Valsul vienez

 

Valsul vienez

 

Valsul Vienez este un dans care nu a suferit prea multe schimbari de-a lungul timpului avand putine figuri. Masura muzicala a valsului vienez este de 3/4, tempoul fiind de 58-60 batai/minut amploarea rotirilor si a inclinarilor trebuind sa fie dozate.

Originea Valsului Vienez

Exista mai multe versiuni privind originea acestui dans numai putin de patru tari incercand sa-si atribuie paternitatea lui.
Prima varianta sustine ca originile Valsului Vienez se gasesc in secolele XII - XIII in zona de sud a Alpilor germani, dansul aparand sub denumirea de "Nachtanz".
Predecesoarele Valsului Vienez au fost dansurile Allemande si Menuetul.
German-ul a fost un dans impunator dansat pe doua linii. Partenerii stateau unul in fata celuilalt si se deplasau inainte si inapoi, cateodata trecand pe sub bratele celeilalte linii sau intalnindu-se la mijloc.


Vals vienez
Menuetul era alcatuit din pasi ce formau un patrat, dansat intr-o maniera rigida si impunatoare.

Valsul insusi este vienez si a evoluat in Austria si Bavaria sub nume ca Dreher, Deutscher sau Laendler, ultimul original din Bavaria fiind predecesorul Valsului Vienez. Pasii si figurile Landler-ului au fost reduse datorita vitezei la sase pasi astfel nascandu-se Valsul Vienez.Valsul era supranumit "dansul interzis", deoarece cand a ajuns in salile vieneze de dans, partenerilor le era permis sa se atinga! Acesta era un lucru nemaiauzit si a avut ca rezultat defaimarea acestui dans de catre oficialitati ale bisericii si conducatori ai comunitatii austriece. Dar datorita faptui ca era dansul preferat al tinerilor a continuat sa fie dansat. Ca urmare a trecerii catre dansul de salon, s-a transformat intr-un dans elegant, muzica devenind mai rafinata si orchestrata, instrumentele cele mai folosite fiind pianul , vioara si basul.

O alta varianta este cea aparuta intr-un articol din 17 ianuarie 1882 al revistei La Patrie, care pretindea ca Valsul s-a dansat prima oara la Paris in 1178, sub numele Volta.
Prima melodie de Vals Vienez dateaza din 1770, in Paris fiind introdus abia in 1775 a durat insa pana sa devina popular.

In 1813 Mr. Byron condamna Valsul ca fiind frivol. In 1816 Valsul a fost acceptat si la Londra, lupta impotriva lui neterminandu-se aici. Abia in 1833 o carte de bune maniere publicata de Miss Celibart permitea femeilor maritate sa-l danseze.