Decembrie 04, 2023

Noaptea Muzeelor 17 mai Iasi

Noaptea Muzeelor

17 mai Iasi

 

1. Expoziţie dedicată Primului Război
Între orele 19.00 – 01.00, Palatul Roznovanu îşi va întâmpina publicul cu o expoziţie extraordinară dedicată Primului Război Mondial, de la debutul căruia se împlinesc în acest an 100 de ani. Cu sprijinul Complexului Muzeal Naţional “Moldova” şi a Direcţiei Judeţene Iaşi a Arhivelor Naţionale, expoziţia prezintă o colecţie inedită de fotografii de epocă, acte şi obiecte militare din perioada conflagraţiei mondiale. În acelaşi timp, publicul va putea vizita Palatul Roznovanu – clădire emblematică a Iaşului. În 1892, Palatul Roznovanu a fost folosit ca reședință temporară a familiei regale, o parte din spațiu fiind alocat autorităților locale. Clădirea a jucat un rol deosebit pe scena istoriei mai ales în Primul Război Mondial, între 1916 – 1918, când a găzduit sediile ministerelor conducerii politice refugiate de la București. În încăperea în care se află acum cabinetul primarului, își avea biroul M.S. Regele Ferdinand I, iar în actuala sală de ședințe a Consiliului Local s-a întrunit, în 1918, Consiliul de Război al României. Începând din anul 1970, Palatul Roznovanu este sediul Primăriei Municipiului Iași. Pe pietonalul Ştefan cel Mare, în intervalul orar 19 – 20, ieşenii pot participa şi la Concertul de Muzică Militară susţinut de Fanfara Garnizoanei Iași.

2. Acte de stare civilă ale personalităților ieșene
La Starea Civilă, între orele 19.00 – 00.00, ieşenii vor putea vizita o expoziție cu acte de stare civilă ale personalităților ieșene: Petru Poni, A.D. Xenopol, Gh. Brătianu, Grigore Cobălcescu, Osvald Teodoreanu, D.D. Pătrăşcanu, Garabet Ibrăileanu, P.P. Panaitescu, George Lesnea. Expoziţia este realizată în parteneriat cu Direcţia Judeţeană Iaşi a Arhivelor Naţionale.

Noaptea Muzeelor Iasi 2014 17 mai

3. Personalităţi istorice la Muzeul Unirii
Între orele 15.00 – 02.00, Muzeul Unirii invită publicul la expoziția „Artiști absolvenți la Iași (1860 – 2014). Personalități istorice”. Expoziţia este concepută ca un eveniment de referinţă în viaţa culturală a oraşului, o adevărată „carte de vizită” istorică a primei Academii de Arte Frumoase din România, unde vor fi prezente nume ale întemeietorilor Gheorghe Panaiteanu Bardasare sau Constantin Stahi, dar şi ale unor iluştri absolvenţi şi profesori, precum Ştefan Dumitrescu, Nicolae Tonitza sau Corneliu Baba. Organizatori: Asociația Absolvenţilor Universităţii de Arte „George Enescu” Iaşi și Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași – Muzeul de Artă.

4. Serată la Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu”
Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu” prezintă, între 15.00 – 02.00, expoziția „Album de familie”. Expoziția își propune să aducă în atenția publicului fotografii document cu membrii familiei Kogălniceanu. La ora 19.00, ieşenii sunt invitaţi la Festivalul „Serată la Muzeul Memorial Mihail Kogălniceanu”. Evenimentul se va desfășura sub forma unui festival boieresc care va readuce în prezent atmosfera de epocă a secolului al XIX-lea. Publicul este invitat la un festival interactiv cu ateliere pentru părinți și copii, programul fiind completat de expoziţii, proiecţii de filme, recitaluri de poezie, concerte de muzică clasică.

5. Civilizaţia Cucuteni, la Muzeul Universității Cuza
Începând cu ora 19.00 şi până la 01.00, cei interesaţi vor avea ocazia să cunoască aspecte ale civilizaţiei Cucuteni, o civilizaţie preistorică de acum 7.000 de ani, prin vizitarea sălilor tematice (sala artelor, sala meşteşugurilor, sala tezaurului) din cadrul Muzeului Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”. De asemenea, aceştia sunt invitaţi să viziteze partea academică a muzeului, unde istoria Universităţii ocupă un spaţiu adecvat, organizat după criterii tematice şi prin raportare la diversele etape istorice pe care le-a parcurs învăţământul superior ieşean.

6. Concert de jazz şi bal mascat la Muzeul „Vasile Pogor”
Între 19.00 – 00.00, ieşenii sunt invitaţi să participe, în cadrul Muzeului „Vasile Pogor” la mai multe activităţi: concert de jazz, bal mascat în parcul lecturii (ediția a II-a), târg handmade, concurs cu premii: ”Cel mai original costum”.

7. Opera lui Sadoveanu în arta plastică
Publicul este aşteptat, în noaptea de 17 spre 18 mai, să viziteze vernisajul expoziției temporare „Opera lui Sadoveanu în arta plastică”, să asiste la un concert de muzică de cameră susținut de elevii Colegiului de Artă „Octav Băncilă” şi la un concert de muzică și dansuri populare susţinut de Ansamblul „Doina” din Săveni, Iași. Toate aceste lucruri se întâmplă între orele 19.00 – 00.00, la Muzeul „Mihail Sadoveanu”.

