Salsa

 

Ce este Salsa

 

Unul din dansurile de sorginte latina este Salsa, care este un amestec de ritmuri de origine latino si afro-caraibiana ca: danzon, mambo, rumba, guajira, charanga, cha cha cha si guaguanco. La nasterea si dezvoltarea sa se considera ca si-au adus contributia cubanezii, portoricanii si nord-americanii. Este un dans care se poate dansa si fara partener insa de obicei se danseaza in cuplu, barbatul fiind cel care conduce si dirijeaza miscarile partenerei. Salsa se danseaza in 8 timpi din care 2 timpi fiind pauze, miscarile picioarelor fiind lente in comparatie cu miscarile bratelor.

Numele salsa este foarte mult legat de Fania Records, care a fost fondat in 1964 de Johnny Pacheco, un lider de formatie cu parinti dominicani si gusturi muzicale cubaneze. Fania a inceput ca o companie independenta iar Pacheco distribuia discuri catre magazinele locale din portbagajul masinii sale. Din 1967, Fania condusa de catre avocatul americano-italian Jerry Masucci s-a implicat intr-o campanie de inregistrari si promovare agresiva si de foarte mare succes.

Omul care a avut ideea de a folosi cuvantul "salsa" pentru a promova acest curent muzical a fost Izzy Sanabria (acesta era designer grafic la "Fania Allstars") si din aceasta cauza acesta a fost supranumit "Mr. Salsa".  Acest cuvant a mai fost folosit anterior de catre Beny More care saluta cu formula `Hola, Salsa` si in cantecul `Echale Salsita` al Sexteto Habanero.

 

Muzica salsa are cateva caracteristici generale: o introducere, o parte melodica, o parte mai ritmica/de percutie numita "montuno", o repetare a partii melodice si un final. Exclamatiile erau folosite de obicei pentru a marca schimbarile dintr-o anumita sectiune, in special din montuno, care este sectiunea cu cea mai intensa energie ritmica.

Din aceeasi categorie