„Interviu cu cărțile”
23 aprilie 2018, Filiala „Ion Creangă” Biblioteca Județeană „Gh. Asachi”
De ziua lor, bibliotecarii se vor transforma în „Cărți vii”
Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” organizează luni, 23 aprilie 2018, începând cu ora 11.00, la Filiala „Ion Creangă” (Casa Sindicatelor, Bd. Socola nr. 34), manifestarea „Interviu cu cărțile”, ocazionată de sărbătorirea Zilei Mondiale a Cărţii şi a Dreptului de autor și a Zilei Bibliotecarului din România. Pentru prima oară, cinci specialiști din departamente diferite ale bibliotecii se vor transforma pentru două ore în… „Cărți vii”. În acest fel, publicul are oportunitatea de a discuta la nivel personal cu cineva considerat „străin”, într-un mod structurat, protejat, într-un spaţiu limitat de timp. Acest cadru este probabil unul dintre motivele pentru care „Biblioteca Vie” – ca metodă de educaţie non-formală – este atât de populară oriunde în lume unde a fost organizată.
Manifestarea include și câteva momente inedite care vor susținute de invitați speciali: recitalul actoricesc „Semne de carte”, cu actrița Luiza Cupceac, moment muzical susținut de Carmen Elena Popa (masterand al Universității Naționale de Arte „George Enescu” Iași), care va interpreta la vioară prima parte din Sonata a II-a pentru Vioară Solo de Johann Sebastian Bach și Sonata nr. 2 pentru Vioară Solo de Eugène Ysaÿe. Elevi de la Colegiul „I. C. Ștefănescu” din Iași, coordonați de către profesor Daniela Chifui, vor prezenta „Moda din… cărți”, o colecție de rochii inedite, confecționate chiar de ei, materialul folosit fiind hârtia reciclabilă.
Ziua Mondială a Cărţii şi a Dreptului de autor se sărbătoreşte anual pe 23 aprilie, la iniţiativa UNESCO, în scopul încurajării lecturii, publicării şi a dreptului de autor. Deviza acestei sărbători mondiale este: „lectura pentru toţi”. Prima astfel de manifestare s-a desfăşurat în anul 1996. Ziua nu a fost aleasă întâmplător, ea coincide cu data morții, în aceeași zi și același an (23 aprilie 1616), a doi titani ai literaturii universale: William Shakespeare și Miguel de Cervantes.
În România, prin Legea 81 din 26 iunie 2014, ziua de 23 aprilie a fost decretată drept „Ziua Cărții”, iar din 2005, considerând că lectura şi cartea nu pot fi gândite în afara bibliotecilor şi a bibliotecarilor, prin Hotărârea de Guvern nr. 293 din 14 aprilie 2005, ziua de 23 aprilie a fost declarată și „Ziua Bibliotecarului din România”.