8. Audiţie la Bojdeucă
Muzeul „Ion Creangă” (Bojdeuca) prezintă, începând cu ora 19.00 şi până la miezul nopţii, audiția „Creangă în lectura lui Mihail Sadoveanu”.

9. Concert folk la Muzeul „Mihai Codreanu”
„Noaptea revistelor deschise”, ediția a II-a, concert folk susținut de Adi Bezna și prietenii se desfăşoară de la 19.00 – 00.00 la Muzeul Mihai Codreanu.

10. Concert de vioară la Muzeul „Sf. Ierarh Dosoftei Mitropolitul”
Între orele 19.00 – 00.00, Muzeul „Sf. Ierarh Dosoftei Mitropolitul” prezintă un concert de vioară susținut de elevii Colegiului de Artă „Octav Băncilă” Iași.

11. Concert de chitară clasică la Muzeul „Otilia Cazimir”
Începând cu ora 19.00 şi până la miezul nopţii, doritorii pot asista la un recital din creația Otiliei Cazimir, precum şi la un concert de chitară clasică. Toate acestea în cadrul muzeului cu acelaşi nume.

12. Epigrame la Muzeul „George Topîrceanu”
Ieşenii sunt aşteptaţi la muzeul „George Topîrceanu” cu programul „Epigrame, epigrame…”. Interval orar: 19.00 – 00.00.

13. Spectacol de improvizaţie la Muzeul „Mihai Eminescu”
În Parcul Copou, Muzeul „Mihai Eminescu”, invită publicul să îi treacă pragul, începând cu ora 19.00, pentru a asista la concerte și spectacole de improvizație teatrală. Tot în parcul Copou, program: 19.00 – 00.00, va fi prezentată

14. Colecția „Istoria teatrului românesc”
Parcul Copou, program: 19.00 – 00.00.

15. Slalom fotografic la Muzeul „Poni – Cernătescu”
Între orele 15.00 – 02.00, la Muzeul „Poni – Cernătescu”, ieşenii pot urmări vernisajul expoziţiei „Stereoscopia – în căutarea reliefului”. Mai mult, aceştia pot participa la un spectacol de muzică, dans şi poezie susținut de elevii Colegiului Naţional de Artă „Octav Băncilă”.

16. Panorama Iaşului din Turnul Goliei
Între 19.00 – 02.00, Turnul Golia va fi deschis pentru vizitare. Publicul, după ce va parcurge cele 120 de trepte ale Turnului, odată ajuns pe terasa acestuia, va putea admira panorama Iașului de la înălțimea celor 30 de metri.

17. Casa diaconului Ion Creangă – Asociația „Centrul de Promovare Turistică”
Casa Diaconului Ion Creangă se află în incinta Ansamblului Monument Istoric Mănăstirea Golia și este casa unde a locuit scriitorul român Ion Creangă, în perioada cât a fost diacon la Mănăstirea Golia, între 1866-1871. Aici poate fi văzut veșmântul diaconesc original în care a slujit Ion Creangă la Golia, veșmânt aflat acum în proprietatea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

18. Lansare de carte şi spectacol folcloric la Muzeul Viei și Vinului din Hârlau
Muzeul Viei şi Vinului propune lansarea cărţii „Mărturii privind Primul Război Mondial la Hârlău” de Dumitru Miron, precum şi un spectacol folcloric susținut de ansamblul „Rapsodia Hârlăului” al Liceului Tehnologic „Petru I Muşat” din Hârlău.

19. Expoziţie de carte veche la Muzeul “Vasile Alecsandri” – comuna Mircești, județul Iași
Expoziția de carte veche „Cartea – altar de înțelepciune” cuprinde volume din secolul al XIX-lea, dicționare cu gravură, șapte volume din Codul General al României (1910 – 1912), întreaga legislație de la 1856 până în 1912. Prin expunerea acestor lucrări rare se doreşte prezentarea caracteristicilor legăturilor de carte din secolul al XIX-lea, precum și materialele folosite la îmbrăcarea cărților. Volumele expuse sunt deosebit de frumoase datorită materialelor folosite la îmbrăcarea și ornamentarea cărții și a tehnicii de executare.

20. Concurs de cunoştinţe generale la Palatul „Alexandru Ioan Cuza” de la Ruginoasa, județul Iași
Concurs de cunoștințe generale pentru elevii de gimnaziu de la școlile din comună cu tema: „Palatul Ruginoasa și legendele sale”.

 

 

sigla iasi365 2019 footer

 

 

Portalul Iasi365.com se dorește a fi site-ul unde ieșenii să găsească informaţii detaliate despre evenimentele culturale ce au loc în municipiul Iaşi (concerte, spectacole, expoziţii, târguri, petreceri, cursuri, competiţii sportive etc.) precum şi un îndrumar în obţinerea de acte de la instituţiile publice ieşene (certificat naştere, CI, pasaport, carnet de conducere, autorizaţii de tot felul)

Iasi 365 le urează tuturor celor care vin în Iași bun venit și distracție placută!