Campania de incluziune digitală Hai pe NET!, Ediția 2018

19 - 25 martie 2018

 

În săptămâna 19 - 25 martie 2018, în România se desfășoară Campania anuală „Hai pe NET!” – o campanie de alfabetizare și incluziune digitală inițiată de Fundația EOS, în parteneriat cu Asociația Națională a Bibliotecilor Publice din România și Asociația APDETIC. Aflată la cea de-a noua ediție, campania susține organizarea de activități online, de la simple ore de alfabetizare digitală, la acțiuni ce vizează performanța în mediul online.
Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași s-a alăturat evenimentului și va organiza o serie de sesiuni interactive și ateliere practice de abilități digitale. Sesiunile vor fi susținute de specialiști ai bibliotecii. Activitățile se vor desfășura pe două paliere: de dezvoltare a abilităților în filtrarea informației din mediul online („Conectăm seniorii la lumea digitală”) și de siguranță cibernetică („Primii pași în siguranță!”), programul fiind următorul:
Marți, 20 martie 2018, începând cu ora 09.00, la Filiala „Ion Creangă” (Casa Sindicatelor, Bd. Socola nr. 34), membrii Asociației Afect din Iași vor participa la prezentarea interactivă „Web-ul de sănătate pentru vârsta a treia”, iar de la ora 10.30, aceeași temă va fi prezentată și locatarilor Căminului de Pensionari „Sf. Cuvioasă Parascheva” din Copou (str. Codrescu nr. 6).

campania Hai pe net 2018

Miercuri, 21 martie 2018, de la ora 10.00, seniorii de la Căminul pentru persoane vârstnice „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din Bucium (str. Mihail Cornea nr. 40-46) vor fi inițiați în „Pagini web de sănătate pentru seniori”. În aceeași zi, de la ora 12.00, vom fi la elevii de la Școala Gimnazială „Ion Neculce” Iași pentru o sesiune privind siguranța pe site-urile de socializare, respectiv „Facebook: riscuri și pericole din lumea virtuală”.

Ultima sesiune va avea loc vineri, 23 martie 2018, începând cu ora 15.00, la Centrul de plasament „Sf. Iosif” (str. Sărărie nr. 134), unde, beneficiari ai Centrului DIFAIN CSA Iași, ai Centrului Diecezan Caritas și ai Fundației Hecuba vor afla informații despre „Instrumente pentru siguranța online a familiei”. Activitatea are ca scop diminuarea fenomenelor actuale întâmpinate de familiile în care unul sau ambii părinți sunt plecați în străinătate, dar și cauzele ce decurg prin nesupravegherea copiilor atunci când accesează internetul.

Campania Hai pe NET! face parte din campania pan-europeană de incluziune digitală ALL DIGITAL Week 2018, în care accesul la internet arată nevoia de îmbunătățiri. 44% dintre cetățenii europeni nu au competențe digitale de bază; 37% din forța de muncă nu este pregătită pentru joburi digitale; 14% dintre cetățenii europeni n-au folosit vreodată internetul; 49% dintre cetățeni n-au folosit vreodată un site care să verifice veridicitatea unor fapte sau știri și pentru că 72% dintre cetățenii Europei cred că munca lor va fi înlocuită de roboți.
Conform statisticilor recente publicate de Comisia Europeană, România se clasează în continuare pe ultimele locuri în Europa în Indexul Societății și Economiei Digitale (DESI 2017). Deși conectivitatea a înregistrat o creștere bună în România pe parcursul anului 2016, capitolele Capital Uman, Utilizarea Internetului, Integrarea Tehnologiilor Digitale și Serviciile Publice Digitale ne situează în continuare printre ultimii în Europa.