in Haiti, ca fiind o componenta a clopotului. Acest clopot era facut dintr-o placa, ce scotea un zgomot cha-cha cand era frecata. O alta versiune a numelui acestui dans ar fi urmatoarea: Cand femeile cubaneze danseaza pantofii lovesc cu calcaiele podeaua in ritm de cha-cha-cha.
La inceputul anilor 50 mari orchestre Cubaneze, ca orchestra Aragon cantau Cha-cha si ca o parte a nebuniei latine dansul se imprastia ca un foc salbatic peste cultura muzicala americana, pana cand aproape fiecare formatie avea nevoie sa adauge un cha-cha pe LP-ul lor. Chiar si la sfarsitul anilor 60 cand Salza incepea sa se impuna, multe formatii pastrau cha-chaul pe albumele lor.

Mambo si Rumba au lasat mostenire Cha-Cha-ului foarte multe elemente de stil acesta ramanand un dans senzual si foarte energic. Ca majoritatea dansurilor latine, si acesta se realizeaza cu o miscare a picioarelor aproape de podea. Soldurile dansatorilor sunt relaxate si permit o miscare naturala a sectiunii pelviene. Partea superioara a corpului se pozitioneaza deasupra piciorului cu care se calca.


In America Cha-cha-ul a fost  ultimul venit in categoria dansurilor latino-americane si a fost vazut pentru prima data in salile de dans in jurul anilor 1950, fiind o versiune mai lenta si mai putin complicata a Mambo-ului, numita Dublu Mambo.

Enrique Jorrin un membru al orchestrei americane Charanga este considerat ca inventatorul Cha-cha-ului. Acest lucru s-a petrecut in 1954 cand Jorrin a redus ritmul mamboului si a facut cateva inregistrari care au ajutat la implementarea acestei schimbari.

Datorita ritmului rapid cha-cha-ul cerea pasi foarte mici. Se dansa pe o masura de 4/4 si numaratoarea era 1,2,3,si,4 si dansatorii faceau intoarceri in executia pasilor. Se puteau adauga pivotari si multe alte miscari noi fanteziste. Pasi incrucisati, rotatii, miscari laterale erau de asemenea incluse, cu franari sau locuri unde miscarea se oprea pentru un moment. Cha-cha-ul cere multe miscari de solduri, ceea ce face dansatorii foarte expresivi. Masura muzicala este de 4/4, tempoul fiind de 30 masuri pe minut.

Denumirea acestui dans a fost prescurtata, din Cha-cha-cha devenind Cha-cha.

Din aceeasi categorie